Ciorbă de văcuţă cu legume

De departe una dintre ciorbele mele “de suflet”,va prezint ciorba de vacuta cu muuuuulte legume 😀

Ne sunt trebuincioase:
– 700 gr. carnita de vita (eu folosescd e vitel de lapte, pt ca fierbe mult mai repede)
– un ardei gras mare
– o ceapa
– 300 gr. mazare verde
– o punga de legume amestec pt ciorba (recomand Uncle Statis, ametsec de 8 legume, pt ca au multa telina, morcov, fasole pastai, mazare, vinete, rosie…cam tot ce trebui intr-o ciorba 😀 )
– doi cartofi mari taiati cubulete
– o legatura de patrunjel
– 400 ml de bulion
– sare, piper, vegeta etc

Taiem carnea bucatele si o punem a fiert in aprox. 4l de apa cu sare. Sa spumati tot timpul, de cum incepe sa fiarba, pt ca vita in special, face fff multa spuma!!! Cand carnea e fiarte pe jumatate, adaugam toate legumele, maruntite si lasam sa fiarbaa, acoperite. Se spumeaza daca e necesar, ca doar nu ne dorim o iorba tulbure, nu? 😀 La ultimele clocote se pune bulionul si legatura de patrunjel tocata marunt…si…gata ciorba 😀

Mie mi-a placut f mult, mai ales ca e plina de vitamine! O servim cu smantana, muuuulta smantana 😀

38 Comments

  1. Si mie imi plac ciorbele !
    Paste fericit,

    Irina

  2. Hehe, stiam eu ca nu sut singura :p

    Paste Fericit si tie, Irina!

  3. Anonymous

    Vitaminele se distrug la fierbere 🙂 Dar e adevarat, ciorba e foarte gustoasa! Multumim pentru reteta!

  4. sergiu

    iaaaamy..acum incerc, dar cum adica “sa spumati tot timpul”?

  5. Pai carnea, de orice fel ar fi ea, atunci cand fierbe face spune. IN cazul carnii de vita sunt chiar din abundenta spumele, asa ca imediat ce incepe sa fiarba, cu o spumiera (ca o lingura cu gauri) trebuie sa iei spuma de pe suprafata apei. Altfel, ciorba iese tulbure si isi strica gustul. Cu cat spumezi mai des, cu atat nu se strange spuma si ciorba e mia buna.

    Sa imi spui cum ti-a iesit si daca ti-a placut!

  6. sergiu

    gata a fost! a iesit o bunatate…doar ca am schimbat un pic la final, am pus smanatana cu ou in loc de bulion. imi place mai mult asa..:P
    ahhh si am acrit cu bors..si cu otet 😀

    deci misiune indeplinita. studiez deja reteta de cartofi frantuzesti pt. seara asta.

    oricum, un blog nemaipomenit, sa stii. merci!

  7. Sergiu, sa iti fie de bine! Asa fac bucatarii, mai pun cate ceva, mai scot cate ceva si asa retete se imbogatesc 🙂 sa iti fie de bine :*

  8. Anonymous

    Teo,fii binecuvantata pt toate retetele acestea foarte bune si usoare!! Chiar imi usurezi treaba in bucatarie 🙂

  9. ank.marcu

    Am gatit si eu ciorbita de vacuta si am fost foarte incantata de rezultat. Eu stiam ca gustul era altul, dar a fost interesant sa incerc ceva nou. Am vazut ca ai scris multe retete din America, si vroiam sa te intreb daca stii cum ii zice la vegeta noastra de acasa, si pe unde o pot gasi? Acasa foloseam vegeta foarte des, si aici nu am dat de ea 🙁

  10. Ma bucur ca ti-a placut ciorba, in America am vazut vegeta la magazinele romanesti sau unguresti (nu dau nume pt ca nu stiu cum se numeau). Daca nu ai in zona magazin romanesc, iti sugerez sa folosesti in loc de vegeta… seasoning salt.

    Dintre cele incercate de mine, cel mai mult mi-a placut “Johnny’s Seasoning Salt” care e intr-un recipient maro cu capac galben.

  11. DiAnais, am sters din greseala comentariul in loc sa-l aprob, insa l-am citit si o sa te rog sa-mi dai mai multe detalii, eventual sa-mi trimiti o poza cu panoul acela publicitar.

    Multumesc mult. Adresa mea de mail : i_am_cooking [la] yahoo [punct] com

  12. Bianca

    Am facut si ciorbita asta, a iesit cea mai buna ciorba de vacuta ce am mancat vreodata – cu riscu de a parea “modesta” Ms pt ea

  13. Cristina

    multumesc mult pt reteta:D nu sunt bucatareasa de felul meu, si e prima supa pe care o fac in viata mea!! (desi am 23 ani:D) A iesit delcioasaaaaa.. o sa mai incerc din retetele tale.

    Mesc:)

  14. Anonymous

    super retete ,regret ca asa tirziu vam descoperit blogul.
    Mii de multumiri

  15. ElMoro

    multumesc,cu reteta ta am facut prima ciorba din viata mea! 😉

  16. Anonymous

    e f bun site-ul asta
    eu numai acum l-am descoperit

  17. Iti multumesc inca o data, Teo 🙂
    Neavand bulion, eu am pus sos de tomate la sfarsit si a iesit la fel de delicioasa, ca la mama acasa 🙂 Chiar ma intrebam pe masura ce mancam "oare chiar eu am gatit ciorba asta ?"
    Salutari din New York, unde din cand in cand se simte miros de mancare romaneasca, datorita celor ca tine, care aduc peste tot in lume ideile culinare romanesti !

