Gomboţi cu gem de prune

Pentru mine, retetele de post sunt un fel de madeleine ale lui Proust, imi amintesc automat de Buni. Bunica mea e o mare gospodina, un mare om si mai ales un mare suflet. Cea mai mare bucurie a mea este ca Dumnezeu i-a lasat destule zile incat sa il poata ingriji si pe Luca cu aceeasi dragoste cu care ne-a ingrijit si ne-a crescut pe noi…

Reteta de gomboti din gris o face Buni de cand imi aduc aminte, in special in zilele de vineri din post. De obicei, alternam retetele culinare pentru zilele de post: daca miercuri e fasole, vineri sigur sunt gombotii din gris cu gem de prune. Gemul de prune are si el o poveste a lui… in zona noastra se numeste „silvoiz” si se face in cazan, se lasa sa fiarba peste noapte, pana se intareste de sta lingura „teapana” in el 🙂 Acesta e cel mai bun gem pentru gombotii din gris.

Ingrediente:
– 500 gr de gris
– 1,5 l de apa
– un borcan gem de prune
– pesmet
– zahar
– 2-3 plicuri de zahar vanilat
– o esenta de vanilie
– zahar pudra vanilat

In primul rand punem la fiert apa, impreuna cu esenta de vanilie si zaharul vanilat. Cand apa fierbe, adaugam in ploaie grisul si amestecam in continuu cu telul, pana cand obtinem un gris tare. Secretul retetei este tocami acesta – sa facem grisul mai tare decat de obicei. Apoi lasam grisul la racit. Profitati de vremea de afara si scoateti-l 1-2 ore in balcon. Daca ati facut reteta de bulz, o sa stiti ce urmeaza…

Din grisul racit se ia cu o lingura cate o bucata buna, se apasa in palma si se face o mica adancitura, in care punem o lingura generoasa de gem de prune. Inchidem bine gramajoara de gris si gata gombotii! Pont: o sa lucrati mult mai usor cu grisul daca va inmuiati degetele in putin ulei.

Separat, intr-o tigaie incingem putin ulei, apoi prajim zaharul si pesmetul pana se rumenesc. E aceasi procedura pe care am folosit-o si la reteta culinara de gomboti cu prune.

Dam gombotii din gris prin amestecul de zahar si pesmet, apoi ii pudram cu zahar pudra vanilat si ne infruptam din ei… cu chibzuinta insa, pentru ca e zi de post! Sunt atat de aromati, mai ales daca gemul e de buna calitate, incat va vor „unge la suflet”, vorba lui Buni 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (12 votes cast)

12 Comments

  1. pana sa vad reteta la tine am incercat si eu sa fac dar din pacate nu mi-a iesit.nu imi dau seama unde am gresit dar o sa fac acum ca tine pt ca sunt sigura ca o sa imi iasa.multumesc teo ca existi,nu stiu daca iti dai seama dar pt mine esti un mare ajutor si o sursa mereu proaspata de idei bune:)te pup si multa sanatate celui mic

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. gabriela

    salut teo.nu am mai venit de ceva vreme in vizita pe la tine.in primul rand da-mi voie sa te felicit ptr luca si sa va urez multa sanatate la amandoi.eu nu am inca copii dar in schimb am 4 nepotei de la surorile mele si stam foarte aproape unii de altii mai bine spus stam vizavi asa ca stiu prea bine ce inseamna bucuria de a avea un bebel.si eu imi doresc cu nerabdare un bebel dar mai astept deoarece am abia 22 de ani si mai am inca multe de facut .dar ajunge cu atata vorbarie despre mine ca poate te-am plictisit.de aceasta reteta ce pot sa spun decat ca arata foarte bine si foarte usor de facut sigur o sa o fac cat de curand.sarbatori fericite

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Anonymous

    Trebuie musai sa incerc!
    Am mai facut gomboti dar varianta de aluat cu cartofi.
    Important!!!!
    Am facut 2 rulade cu piercici (am pus zmeura proaspata in loc de piersici si le-am tras in glazura, iar pe deasupra alune zdrobite) cu ocazia angajarii sotului meu (pe termen nelimitat)in urma perioadei de proba.
    Un succes total! Au crezut ca este de la cofetarie (locuim in Germania).Multumesc si eu sotul pentru ajutorul nepretuit.

    Liana M.

    PS Ce face Luca? Doarme bine noaptea?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Amalia

    Mmm… ce bine arataaa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Andreea

    Ce pot spune… un deliciu! Am sa incerc si eu… In plus mi-am propus sa fac pentru Craciun o casuta din turta dulce dupa reteta publicata de tine pe edhd.ro un site care il urmaresc in mod special pentru articolele ceare le publici acolo. Toate cele bune pentru tine si familia ta…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Andreea, multumesc de aprecieri… nu doar ca am scris articolul despre casuta de turta dulce, ci si eu m-am decis sa o fac.

    in curand o sa postez reteta cu pozele finale si modul de preparare… asa ca stai pe faza in continuare 😀

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. ISABELA

    Incredibil de bine arata 😛

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. buna,teo.te felicit din suflet pt tot ce ai realizat aici.retetele sunt delicioase.mersi pt.inspiratie

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. ramona03

    Multe salutari din spania, azi o sa ancerc sa fac reteta asta, pana acum am facut aproape jumatate din retetele de dulciuri mai mult decat bune! Am o antrebare cat zahar ai pus? aproximativ. Ne apropiem de sarbatori si ati doresc tie si familiei tot ce e mai bun si multa fericire fiind primele sarbatori cu al tau bebe! Multi pupici.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Ramona, nu am trecut exact cantitatea de zahar pt ca variaza in functie de cantitatea pe care o fac, dar si de gusturile fiecaruia.

    Eu pun de obicei dupa gust in sensul ca tot ling de pe lingura pana cand ajung la varianta ideala.

    Sarbatori fericite si tie si multumesc pentru ca ma vizitezi

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Anonymous

    Yummy-yummy! Maine le voi pregati cu siguranta! Multumesc Teo! Esti o adevarata comoara ptr noi! Pupici…Tunde

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Anonymous

    Buna Teo
    Tocmai am terminat de facut gombotii, au iesit deliciosi. Si da, i-am facut cu acel "silvaiz" cum ii spunem noi, pt inca prin Maramures se mai face.
    Felicitari pt minunatele retete si idei. Multumim. pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.