Tort foietaj cu coacăze

De ce am ales tortul acesta? Pentru ca e atat de usor si aromat incat e o crima sa nu preparati cel putin o data pe parcursul verii aceasta delicioasa reteta. Se poate face cu diverse fructe, visine, cirese, capsuni, facute de padure, insa varianta mea preferata ramane cea cu coacaze sau “strugurei”, asa cum sunt coacazele rosii cunoscute in popor. Gustul dulce acrisor al tortului o sa va faca sa va lingeti pe degete si sa tanjiti dupa inca o felie, si inca una si… mai gata ca e vara si mergeti la piscina, nu e vreme de exagerat cu dulciurile.

Aveti nevoie de:
– un pachet de aluat de foietaj congelat (500 gr)
– cateva linguri de gem de coacaze, mure (un gel dulce-acrisor)
– 700 gr de coacaze rosii (doar bobitele, care se desprind foarte usor de pe codita cu o furculita)
– 140 ml de suc de visine (fie din compot fie Prigat de visine)
– 3 lingurite cu varf de amidon
– 80 gr de zahar
– 2 plicuri de praf de frisca + 400 ml de lapte

Se dizolva cele 3 lingurite de amidon cu in 3 linguri de suc de cirese, iar restul de suc se fierbe impreuna cu zaharul. Cand zaharul e complet topit, se pune si amidonul dizolvat si se lasa sa fiarba la foc foarte mic, amestecand in continuu, pana cand compozitia e de consistente unui jeleu. Se adauga si bobitele de coacaze rosii, se mai lasa cca 5 min pe foc, apoi se lasa sa se raceasca.

Se decongeleaza aluatul de foietaj, se intinde putin cu sucitorul, si cu ajutorul unui sablon sau cu fundul detasabil al formei pentru tort, se decupeaza din aluat 3 cercuri, unul se lasa intreg, unul se cresteaza putin pe margini si al treilea se cresteaza aproape total, dupa care se rasuceste fiecare fasie, pentru a creea un model frumos. Fiecare foaie se coace separat, in cuptorul incins la 200 de grade, cca 15-20 min de bucata, la foc foarte mic.

Cele doua plicuri de frisca se bat impreuna cu laptele. Puneti cu 100 ml mai putin lapte decat scrie pe pachet – astfel, la 2 pachete trebuiesc in mod normal 500 ml de lapte, voi puneti doar 400, pentru a face frisca mai tare. Se poate pune si un pliculet de intaritor de frisca.

Reteta nu era completa daca nu va aratam si cum se asambleaza tortul de foietaj cu jeleu de coacaze rosii, nu? Asa ca, ungem blatul intreg cu 1/2 din cantitatea de gem ales pentru aceasta reteta (eu de coacaze, voi ce doriti), apoi se toarna jumatate din cantitatea de jeleu de coacaze si deasupra jumatate din cantitatea de frisca. Acoperiti cu foaia de aluat crestata putin pe margini si se repeta operatiunea gem + jeleu de coacaze + frisca, apoi acoperiti cu blatul crestat total.

Tortul se tine la rece minim 2 ore inainte de servire, dar e ok si daca il lasati peste noapte, asa dati posibilitatea aromelor sa se intrepatrunda si sa desavarseasca aceasta reteta culinara atat de draga mie. Se poate orna cu zahar pudra vanilat sau cu ciorchine de coacaze, dupa cum va doreste inimioara.

3 Comments

  1. Cum o fac fara foietaj? Aici se gaseste doar taiat deja in bucati mici, cat pentru portie individuala!!!!!!

  2. cand spui portii gata taiate, ma gandesc la cele patratoase, asa ca poti sa pui cateva una langa alta (daca le folosesti pe cele de la alpin, pui 4 bucati) le uniformizezi putin cu sucitorul astfel incat sa se lipeasca intre ele si sa devina o singura foaie.

    e chiar foarte simplu, spor!

  3. Anonymous

    de unde ai luat coacaze??? eu nu am vazut niciunde!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.