Prajitura rapida cu iaurt

Ne-a fost pofta de ceva dulce… mie de ceva racoritor, cu iaurt, lui de ceva cu ciocolata. Asa ca am gasit calea de mijloc, am adaptat in functie de pofta si de ce aveam in frigider si a iesit reteta de prajitura rapida cu iaurt. Blatul e de pandispan cu cacao (reteta e aproximativ cea de la blatul pentru tort) iar crema de iaurt aromat, o reteta foarte simpla, de altfel.

Ingrediente pentru blat:
– 6 oua
– 6 linguri de zahar
– 6 linguri de faina
– 2 linguri cu varf de cacao
– o esenta de rom
– zahar cu aroma de rom (optional)
– 1 varf de cutit cu sare

Separam albusurile si galbenusurile, albusurile le batem spuma tare impreuna cu sarea. Separat, frecam galbenusurile cu zaharul si zaharul cu aroma de rom pana cand obtinem o crema groasa si se topeste tot zaharul. Punem apoi crema de galbenusuri peste spuma de albusuri, impreuna cu faina si cacao; amestecam bine cu o spatula, de sus in jos, astfel incat sa nu se lase spuma. Pentru ca nu folosim praf de copt, e foarte important ca spuma de ou sa fie tare. NU folosim mixerul pentru amestecarea spumei cu restul ingredientelor.

Turnati compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina (tava mare, min 28 cm) pe care o dati la cuptorul preincins, la treapta 4 sau 180 de grade pentru 35-40 de minute, pana cand trece cu brio testul scobitorii. Intre timp, pregatiti crema de iaurt.

Ingrediente pentru crema:
– 900 gr de iaurt simplu
– 2 plicuri de gelatina
– 2 esente de vanilie
– zahar pudra vanilat 50 gr (sau mai mult, dupa gust)
– 4 linguri de dulceata (la alegere, eu am folosit-o pe cea de alfine si banana)
– un plic de glazura de cacao pentru decor

Mixam iaurtul, zaharul + esentele, pana cand obtinem o crema omogena. Lasam gelatina in 50 ml de apa rece, pana se umfla, apoi o topim, avand grija sa nu fiarba. O lasam sa se racoreasca putin, apoi o punem peste crema de iaurt si mixam bine. Dupa ce scoatem blatul de la cuptor, il lasam la racit pe un gratar. Tapetam tava cu folie alimentara si punem blatul din nou in tava. Il ungem cu dulceata si turnam peste crema de iaurt. Uniformizam cu o spatula si dam cu o spatula, apoi dam la rece. Cand incepe sa se intareasca, preparam glazura dupa indicatiile de pe pachet si marmoram prajitura cu ea. Dam din nou la frigider pana se intareste crema, aproximativ 2 ore.

Acestea fiind spuse, desi reteta pare complicate, e de fapt chiar foarte simpla 🙂 Vorba Koalei, daca asta e reteta scurta, sunt curioasa cum sunt alea lungi. Dar pe cuvant ca merita incercata…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (4 votes cast)

25 Comments

  1. Ce buna e crema de iaurt, si racoritoare! Arata minunat prajitura ta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Anonymous

    Salut Teo.
    Felicitari pentru retete ;). Sunt minunate.

    Am o intrebare la reteta aceasta. Mai sus ai scris: "Pentru ca nu folosim praf de copt, e foarte important ca spuma de ou sa fie tare". De ce nu se foloseste praf de copt? Are vreo importanta, sau pur si simplu nu ai folosit tu atunci?

    Multumesc frumos.
    O zi buna, Livia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Sydonia

    Aveti de ridicat un premiu de la mine, pentru minunatul blog si harnica bucatareasa!
    http://sydonia.andrian.ro/site/astazi-am-primit-un-premiu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Alexandrina

    Interesanta reteta, o voi incerca si eu. Multumesc pentru idee.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Nadia, Alexandrina, pupici :*

    Livia, nu folosim pentru ca blatul nu trebuie sa fie foarte gros. Daca punem si praf de copt, la cantitatile astea, iese blatul clasic pentru tort, adica mult prea gros pentru prajitura asta 🙂

    Sydonia, multumesc 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. mihaela

