Tagliatelle con ragu

Nu stiu in ce masura va e familiara melodia „Le Tagliatelle di nonna Pina”, dar cu siguranta daca urmariti Rai Uno stiti de festivalul de muzica pentru copii Zecchino D’oro. Melodia asta a avut un succes spectaculos acolo si mie mi-a intrat la suflet. In plus, daca urmariti si emisiunea de bucatarit de pe Rai, „La prova del cuoco”, prezentata de Antonella Clerici, stiti ca toata lumea canta in emisiune „Le tagliatelle di nonna Pina”:

Sono le tagliatelle di nonna Pina
Un pieno di energia, effetto vitamina
Mangiate calde col ragù
Col ragù!
Ti fanno il pieno per sei giorni ed anche più!

Perché le tagliatelle di nonna Pina
Son molto più efficaci di ogni medicina
Sensazionali a pranzo, a cena e credi a me
Son buone anche al mattino al posto del caffè!
Yeah!

Ingrediente pentru TAGLIATELLE CON RAGU:
– 500 gr de tagliatelle
– 1 kg de carne tocata, amestec de porc si vita
– 200 ml de vin
– 400-500 ml de bulion sau sos de rosii
– un morcov mare
– o telina mica
– 2 cepe mici sau una mare
– ulei de masline
– sare, piper, cimbru, ierburi aromatice la alegere (cimbru, busuioc, frunze de dafin etc)

Reteta suna cam asa: taiem ceapa marunt, curatam morcovul si telina si le dam prin razatoarea mica. Le punem toate la calit intr-o cratita adanca, in ulei de masline. Cand legumele sunt aproape calite, punem carnea tocata si amestecam in continuu. Carnea tocata, incapatanata din fire, are tendinta de a se strange in bucati mari, asa ca amestecati mult si despartiti bucatile de carne cu o spatula de lemn. Cand carnea capata culoare, e momentul sa stingem sosul cu vin. Lasam la foc foarte mic aproximativ 20-30 minute, pana cand iese alcoolul din vin si ramane doar aroma. Punem apoi sosul de rosii si putina apa si lasam sosul sa fiarba, amestecand in cand in cand, 2-3 ore, la foc mic mic mic.

Fierbem tagliatellele al dente, le scurgem (fara sa le clatim) si le servim cu un mot sanatos de sos. Peste sos, se poate pune parmezan razuit si verdeata.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

10 Comments

  1. Anonymous

    Salut,
    sunt delicioase!! Le-am incercat! Felicitari! Dar am si eu o intrebare: ai, sau ai cum sa faci rost de o reteta pentru covrigi polonezi? am cautat de m-a venit rau si nu am gasit. De la tine am invatat multe retete si imi ies, de mica lumea imi spunea ca am talent, dar mi-au cazut cu troc polonezii si nu gasesc o retet 🙁 . Oricum felicitari pentru site, esti la mine in favorites si de multe ori inainte sa ma apuc de gatit iti consult retetele. Am sa vin si cu idei noi, daca vrei..
    Multumesc si multa sanatate iti doresc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Anonymous

    multumesc,Teo.sint edificata.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Anonymous

    teo,nu-mi amintesc ce parola am.:D
    sint eu,givenchy.voiam sa-ti multumesc pt ca m-ai „luminat”in legatura cu ierburile de provence.
    ce e drept,sint cam paralela cu calculatorul.nu ca as fi vre-o celebra in bucatarie.in fine,destul cu vaicareala.sa ai o zi buna,deosebito.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Buna
    Iti urmaresc de mult blogul si recunosc ca am incercat multe retete…unele cu mai mult succes decat altele :p..
    Vroiam sa te intreb…sosul tb fiert 2-3 ore? fara sa mai adaugi apa? sau n-am inteles eu bine..
    Multumesc.
    Multa sanatate
    Lacra

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Ai citit bine, min 2 ore se lasa la fiert. Gandeste-te ca pui apa, sos de rosii si carnea tocata lasa ea insasi foarte multa apa, asa ca daca dai focul la minim si acoperi vasul, lasi sosul linistit la fiert. Asa e reteta originala 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Corina

    Salut Teo, nu ti-am mai scris de foarte mult timp. arata delicios pastele. salivez numai uitandu-ma la ele. Vreau sa iti spun ca ti-am trecut blogul tau la lista de prefrerate de pe blogul meu. nu am un blog culinar ci de bijuterii hand made si daca nu vrei sa iti apara blogul spune-mi si il scot. mi-ar face mare placere sa fi de acord deoarece esti sursa mea de inspiratie in materie de bucatarit si as vrea sa vada si altii care imi viziteaza blogul ce minunatii faci tu…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Corina draga, cum sa ma supar?? poti linistita sa pui blogul in listusta ta! pupici, teo

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Anonymous

    TEO DRAGA,TAGLIATELLE CON RAGU EU IL FAC IN FELUL URMATOR,
    CARNE TOCATA DE PORC SI PASTA DE SALAM PROASPAT
    PUN CEAPA LA PRAJIT IN ULEI DE MASLINE
    DUPA ACEEA PUN ROSIOARE MICI,LAS SA DEA IN CLOCOT CU O FURCULITA SFARAM ROSILE,PUN AMESTEC DE CARNE DE PORC SI PASTA DE SALAM LAS SA FIARBA,PUN CONDIMENTELE 2 CUBURI KNORR,ROSMARIN,BUSUIOC, FOI DI DAFIN.SARE SI PIPER NU PUN PENTRU CA PASTELE SANT DEJA SARATESI LA PASTA DE SALAM E DEJA CONDIMENTATA
    IN CAZ CA SE PRINDE PUNETI UN PIC DE VIN ALB SEC. ASTA ESTE IL RAGU TRADITIONAL IN ITALIA IN SCHIMB IL RAGU FACUT DE TEO E IL RAGU AL BOLOGNESE

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Anonymous

    Buna!O reteta extraordinara! 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. buna,Teo…. arata delicios si as vrea sa le incerc…dar cu ce as putea inlocuii vinull?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.