Pui cu ananas şi sos dulce acrişor

Inca de cand eram copil, daca primeam ceva, o jucarie, un caiet, orice, era atractie number one o perioada buna si eram in stare sa inventez jocuri nemaivazute si sa nu dorm noaptea de dragul obiectului nou. Bine, asta nu se intampla cand primeam dulciuri, care se evaporau in 2 minute, fie mancate de mine, fie furate de fratele meu si mancate prin dulapuri.

Se pare ca si la “batranete” mi-am pastrat hatarul si daca mi-am luat WOK nou, am zis sa il folosesc pana la epuizare, dau cel putin o luna doua pana ma plictisesc de el. Am incercat reteta de pui cu ananas si sos dulce acrisor, am adaptat-o dintr-o carte de bucate si sincera sa fiu am fost uimita cat de mult seamana la gust cu puiul marinat servit la fast food-ul chinezesc.

Pentru reteta de pui cu ananas, aveti nevoie de:
– 600 gr de piept de pui (pentru 4 portii, hai 3 daca sunteti infometati)
– o conserva de ananas sau un ananas mic intreg
– 3 catei de usturoi
– o lingura de ghimbir macinat
– 3 linguri de sos de soia
– un morcov mai mare
– 4 linguri de ulei de porumb
– un plic de sos dulce acrisor
– 2 linguri de amidon

Asa, ca sa incepem cu ce e mai simplu: taiem pieptul de pui in bucatele, dam morcovul prin razatoare, curatam ananasul si il taiem bucatele (daca luati ananas la cutie, luati din start ananas bucati si nu rondele), curatati cateii de usturoi si taiati-i bucatele mici.

Amestecati carnea de pui cu amidonul si stopiti cu putin sos de soia (cam jumatate din cantitatea de ingrediente). Incingeti bine 2 linguri de ulei de porumb si rumeniti bine carnea de pui, la foc iute. Cand e rumenita, se scoate din wok si se tine la cald.

Incingeti si restul de ulei, trageti la tigaie (wok) usturoiul, morcovii si ghimbirul, fara insa a le lasa sa devina maronii. Cand morcovii se inmoaie putin, puneti ananasul bucatele si sucul de la ananas (daca e ananas de la conserva) sau 1/2 cana cu apa (daca e ananas proaspat). Asa! Acum lasati-le linistita in wok, la foc iute, amestecand continuu, pana scade mai toata zeama. E momentul sa puneti si puiul pentru a-l incalzi si la sfarsit sosul dulce acrisor.

Noi am servit cu taietei de orez. Am fost foarte multumita de reteta, pe care am modificat-o, respectiv am adaugat morcovul si sosul dulce acrisor. Care sos a fost foarte bun, neasteptat chiar. Pofta mare sa aveti!

28 Comments

  1. Anonymous

    Excelent puiul tau,o sa incerc si eu!Ador mincarea chinezeasca,e delicioasa si se face rapid.Si eu am citeva retete,dar am o nelamurire:sosul dulce acrisor unde-l gasesc sau daca se poate prepara,ce contine?Felicitari inca o data!iuliana

  2. Sabina

    Super bun, Teo!!!

  3. Anonymous

    Imi plac retetele tale o sa le incerc!cand vine bebe?
    O mamica cu vechime de un an aproape!

  4. Bebe mai are ceva de stat in burtica, dar pot sa zic ca suntem aproape pe ultima suta.

    Sa-mi spui cum ti-a iesit puiul, daca l-ai incercat.

    Dragele mele, sosul dulce acrisor, l-am cumparat din Kaufland unde am gasit un stand special cu produse asiatice in general. Se vede exact in poza despre ce sos este vorba.

  5. Anonymous

    multa sanatate tie si la bebe.abia astept sa postezi retete noi fiindca mereu imi place ce gatesti.imi plac si alte bloguri culinare dar al tau mi-a intrat cel mai tare la suflet si de aici am gatit f multe retete.pana acum n-am dat gres cu ele.multumesc mult teo! anca

  6. Anca, pentru mine nu e bucurie mai mare decat sa stiu ca v-au iesit retetele 🙂

  7. roxana

    acuma am facut reteta. am tinut neaparat sa iti spun ca este cel mai bun lucru pe care l-am gatit pana acuma. multumesc muuuult si abia astept sa ma duc sa mai gust o lingura. imi e numa frica ca pana vin ai mei acasa nu o sa mai ramana nimic.
    te puuuup :*

  8. Roxana draga, avnd in vedere ca la mine la Ccluj e o vreme absolut imbecila, da-mi voie sa iti spun ca mi-ai inseninat ziua 🙂

    Nu mai bine ai manca tot din oala si te-ai preface ca nici macar nu a existat nimic? =))=))

  9. Anonymous

    aseara am gatit reteta pt niste prieteni :).n-am gasit sos dulce acrisor dar am improvizat ceva.si nici taietei de orez n-am gasit si am folosit legume chinezesti ca si garnitura.dar…oricum a fost super, am mancat pana am simtit ca nu mai pot.merci de reteta.o zi buna

  10. Anonymous

    Reteta este geniala!
    Recunosc ca trei sferturi din ea am papat-o eu…si doar bunul simt ce imi mai ramasese m-a facut sa ii dau si sotului:D
    Abia astept sa o pregatesc din nou, cand o sa am invitati, ca sa ma dau “Gigi Grozoto”..hi hi;)
    Pentru cine intreba mai sus de sosul dulce-acrisor, eu l-am gasit si in Billa, pe rafturile de sus ale raionului cu mustar, maioneza etc.
    P.S. Spune-mi, te rog, unde gasesc taitei de orez. Nu am preparat niciodata.
    Te pup, Oana

  11. Sa va fie de cel mai bine 🙂

    Taitii de orea ii cumpar de la Auchan, costa 6 lei si sunt 6 portii 🙂 Se gatesc ff usor, nici macar nu necesita fierbere, ajunge sa ii inmuiati cateva minute in apa rece.

