Bucataria Tunisiana – Peste cu HARISSA

Pentru ca tocmai m-am intors din vacanta din Tunisia si mi-am adus o gramada de condimente care mai de care, dar si pentru ca m-a incantat bucataria specifica tunisiana, mi-am promis ca la intoarcerea acasa voi incerca mai multe retete, de dragul condimentelor vorba aia 😛

Ingrediente pentru un minunat file de peste cu Harissa:
– 600-700 g file de peste alb (eu n-am avut, deci am folosit file de crap)
– sare + piper
– faina
– ulei de masline pentru prajit
– o ceapa mica, taiata foarte marunt
– cativa catei de usturoi pisati
– o cana de bulion (sos de tomate)
– o jumatate de lingura de harissa (eu am avut varianta uscata)
– o frunza de dafin
– zeama de la o lamaie
– patrunjel maruntit pentru garnisit

Se freaca pestele cu sarea si piperul, se da prin faina si se prajeste in ulei de masline pe ambele parti pana cand devine auriu. Se scoate si se pune deoparte la scurs.

In uleiul de masline in care s-a prajit pestele, se adauga: bulionul, harissa, frunza de dafin si o jumatate de cana de apa si se lasa pe foc, descoperite, 10 minute.

Dupa cele 10 minute, se pun maslinele si fileul de peste si se lasa pe foc, tot neacoperite, pana cand peste este moale si sosul se ingroasa.

Se stropeste cu lamaie, se scoate frunza de dafin si se garniseste cu patrunjel. Noi am servit cu cartofi natur si mai trebuia doar sa aud “good price my friend, one dinar” ca sa ma simt ca in Tunisia 🙂

Unde gasiti harissa? Mai multe detalii aici

21 Comments

  1. simona

    reteta pare interesanta dar am o nelamurire- ce este harissa si unde se poate gasi.

  2. simona

    MULTUMESC PT CA MI-AI “RASPUNS “SI MIE TEO , AVEAM PARERE EXCELENTA DESPRE TINE SI BLOGUL TAU DAR MI-AM SCHIMBAT-O CAND AM VAZUT CA NICI MACAR NU AI RASPUNS LA INTREBAREA MEA CU TOATE CA ALTORA LE-AI RASPUNS.

  3. Simona, cum spuneam pe undeva pe blog, am incercat si voi incerca sa raspund la toate comentariile si intrebarile voastre, dar nu uita ca sunt un simplu om ca oricare altul, cu familie, cu job, cu griji etc. Mai nou sunt si insarcinata si asta imi ocupa aproape tot timpul liber.

    Daca faptul ca nu ti-am raspuns la intrebare te-a facut sa-ti schimbi parerea despre mine si blogul meu.. atunci no comment!

    Cat despre Harissa (ca sa-ti raspund si la intrebare) asa cum scrie si-n reteta.. este un condiment, adus din Tunisia si care se poate gasi acolo (in Romania nu am vazut inca).

    Cred ca era foarte usor de gasit aceasta informatie si pe google… nu? Uite, la o simpla cautare pe cuvantul “harissa” am gasit site-ul asta, in care este explicat in detaliu ce este Harissa, cum se prepara etc etc

    Sper ca te-am lamurit si ca raspunsul meu a fost suficient de pertinent!

  4. Si simona, inca o chestiune, nu ai tu ce imi scrie mie pe tonul asta, ca nu ne tragem de sireturi, ok? Pentru siomplu fapt ca am incercat s afac site-ul asta cat de prietenos si sa va explic totul ca sa nu dati gres cu nici o reteta, asta nu iti da dreptul nici tie si nimanui sa imi vorbeasca de sus. Nu scot bani din blogul asta ca sa stau geana pe el 24 din 24 ca sa raspund. Raspund cat pot. In plus, mi-ai scris de cateva zile, nu de o saptamana.

    Daca te-am dezamagit, asta e, sunt atatea bloguri culinare pe care sunt curioasa in cat timp ti se raspunde la intrebari.

    Te rog sa te abtii de la orice de comentariu rautacios,. ca nu ne cunoastem si nu am mancat “harissa” impreuna in spatele blocului ca sa imi vorbesti asa. Multumesc

  5. simona

    scuze teo ca te-am suparat asa. a fost o prostie din partea mea sa scriu acel comentariu . iti urez multa sanatate si mult succes in tot ceea ce faci.

  6. Stai linistita, supararea trece. Pe mine de fapt nu ma supara cand oamenii imi comenteaza negativ ci ma supara tonul pe care mi se vorbeste, in conditiile in care eu am incercat sa nu jignesc pe nimeni cu nimic.

    Iti multumesc din suflet pentru comentariu, mi-ai facut seara mult mai frumoasa si mie, si lui bebe.

    Sper totusi sa ne vizitezi in continuare.

    O seara frumoasa,
    Teo.

  7. Mononoke

    Am luat harissa de la Carrefour chiar alaltaieri-seara, in caz ca mai e careva interesat. Ce am gasit eu este o pasta din ardei iute, usturoi, coriandru si sare. Are termen de garantie trei ani si e facuta chiar in Tunisia. Reteta cred ca e foarte gustoasa, am s-o fac si eu.

  8. Anonymous

    Theo, eu gatesc de foarte mult timp o groaza de preparate cu harisa. Sunt innebunita dupa ea :D… ce sa spun, sunt vinovata, imi plac prea mult mancarurile picante 😛 Dar am descoperit ca cel mai bine merge combinatia de harisa-peste-masline. Chiar merita incercata. Toate cele bune

  9. Anonymous

    Pentru Simona…
    Harissa este un sos foarte iute si il poti gasi in orice supermarket…Billa, Kaufland, Real, Selgros, Metro
    Merita sa incerci !

  10. Anonymous

    Fain blog! Felicitari Teo,te invidiez pt. timpul acordat gatitului,pt. ca eu nu am deloc cu toate ca imi place mult sa gatesc. Sunt minunate toate retetele tale.Sigur voi incerca mai ales ca avem aniversare in familie.
    Salutari cu mult soare din Cyprus.
    Nina,

  11. CheiaMagica

    e delicios.

  12. Am facut si eu reteta, a iesit formidabila. Multumesc Teo.

  13. Anonymous

    esti o antipatica teo

  14. multam fain, anonimo :))

  15. Anonymous

    si cu usturoiul cum ramane?cand se adauga?

  16. acum am terminat de papat peste cu harrisa si sotul meu a fost atat de multumit incat s-a prefacut in juriu de 3 persoane si a dat note din partea tuturor =) l-am servit cu cartofi prajiti si a fost excelent, o sa-ti trimit in curand niste retete a la maroc/algeria/tunisia si india ( acolo sunt eu the chef 🙂

  17. Anonymous

    cu ceapa ce facem teo unde am lasat-o ? 😀

  18. upsy 🙂 ceapa se pune la sos, se vede in poza insa am uitat sa scriu in text 🙂

  19. Stefan

    Salutare ! Fain pestele tau !
    Am facut si eu un review despre bucataria tunisiana! Puteti sa va faceti o impresie :
    http://vladubucataru.blogspot.com/2011/02/bucataria-tunisiana.html

  20. Anonymous

    da seamana cu plachia atat ca e mai picanta nimic nu e nou numai ca au alte denumiri in functie de tara

  21. daca imi permiteti si mie o sugestie …. inlocuiti bulionul cu pasta de rosii concentrata… sotul meu e tunisian asa ca a trebuit sa invat…mai puteti folosi sosul acesta pentru paste doar ca in loc de peste folositi carne …sunt excelente …. bravo pt site Teo

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.