  18. Anonymous

    Buna
    Am dat din greseala peste blogul asta si am incercat si eu reteta asta, de vreme ce m-am cam saturat sa tot gatesc paste sau putinele fripturi care stiam sa le fac. Mi-am promis de mult sa incerc o ciorba si, cu reteta ta, mi-a iesit delicioasa incat chiar si colegul de camera, si prietena au fost de acord cu asta.
    Tot ce am schimbat eu e ca nu folosesc vegeta…in schimb am folosit doar sare, piper, cimbru, un pic de oregano (de experiment), marar (am uitat sa cumpar patrunjel) si un pic de chilli (la fel, de experiment). A iesit un picut picanta, dar buna.
    Toata cele bune.

  19. Anonymous

    Borsul cand se pune? la final?

  20. danutza

    Am incercat foarte multe din retetele tale. Ultima este aceasta, care a iesit evident delicioasa! Ai un blog absolut super, retele sunt minunate. Numai cand le vad ma apuca pofta si incep si eu sa le incerc!!Merci pt toate retele delicioase si foarte mult succes pe viitor!Dana

  21. Anonymous

    carnea de vita se fierbe intreaga, nu se taie in cubulete, in felul acesta nu se mai face spuma, doar f putin. in rest, arata delicios!

  22. Anonymous

    Nu inteleg de ce isi strica unii sanatatea punand vegeta la mancare. In ciorbe oricum se pun multe legume. Sunt recomandate cele proaspete luate din piata. In orice sezon este plina piata de legume. Cele congelate isi cam pierd din proprietati. Am inteles de la nutritionisti ca vegeta este cancerigena (in timp poate creea mari probleme organismului). Deci este bine de evitat, chiar daca v-ati obisnuit cu acel gust. Credeti-ma legumele din piata dau cel mai bun gust mancarii.

  23. Anonymous

    multumim pentru reteta. eu si prietenul meu suntem foooooarte incantati de cum ne-a iesit ciorbita asta 🙂 am facut azi a doua oara. delicioooaasaaa!

  24. Anonymous

    dar bors nu se pune?? nu e mentionat aici:)):D

  25. jastyn

    am facut si eu nenumarate retete de pe blogul tau toate au fost foarte bune bineinteles si aceasta reteta doar ca in loc de legume la punga am folosit legume din piata de la taran ca doar suntem in sezon .tine-o tot asa

  26. Buna, am o intrebare; sunt novice in ale bucatariei : ce parte din vita se pune in aceasta ciorba? muschi, etc…Multumesc.

  27. Anonymous

    as avea o intrebare.. aprox cat timp trebuie sa fiarba carnea de tot?

  28. Teo, spuneai ca pui carne de vitel in ciorba. imi spui te rog de unde o cumperi? Ma apuca disperarea incercand sa gasesc o carne cu adevarat frageda. Mersic!

  29. Anonymous

    Imi spuneti va rog cam cate portii ies? Mersi!

  30. Iese o oala destul de mare, deci cel putin 8-10 portii zic eu :)…depinde de portie acum :p

  31. claudia

    Buna Teo.Vreau sa-ti spun ca acum am incercat si eu aceasta reteta si a iesit super buna ciorbita,chiar daca e a doua pe care am facut-o singura,in viata mea(22 ani).
    Oricum iti urmaresc blogul de ceva timp,cand nu am idee ce sa gatesc,imediat caut pe blogul meu preferat.Sa nu uit sa specific ca imi place ca surprizi in poze fiecare moment si totul arata foarte ordonat si frumos.
    Toate cele bune din Ardeal!
    Multumesc frumos

    • Claudia draga, m-ai surprins placut si iti multumesc pentru cuvintele frumoase 🙂 Sa stii ca arata ordonat, insa cand gatesc, fac dezastru in toata bucataria de obicei :)) glumesc! te pup si spor la gatit, te astept aici oricand ai nevoie de idei 🙂

  32. Draga Teo.. ce fel de ciorba e asta fara sa pui bors in ea !! deja sunt confuz ! oare tot asea la toate mancarurile pe care le gatesti uiti sa pui ingredientul principal ????

    • Dragule sau draguto 🙂 In Ardeal, borsul se foloseste foarte rar pentru a acri ciorbele, iar ciorba aici de fata e acrita cu bulion. Daca in ciorba de vacuta borsul este din punctul tau de vedere ingredientul principal, atunci de ce nu faci bors gol? sa lasam vacuta sa se odihneasca 🙂

  33. Draga Teo, ca de obicei, o minunatie…… Felicitari si tine-o tot asa. Tot azi am facut si tiramisu cu mascarpone pentru a nu stiu cata oara, DE-LI-CIOS 🙂

  34. alexandra

    Buna Teo , în primul rand vreau sa te felicit ai un blog foarte interesant.
    Chiar azi am sa gatesc ideile tale,dar m-am pierdut intre atatea retete cu bunatati,si pana la urma va trebui sa ma decid.
    Te pup si te imbratisez cu drag! :* Alexandra

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.