Ardei umpluti cu varza (muratura)

Dragii mei dragi, nu am uitat de voi si sunt tare necajita ca nu am apucat sa va postez cate o reteta in fiecare zi, asa cum imi e planul, insa de sambata si pana azi am fost imobilizata la pat. Colecistul, bata-l vina, cu ale lui pietre cu tot. Refuz sa ma operez si se pare ca el insista, vrea musai la cutit. Am trecut prin niste dureri maxime, MAXIME am spus, dar cu mult ceai si mult ulei de masline, lucrurile s-au linistit.

Am inceput de ceva vreme sa pun muraturile pentru 2010 si dupa ce sunt toate aranjate frumos in camara, am sa va pun si poze. Pana una alta, sa va pun reteta de ardei umpluti cu varza, una dintre muraturile preferate ale sotului meu.

Cateva sfaturi pentru muraturi perfecte. Fiti foarte atenti in alegerea legumelor pentru muraturi, trebuie numai legume proaspete, tinere, ferme, fara lovituri. Folositi numai sare grunjoasa, neiodata. Puneti legume numai pana unde incepe filetul, mai ales daca urmeaza sa sterilizati borcanele dupa umplere, astfel legumele au loc sa fiarba fara a atinge celofanul sau capacul. Asigurati-va ca borcanele nu sunt ciobite, ca filetul este intreg si capacul sigileaza complet borcanul. Pentru a umple borcanul cu saramura, inclinati-l usor si turnati saramura pe marginea aplecata, folosind o cana cu cioc sau un ibric. Turnati foarte incet, astfel incat saramura sa impinga treptat aerul din borcan si legumele sa se pastreze bine. Orice alt sfat e asteptat cu drag, asa ca lasati comentarii cu sfaturile pe care le stiti de la bunica, de la mama, din experienta proprie, da?

Ingrediente Ardei umpluti cu varza

  • 3-4 kg ardei gras
  • 3 kg varza (2 verze mici)
  • radacini de hrean
  • marar si cimbru (uscat)
  • 2-3 litri apa
  • 500 ml otet
  • 200 gr sare grunjoasa
  • condimente pentru muraturi (sau un amestec de boabe de mustar, piper, ienibahar etc)
  • o legatura de marar verde
  • 2-3 morcovi

Intai si intai am curatat varza si am dat-o pe razatoarea marea. Putem sa o dam pe razatoare sau sa o tocam foarte fin. Apoi am presarat-o cu putina sare grunoasa si am strans-o in maini, pentru a se inmuia putin.

Adaugam si mararul si o lasam sa isi traga sufletul pana pregatim ardeii.

Ardeii se spala bine, se curata de cotoare si seminte si se lasa la scurs pe un servet curat.

Spalam bine borcanele si le sterilizam 5 minute in cuptor. Apoi, pe fundul fiecarui borcan punem crengute uscate de cimbru si marar.

Scurgem apoi varza de apa si o indesam bine in ardei. Cladim ardeii (ideal ar fi in borcane de 5 litri), astfel incat sa incapa cat mai multi. Printre ardei punem fasii de hrean si feliute de morcov.

Pentru saramura, fierbem apa, sarea, otetul si condimentele pana se dizolva sarea. Puteti scurge saramura daca nu va plac condimentele plutitoare. Mie mi-s tare dragi. Turnam saramura fierbinte peste ardeii, pana ajunge la nivelul unde incepe filetul. Pentru siguranta, e bine sa puneti borcanele pe lame de cutit, respectiv peste 2 cutite puse in cruce, astfel nu se va crapa borcanul de la saramaura fierbinte.

O data borcanele umplute, infiletam strans capacele si le tinem la temperatura camerei pana se raceste saramura, apoi le punem in camara.

37 Comments

  1. Sara & Miki

    Sunt minunati si mie imi plac. Cat despre colecist… faci rau ca te chinui. Si eu am avut, dar m-am operat si nu nu pot sa cred cat m-am chinuit. E o operatie usoara, facuta la paroscopic si-n trei zile pleci acasa. Ia-ti imima-n dinti…

  2. Sara & Miki

    Sunt minunati si mie imi plac. Cat despre colecist… faci rau ca te chinui. Si eu am avut, dar m-am operat si nu nu pot sa cred cat m-am chinuit. E o operatie usoara, facuta la paroscopic si-n trei zile pleci acasa. Ia-ti imima-n dinti…

  3. Sara & Miki

    Sunt minunati si mie imi plac. Cat despre colecist… faci rau ca te chinui. Si eu am avut, dar m-am operat si nu nu pot sa cred cat m-am chinuit. E o operatie usoara, facuta la paroscopic si-n trei zile pleci acasa. Ia-ti imima-n dinti…

  4. ...ganduri...

    se poate folosi si varza rosie? sau doar alba?

