Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara
Foarte multe retete culinare de pe alte meleaguri ajung la noi intr-o varianta usor modificata. Daca e doar usor modificata e bine, dar de foarte multe ori, ceea ce mancam noi in restaurant si credem ca e un anumit preparat, are foarte putin de-a face cu reteta originala, de la mama ei. Exact asa am patit cu spaghetti alla carbonara: eram obisnuita cu un anumit tip de carbonara si in Roma am avut o revelatie: in regiunea Lazio, carbonara se face fara strop de smantana dulce, sosul cremos este doar pe baza de oua, pecorino sau parmesan dat pe razatoare si un strop din apa in care au fiert pastele.

Originea retetei este oarecum incerta, printre cei care ar putea castiga cursa fiind minerii din Umbria (de aici si denumirea de carbonara), care ar fi inventat preparatul ca pe o masa satioasa, care sa le dea pofta de munca si apoi au adus reteta in zona Lazio-Roma, insa altii spun ca a fost o reteta dedicata miscarii revolutionare “I Carbonari”, care au avut un rol important in unificarea Italiei. Bineinteles, este si varianta in care americanii (stiti voi vorba cantecului, americanii-s de vinaaaa…) au avut rol principal in conceperea retetei cand, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, au adus in Italia cantitati impresionante de bacon si oua-pulbere, acestea facand parte din ratiile militarilor. Alte surse spun ca inventatorul ar fi Ippolito Cavalcanti, care a publicat reteta intr-una din cartile sale de bucate… dar cum si in prezent bucatarii au probleme mari cu precizarea sursei, se prea poate ca si nenea Ippolito sa fi stiut reteta din alta parte. Sincer, oricare ar fi povestea adevarata, nici macar nu ma intereseaza, atata timp cat ne putem bucura de reteta de carbonara, care e de departe reteta mea preferata de paste.

Ingrediente pentru 2 persoane:
– 160g spaghetti
– 100g pancetta afumata sau proaspata (bacon mai carnos sau sunculita taraneasca, kaizer)
– o lingura ulei de masline
– 100g pecorino sau parmesan proaspat razuit
– un ou intreg + un galbenus
– sare si piper dupa gust

Intr-o oala mare, puneti la fiert cel putin 2 litri de apa. Cand incepe sa fiarba, condimentati cu sare (foarte putina insa, pentru ca pancetta si branza vor oferi aroma pastelor) si fierbeti al dente, urmarind instructiunile de pe ambalaj. Cat timp fierb spaghetti, ne ocupam de sos: taiem pancetta sau baconul in cubulete si le prajim in uleiul de masline incins intr-o tigaie incapatoare. Pancetta trebuie prajita pana grasimea devine transparenta si cubuletele sunt crocante. Tragem de pe foc si lasam sa se racoreasca putin. Intr-un bol amestecam oul, galbenusul, parmesanul dat pe razatoare si piper dupa gust. Daca sosul este prea gros, puneti 2-3 linguri din apa in care fierb pastele. Adaugam apoi si baconul prajit si amestecam bine, apoi la final punem si spaghetti fierbinti, scoase direct din apa, fara a le scurge in sita sau a le trece sub jet de apa. Amestecati bine pastele cu sosul, potriviti de sare si piper si… gata masa!

Reteta de paste carbonara este ea insasi calorica, insa puteti sa ii mai taiati din calorii daca prajiti baconul intr-o tigaie ceramica sau anti-aderenta fara a pune deloc ulei de masline. In locul baconului puteti folosi muschi file sau alta specialitate fara grasime. Ce e foarte bine de stiut: oul batut nu trebuie sa intre in contact cu focul, pentru ca atunci o sa avem spaghetti cu omleta. Pastele fierbinti sunt suficiente pentru a coace oul.

32 Comments

  1. Gîscă Mihaela

    delicios!!!

  2. johanna

    Super bune, eu le ador.

  3. Simona

    Genial de simpla reteta… Le-am facut deja in seara asta si au iesit foarte bune, si cel mai mult m-a bucurat ca i-au placut baietelului meu de 4 ani :). Multumesc pentru reteta.

  4. sa stii ca asta e reteta originala de carbonara. eu le fc la fel doar ca pun 2 oua intregi. si oricum pastele nu sunt asa dificil de facut… imaginatie sa ai. italienii mananca paste cu orice, si cu fasole… mie de ex imi place ca la carbonara sa adaug si branza feliata sotilette care are acelasi gust ca branza topita triunghi. te felicit inca o data pt retete

    • Multumesc, Oana si asa e, italienii mananca paste si cu…paste, asa ca de la ei trebuie sa invatam “meseria” asta 🙂

  5. florentin@

    cunosc foarte bine aceasta reteta,deorece lucrez intr un restaurant italian si este foarte simplu de preparat,insa incercati ca in locul uleiului de masline sa folositi unt,ii va da un gust mult mai savuros iar la sprsit cand sunt deja in farfurie putin ulei de masline,dar sepoate folosi si uleiul de masline.foarte gustos!