    Buna! urmaresc blogul d-voastra de ceva vreme si pot spune ca numai de aici invat sa gatesc(am 19 ani)…
    Chiar acum am facut prajitura aceasta, e super buna, numai ca nu s-a intarit crema atat de mult,insa are un gust tare bun.
    Multumesc pt retete!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Mihaela, e foarte important sa prepari gelatina corect, respectiv atunci cand o topesti sa nu dea in clocot. daca fierbe, cat de putin, isi pierde proprietatile si nu mai incheaga crema. La 2 plicuri de gelatina trebuie sa fie tare.

    sa iti fie de bine, nu ai pt ce sa imi multumesti 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Anonymous

    as vrea sa incerc dar mi se pare complicata

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Anonymous

    Este foarte buna prajitura!! Desi mie nu-mi place iaurtul, in combinatia asta este foarte delicios.
    Va pup T&L&D..alexa 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Anonymous

    este super blogul tau

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Anonymous

    arata foarte bine in poza ,ma gandesc oare cum o fi si la gust

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. buna…imi plac atat de mult retetele…sunt studenta si mereu ma gandesc ce sa mai mananc :))…mereu apelez la acest blog, mi se pare atat de util, acum vreau ceva dulce…si vreau sa incerc aceasta prajitura, sper sa`mi reuseasca. mult succes la noi retete :*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Anonymous

    chiar acum incerc sa fac prajitura ta! pare f buna si sper sa-mi iasa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Anonymous

    si am revenit am facut prajitura ta si a fost minunata! mi-a iesit exact ca in poza numai ca am uitat de glazura,si am folosit dulceata de visine! ai niste retete super! toate mi-au iesit desi nu excelez la capitolul dulciuri! bravo si multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Anonymous

    felicitari pt.selectia de retete,ma tot uitam pe google,ce mai este in materie de retete…si am dat de blogul acesta,superr:*:*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. lacramioara

    este o reteta dietetica daca pot spune .incercati sa folositi smantana in loc de iaurt si fructe proaspete in loc de dulceata /iese mai fresh . daca tineti cura de slabire faceti jumatate smantana si jumatate branza de vaci.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Anonymous

    am o intrebare destul de stupida dar sunt incepatoare si nu prea stiu… tava folosita are peretii detasabili? de fapt se gasesc in comert tavi dreptunghiulare cu pereti detasabili?(eu am vazut numai rotunde). daca nu, cum se scot prajiturile din ea frumos si fara sa le sfaram? 🙁 ms

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. eu am folosit o tava normala, insa gasesti in comert tava dreptunghiulara cu peretii detasabili.

    daca citesti reteta cu atentie, o sa-ti vezi ca am scris ce trebuie facut cu tava, astfel incat sa nu ti se rupa prajitura cand o scoti.

    Tapetam tava cu folie alimentara si punem blatul din nou in tava.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Anonymous

    Ok mersi acum am inteles 🙂
    Apropo am facut azi prajitura cu nuca de cocos si a fost foarte buna si pufoasa, s-a mancat toata 🙂
    multumesc pentru retete

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Anonymous

    buna teo. sunt o admiratoare a blogului tau. am facut multe retete si toate au iesit delicioase. am facut si aceasta prajitura pe care sotul si copii au devorat-o. insa am o intrebare.pe plicul de la gelatina scrie ca trebuie de pus 100 ml apa la un plic,iar in reteta ta sunt 50 ml la amandoua plicurile. m-am chinuit la partea cu gelatina, insa a iesit buna. te intreb pentru ca sambata aceasta e ziua baiatului meu cel mic si vreau sa-i dau gata pe invitati cu aceasta prajitura. mersi anticipat si sanatate multa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. tocmai am bagat prajitura in frigider.. la rece, tare curioasa sunt cum o sa fie 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. acum am terminat de facut prajitura.,.dar..TRIST..nu mi-a crescut blatul.. poate k e mai bine cu praf de copt..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Naomi, problema e clar spuma de albusuri, daca nu e bine batuta, daca nu e suficient de tare si mai ales daca o amesteci prea mult cand o adaugi la restul de ingrediente, prajitura nu creste. Dar iti garantez ca urmand pasii corect, blatul creste de nu se mai opreste, ca orice pandispan. Praful de copt este numai un ajutor in asta, eu insa nu il folosesc decat cand e musai 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  23. E minunata! Eu am folosit si jumatate de praf de copt incorporat in faina.A iesit un blat pufos.
    In loc de glazura respectiva din comert, am facut una pe foc din 6 linguri apa, 6 linguri zahar, 6 linguri ulei si 2 linguri cacao, aromatizata cu un strop de rom dupa ce s a mai racit f putin.
    A iesit senzationala.
    Multumim pentru retete!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.