Sparanghel crocant

Sparanghel am mancat sub diverse forme, dar de gatit e prima data cand il gatesc si asta pentru ca am gasit destul de proaspat si la un pret rezonanil in Kaufland. In mod normal se poate gati ca si garnitura sau chiar ca si fel principal, eu am ales sa-l gatesc ca si aperitiv si pentru prima reteta culinara cu sparanghel, nu a iesit deloc rau. Am consultat o stiva de carti de bucate si brosuri cu retete culinare si parca nici una nu a fost reteta perfecta, asa ca mi-am pus mintea la contributie si am adaptat una dintre retete la gusturile noastre.

Ingrediente:
– o legatura de sparanghel
– 2 foi pentru placinta
– un ou
– aprox 100 gr de cascaval ras
– praf de usturoi

Pentru inceput taiem sparanghelul, respectiv partea care e mai alba, asa cum vedeti in poza, apoi il punem la fiert in apa cu sare si il lasam sa fiarba pana e al dente, respectiv crocant atunci cand muscam din el. Taiem fasii din foile de placinta (am nimerit niste foi de placinta de la Linco, foarte sfaramicioase, a fost o neplacere sa lucrez cu ele). Separam albusul de galbenus. Strecuram sparanghelul si il trecem sub jet de apa rece, asa isi pastreaza culoarea si ramane crocant.
Infasuram cate o fasie de foaie de placinta in jurul fiecarei tulpini de sparanghel si folosim albusul pe post de lipici.

Aranjam sparanghelul in tava, il ungem cu galbenus de ou si presaram cascavalul ras si praful de usturoi. Dam la cuptor 10-15 minute, pana cand se rumeneste cascavalul si e copt aluatul.

Am fost destul de multumita de rezultat, desi recunosc ca sparanghelul nu este, nici pe aproape, leguma mea preferata. Servite cu sos de usturoi, tulpinile de sparanghel crocant au fost chiar bune as putea spune. Daca doriti sa fie si mai crocant, puteti inlocui cascavalul normal cu parmezan si bineinteles praful de usturoi cu alte mirodenii, iar pentru dip puteti opta pentru absolut orice fel de sos, in functie de preferinte.

12 Comments

  1. DiAnais

    Foarte interesant. E prima oara cand mi se pare apetisant sparanghelul. 🙂

  2. Anonymous

    Buna draga Teo,
    Ca intotdeauna e o mare placere sa iti “colectionez” retetele de ,cu adevarat,inalta clasa.
    Adevarul e ca sparanghelul e una din legumele mele preferate si nu m-as fi gandit niciodata sa-i fac un “patut”din aluat.
    Daca imi permiti,iti dau si eu o reteta pentru sparanghel care mie si familiei mele ne place mult:
    – fire de sparanghel cate vreti
    – parmezan ras din abundenta
    – ulei de samburi de struguri sau floarea soarelui dar nu de masline
    – folie de Al
    Se curata firele de sparanghel (partea lemnoasa,nu varfurile)cu aparatul de curatat cartofi,se pun pe folia de Al se pune ulei si se presara din abundenta parmezan ras.
    Se inchide folia de Al ca un plic si se da la cuptor bine incins pentru 30-40 min.
    Nu e nevoie sa fierbem inainte sparanghelul.
    Incearc-o ,te rog,si spune-mi ce crezi.
    Trebuie sa-ti mai spun ca m-am “pierdut” in multitudinea retetelor tale si m-am simtit ca Alice in “TARA MINUNILOR”.
    Esti deosebita Teo si tare as vrea sa te intalnesc odata,mai ales ca sotul meu e din Cluj si din cate am inteles si tu ,locuiesti acolo.
    Nu se stie niciodata,nu?
    Toate cele bune de la
    Anonima de departe

  3. Anonymous

    Aici in Germania lumea este topita dupa sparanghel.Mi-am cumparat o supa la plic cu gust de sparanghel ca sa stiu si eu despre ce-i vorba. In rest nu mi-a venit vreodata sa-l gatesc, nu-mi face de fel cu ochiul… Dar pentru ca este printre legumele cu cautare aici cred ca o data am sa iau reteta ta si am sa-l prepar pe post de cina usoara:D.

    Cu drag,
    Liana M.

  4. DiAnais, chiar iti sugerez sa incerci reteta 🙂 Nici eu nu ma dau in vant dupa sparanghel, dar de data asta..

    Draga mea anonima de departe, mersi mult de reteta! Suna super bine, s-a notat tot 🙂 Daca veniti la cluj, te rog sa ma anunti din timp si facem ce putem sa ne vedem!

    Liana, incearca te rog reteta asta si daca nu e buna…poti sa ma certi pe mine 🙂 Eu zic, totusi, ca o sa iti placa, mai ales daca servesti spranghelul cald.

  5. Anamaria

    Buna reteta. As putea sugera ca in loc de foi de placinta sa se foloseasca felii de sunculita (bacon) pentru invelirea sparanghelului si date apoi prin ou cu smantana si 1 lingura de faina. E super!!!!!

  6. Ducesa

    Excelent, nota 10!

  7. -stultus

    Draga Teo, spune-mi te rog unde gasesti tu sparanghel in Cluj, ca eu n-am gasit nicaieri.
    Multumesc.

  8. Ana-Maria, Ducesa, multumesc de comentarii si de idei, foarte buna cea cu baconul!

    Sparanghel iau din Kaufland sau di Carrefour de obicei, de la raionul de legume proaspete.

  9. Hello,

    Faine retete ai felicitari!
    Pe cand o reteta la supa crema de sparangel a la "Knorr" ?

    Mersi and all the best !

  10. Imi pare rau ca nu am poze, insa va spun cum procedam in Statele Unite, unde sparanghelul e ca un cult.
    Sparanghelul este mai sanataos si mai aromat daca se consuma pe jumatate fiert. se spala bine, dar nu se taie capetele -un mic secret : indoiti sparanghelul verde pana se rupe. Aceea este partea buna si frageda de mancat. Se pune intr-o cratita si doar se acopera cu putina apa. Se lasa un clocot, se incearca cu furculita si daca e pe jumatate facut, se ia de pe foc. la microunde procedati la del, insa nu it tineti mai mult de 2 minute.
    Separat se face un sos din unt, jumatate de lamaie si patrunjel.
    Pentru bucuria burtii, puteti fierbe separat jumatati de cartof, pe care, dupa ce s-au fiert binisor, ii luati de pe foc, ii acoperiti cu sunca afumata, ceapa verde, o ciupercuta in care ati stropit un pic de ulei de masline, ceapa si marar, dati la cuptor la foc mare 10 – 15 minute, apoi aruncati peste ei parmezan si sparanghelul pe jumatate fiert. Turnati sosul de unt cu lamaie si patrunjel si mai lasati la cuptor inca 5 minute. sare si piper dupa gust, insa eu pun peste ciupercute si putin chili…
    sper sa va placa

  11. Cristina Indrecan

    Teo, oare pot sa incerc reteta cu foi de aluat foietaj?

  12. da,da, sigur ca poti folosi si aluat de foietaj 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.