  5. alunita

    Chiar ma intrebam unde-ai disparut si ma gandeam ca esti prin tipografie, cu carticica de dulciuri. Dar imi pare rau sa aud de adevarat problema. ambele mele mame s-au operat de vreo 5 ani, ambele se simt foarte, foarte bine! Evident, tu decizi! Maine pun ardei cu varza. Ma gandesc si la o reteta de gogosari marinati, n-ai prin bucataria ta?

  6. Anonymous

    Ce bine arata…si la noi in familie e muratura care trece cel mai repede. Eu in varza nu mai pun marar verde, in rest aceeasi reteta o am si eu. Pupici si sa speram ca nu o sa mai ai probleme de sanatate. Roxana

  7. puteti folosi varza rosie daca e pe gustul vostru, nu cred ca afecteaza muratura.

    multumesc pt gandurile frumoase. va pup 🙂

  8. Blogul lui Jeny

    Ce bine arata si ce buni sunt. Anul asta nu am ocazia sa maninc, aici nu s epun muraturi ca la noi, plus ca toate legumele is foarte scumpe. Ploile…Imi aduc aminte cand puneam cu mama la borcan , of cate bunataturi faceam. Multumesc . Si va doresc multa sanatate.

  9. Anonymous

    nu se pune conservant?

  10. marikko

    sare fara iod, de unde???!!!

  11. Anonymous

    buna ,imi spui te rog cati ardei ti-au incaput in borcan?mersi

  12. http://mamasiiubita.blogspot.com/

    Foarte buna reteta ta. Asta cu turnatul saramurii incet chiar n-o stiam.

  13. sunt tare buni eu chiar uitasem de aceasta reteta…bine ca am intrat la timp pe blogul tau…

  14. voronius

    draga Teo, te-am descoperit cam acum un an. vreau sa spun ca pana acum 3 ani eram afona in ale bucatariei. incet incet am invatat, stii, ca si in Rataouille, cand bucatarul Gusteau spune“enyone can cook“. si de cand ti-am decoperit blogul, e pe primul loc la bookmarkurile mele cu retete. imi place foarte mult cum le descrii. e prietenos si usor de inteles. retete pe net sunt mii, dar tu ai talentul de a le descrie si a te conecta cumva cu cititorul de pe net. am gatit multe cu blogul tau deschis pe masa din bucatarie in loc de carte de bucate. cel mai bine mi-a iesit ciorba a la grec, super reteta si perfecta descrierea procedurii. am recomandat blogul tau la toate prietenele mele. mersi si mult succes mai departe. acum caut ceva usor de facut pentru diseara. sper sa imi iasa.
    de cateva luni fotografiez si eu mancarurile cele mai reusite.m-am gandit sa le pun si eu pe net, dar nu am gasit timp pentru asa ceva pana acuma. dar niciodata nu e prea tarziu.
    inca o data felicitari.

  15. Draga Teo, de cand s-au auzit zvonuri de nunta, m-am gandit ca trebuie sa-mi rasfat viitorul sot cu mancaruri bune 🙂 dar cum pana la 20 de ani am stat cu parintii, nu stiam eu sa fac prea multe. Noroc cu blog-ul tau 🙂 Am incercat foarte multe din retetele tale, astazi erau programati si ardeii, dar nu m-am incadrat in timp cu celelalte muraturi, asa ca i-am lasat pe maine dimineata 🙂
    Te pup si iti doresc numai bine (ca sa mai poti posta retete minune 😀 )

  16. Anonymous

    am mai trimis nu stiu daca ai primito.reteta ptr eliminarea pietrlor de la colecist eu am facut si a dat rezultate si nu a fost asa de greu si rau . in prima zi .se bea suc de mere cat doresti dar 2 litri obligatoriu mai poti manca mere crude sau coapte. a doua zi la fel suc de mere, mere crude sau coapte,fierte….. dar numai mere.seara intre orele 20 si 21 se bea un amestec de 125 ml ulei masline cu 125 suc de lamaie ,apoi se sta 20 minute pe partea dreapta.dupa aceea se poate bea iaras suc de mere, mere coapte……… in a treia zi dimineata obligatoriu sa ai scaun (daca nu poti se poate lua laxativ )eu am fost natural nu am avut probleme .se bea din nou suc de mere sau mere coarte ,crude ,fierte si dupa masa se poate incepe reluarea alimentatiei dar incet cu supa de zarzavat supa crema pireu ……eu am primit reteta de la sora mea din america care a folosito si a dat rezultate f f f bune eu mam uitat in scaun si erau ca boabele de mazare pietricelele nun mia venit sa cred.incearcao ca nu o sa regreti bafta

  17. georgiana

    Avai ce suparata sunt :(( Am pus ardeii cu varza acum vreo 2 sapt. Mi-au iesit 3 borcane de 5 l si 1 mic de 1,7. Astazi le am scos din camara sa le mai admir o data… si … 2 mari fierbeau. Am gustat ardeii si varza- si au in gust acid… nu mai e nimic de facut nu-i asa? Celalalt 1 mare si cel mic au ink apa limpede si sunt ok- nu stiu ce am gresit :((((

  18. din pacate nu se mai pot salva. sunt foarte multe motive pentru care ar fi putut sa fermenteze. de exemplu, ajunge sa fie unul dintre ardei stricat si se duce totul pe apa sambetei…

  19. Anonymous

    Buna la toata lumea.Va urmaresc de ceva vreme,imi plac retetele tale si la urma urmei,omul cat traieste,invata.Apropo de colecist,nu mai sta sa suferi.Daca trebuie operat,atunci opereaza-l.Eu am suferit 27 de ani.Dar regret ca nu m-am dus cand trebuia.Acolo ,la spital,intalnesti oameni minunati care salveaza multe vieti.SA AUZIM DE BINE.