  12. Anonymous

    buna teo! am dat azi din intamplare peste site-ul tau si nu ma mai pot dezlipi de el! e impresionant cum poti sa faci atatia oameni fericiti:) am citit comentariile la puiul cu ananas si cineva intreba de unde sa cumpere sos dulce- acrisor. ei bine, eu fac reteta asta de mult timp doar cu orez in loc de taitei si folosesc sos uncle bens sweet and sour si e delicios , mai ales ca are si ananas in el. mersi de toate retetele pe care ni le oferi, unele le stiam dar am uitat de ele, altele noi si savuroase ..te puup

  13. LAURA

    INCA O PROBLEMA! CREZI CA POT GASI LA TINE SI O RETETA SPECIALA DE VARZA A LA CLUJ?

  14. mirela lautaru

    e superba reteta!aseara am facuto si eu…vi-o recomand!!

  15. Anonymous

    azi noapte pe la 11 am descoperit aceasta minunatie de blog si am ramas fascinata, asa ca aveam niste ciuperci si cum nu imi era somn am facut salata de ciuperci si sunca( bbine am uitat sa mentionez ca in bucatarie sunt anti talent si ca mai mult gatesti iubi meu)a iesit demential de buna.
    Iar acum stau frumusel in pat si ma gandesc ce sa gatesc…. dar uitanduma la comentarii am sa ii fac lui iubi al meu pui cu ananas sper sa iasa o surpriza mumoasa si gustoasa; si de acum incolo am sa va raman fidela:))) pupiciii

  16. Anonymous

    Teo draga, apropos de sosuri….te-as ruga , daca ai timp, sa postezi cateva retete de sosuri..ar fi nemaipomenit…Multumesc ! Raluca

  17. Anonymous

    nu am mai gatit de cel putin un an, dar vazand reteta si comentariile nu am mai rezistat si m-am pus pe treaba. A iesit delicios!
    Dan
    PS: indicatiile au fost suficiente

  18. Sos dulce acrisor este la orice hipermarket Uncle Ben's "SWEET &SOUR"Reteta nu am apucat s-o fac dar este sfarsit de saptamana asa ca…

  19. Anonymous

    arata bineeeeeeeeeee bineeeeeeeeeeeeee cum o fi?

  20. arakelian

    deci io nu avui sos dulce acrisor, si la ora asta unde sa trimit sotul??? Asa ca pusei 1 lingurita boia si niste lamaiie, si am dat gata una bucata barbat.

    Multumim!!!

  21. sau poti sa pui niste bulion sau ketchup in siropul de la ananas si va iesi cam acelasi lucru! Teo, voi incerca si reteta ta sa vad cum iese pentur ca mie imi place foarte mult puiul cu ananas, chinezariile in general!

  22. vavaly

    in sfarsit mi am facut si eu curaj si am incercat reteta pentru care iti multumesc tare mult. a iesit exact asa cum imi amintesc ca am mancat la restaurantul chinezesc, mai putin emotia notei de plata 😀 … ba chiar e mult mai buna avand in vedere ca am facut sosul de casa , cu suc de rosii din gradina , o nebunie culinara de care nu ma mai satur. asa ca am prins curaj si voi mai incerca si alte retete cu specific. felicitari pentru blog si rabdarea de a posta aici toate incercarile tale reusite.

  23. Anonymous

    Sunt noua in bucatarie…recunosc!:) Dar am o intrebare: este o mare diferenta intre puiul gatit in vas normal si cel in wok? Imi place tare mult puiul de la chinezi si ma intrebam daca motivul pentru care e asa de fraged si gustos se datoreaza faptului ca e gatit in wok? Sper sa nu fie de-a dreptul deplasata intrebarea;))

  24. Buna, nu e deloc deplasata intrebarea. Pana nu folosesti wok-ul nu iti dai seama care e diferenta, dar te asigur ca sunt doua tehnici total diferite de a gati 🙂

  25. Anonymous

    BUNA TEO,
    FOARTE GUSTOS, DOAR AM O INTREBARE, IN LOC DE PUI DE POATE FOLOSI ALT TIP DE CARNE? PT CA IUBITUL MEU NU MANANCA PUI:(

  26. Sigur, poti folosi carne de porc sau de vita, de exemplu 🙂

  27. Buna, am idee de cat de buna ar fi reteta asta pt k am mancat de multe ori insa vreau sa invat si eu sa o prepar. Daca m-ai putea sfatui unde as putea gasi sosul stir fry, cat eram in uk gaseam pe toate gardurile insa aici deokamdata nici macar nu am vazut sa fie….sper sa nu recurg la ultima optiune sa comand de pe net:))) ar fi ceva. multumesc anticipat

    • Oana draga, daca ai un Lidl in zona…te-ai scos 🙂 ei au frecvent saptamana asiatica si aduc toate sosurile posibile si imposibile 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.