    • Florentina, multumesc de aprecieri 🙂 si eu folosesc de multe ori unt, dar imi place mai mult cu ulei de masline, asta pentru ca l-as manca (si il si mananc) si gol pe paine :))

  6. mirela

    sunt foarte delicioae

  7. Asta este exact ceea ce cautam pentru cina din aceasta seara, dar mai intai am o intrebare:in ce stadiu sunt ouale dupa ce se un pastele?Te intreb asta pentru ca tatalui meu nu ii plac nici macar ouale prajite mai putin(sa fie mai moi) si nici nu se pune problema sa manance oua crude.
    Multumesc frumos pentru reteta!

    • nu sunt crude, pentru ca punand pastele fierbinti peste, se fac aproape instant 🙂 pofta mare sa aveti :*

  8. Buna din nou Teo , as mai avea inca o intrebare .. De ceva timp tot incerc sa gasesc parmesan dar nu reusesc nici cum…Ai putea sa imi spui unde se gaseste si de la firma ? imi cer scuze daca s-a mai repetat intrebarea aceasta dar recunosc ca nu am cautat la fiecare reteta 🙁 multumesc tare mult ! si spor la gatit 😀

  9. Super .. o incerc chiar acuma 😀

  10. Buna, Teo! Pancetta se gaseste si la noi, cumva? Pare-mi-se ca nu, din informatiile mele. Tu ce cunosti despre asta? 🙂 Merci.

  11. superbă recetă, rapidă și foarte delicioasă, merci Teo 🙂

  12. theodor

    Salutare tuturor ! Foarte deliciose sunt pastele gatite asa , asi mai spunea doar ca eu folosesc smantana si ciuperci la reteta aceasta ,care in combinatie cu sunca din reteta dau la final o aroma de nedescris . (nu folosesc deloc ou – pt mireille ) ms TEO pt retete , incerc mereu cate una si raman surprins de ce iasa . pa pa

    • Ma bucur ca iti plac retetele 🙂 carbonara clasica e cu ou, insa fiecare e liber sa adapteze retetele dupa gusturile si preferintele lui. Si mie imi place combinatia bacon-ciuperci-spaghete! 🙂

  13. Alina

    Buna Teo! Pot baga apoi la cuptor, pentru cateva minute, pastele astfel facute, cu niste parmesan ras pe deasupra? Vreau sa fie “al forno” dar mi-e sa nu se intareasca oul – e posibil sa compromit reteta? Multumesc!

  14. Giorgiana

    Neasteptat de bune! Doar ca am inlocuit spaghetti cu tortellini .. Ce aveam si eu prin casa! Imi plac retetele tale.. Ma indeamna Sa gatesc.. Caci recunosc, nu e punctul meu forte 😉

  15. la reteta cu smantana,trageti ciupercile taieate julien in tigaie ,adaugati baconul ,lasati 3-4 minute ,scurgeti uleiul si adaugati smantana.Eu stropesc cu putin vin alb,amestec cu pastele ,le asez in farfurie si peste ele presar parmesan . Pofta buna….delicioasa si reteta cu ou.

    • cu ciuperci nu prea mai sunt carbonara 🙂 sunt spaghette cu ciuperci si bacon si smantana 🙂 nu zica ca nu sunt foarte bune, dar nu sunt carbonara

  16. Corina

    Tata e un fan mare al spaghetelor Carbonara. Nu stiu de ce, nu am gustat decat odata si acelea erau facute cu Tortelini cu sunca iar sosul acela parea mai mult o amestecatura din cascaval. Dar ce sa faci? Nu toate restaurantele respecta cu adevarat retetele…Trist.
    Dar numai bine ca am dat de reteta asta de Carbonara ca sa-i fac taticului meu. Ma bazez pe tine, Teo, ca de ceva timp am tot facut mancare dupa site-ul tau iar totul a iesit perfect. 😀 Salutari

  17. Simina

    Carbonara se numără printre pastele mele preferate. Până de curând habar nu aveam că nu se adaugă deloc smântână și am fost chiar mirată să aflu, culmea de la un italian, că nu se adaugă deloc.

    Am încercat rețeta dv. și am tot repetat-o de când am descoperit-o. E delicioasă! Eu mai adaug puțin busuioc când servesc spaghetele în farfurie pentru că îl ador 🙂

  18. dragos

    Foarte buna reteta,asta e originala…se poate folosii doar galbenusul de la ou

  19. De fapt in reteta originala se pune guanciale care este gusa de porc.Probabil pentru ca este mai grasa si are mai multa savoare.Dar si eu le fac tot cu pacetta sau bacon si da..nu pun niciodata smantana.Sunt delicioase.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.