  20. Buna Teo,

    Si eu am patit acelasi lucru ca Georgiana: am pus cateva borcane dupa reteta de mai sus si dupa 3 saptamani, apa din borcane nu mai era limpede, iar cand le-am deschis, au facut spume de numa.

    Imi spui, te rog, tu in zeama pentru muraturi nu pui conservant sau dupa insurubarea capacelor nu sterilizezi borcanele?
    Multumesc,
    Diana

  21. Diana, nu pun conservant si nu fac nimic in plus. Metoda de preparare este prezentata in intregime in cadrul retetei.

    Uite am facut acum poze in camara, sa vezi cum imi arata mie borcanele:

    poza1
    poza2

  22. Anonymous

    bunica mea punea morcovii rasi cu varza rasa inloc de bucati mari de morcov

  23. luminita

    eu pun varza alba,varza rosie si morcovi si cu aceasta compozitie umplu ardeii.

  24. claudia

    Teo , ai cumva o reteta de ardei capia la borcan?? Ma tenteaza sa pun anul acesta, detii o reteta?? Multumesc

    • claudia, din pacate nu am pus niciodata, daca te referi la kapia murati. Daca stie cineva o reteta de incredere, il invit sa ne-o impartaseasca

  25. Tina .

    Ardeii Kapia se pot pune cu Picant fix . E sigur.. Eu pun si castravetii asa .. Reteta e pe plic .
    Am pus si gogosari si ardei Kapia . Eu am pus cu cel dulce -acrisor . Dar daca vreti este si iute .

  26. yramada

    nu ai mentionat cata apa se pune la 500ml otet…

  27. negut irina

    pentru pietre la fiere -sigur si testat, se gelatinizeaza piertele si se elimina fara sa lase urme_
    luni ,marti ,miercuri, se maninca numai mincaruri din legume,fara prajeala si multe mere crude
    joi se mananca numai mere crude ,cat poti de multe
    vineri pana la ora 1 se bea doar suc de mere facut in casa nu cumparat dupa ora 1 de dorit sa nu mai baei nimic dar daca nu se poate se mai bea putina apa plata si suc de mere
    se pregatesc 250 ml ulei de masline si 250 suc proaspat stors de lamaie
    la ora 19 stand culcata in pat pe partea dreapta daca se poate cu o sticla cu apa calda sub ficat_ se iau cate 3 linguri de zeama de lamaie si 3 linguri de ulei de masline din 15 in 15 minute ceasul trebuie sa fie in fata si atentie am zis linguri trebuie respectat intocmai pana se termina lamaia si uleiul. daca nu poti sa le iei separat le poti combina . daca iti vine sa varsi dupa 200 ml nu mai continui e bina si atat dar nu mai putin, efectul cel mai bun e dupa 250.
    pe la ora 4 dimineata o sa fii ametita incepand din jurul acestei ore osa mergi la wc daca te uiti la fecale o sa observi ca si cacarezele de oi sau capre si vei vedea fire de par, scame si tot ce a colectat bila ta bobite de gelatina de toate culorile
    apoi mergi si fa-ti o ecografie sau alte investigatii iti va spune ca n-ai avut niciodata nimic la bila. succes!

  28. “Am inceput de ceva vreme sa pun muraturile pentru 2010 […]”

    2010? Le pui in trecut? :P:P:P:P Ce fel de vrajitorie e asta? 😀

    Anyway, arata delicios!

    • As vrea sa inteleg, dar singura ideea e ca am pus pe facebook si tu ai crezut ca le fac in ziua respectiva…ideea e ca nu pot reface o reteta de 20 de ori si sa o pun pe blog, ca doar aceleasi muraturi, more or less le pun in fiecare an. Deci da, daca asta e smecheria,putem spune ca-s un fel de Harry Potter si fac vrajitorii 😀

  29. Elvira Bucur

    Teodora, multumesc pentru aceasta reteta minunata. Ardei umplut cu varza este muratura noastra preferata, am pus 8 borcane, nu chiar asa de mari ca ale tale, am respectat reteta cu sfintenie cu au iesit extraordinari. Nici intr-un an nu mi-au reusit asa de buni ca si acum!!! Thank you very much “Iron Chef Teodora” Te pup.

  30. ce bine arata

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.