Prajitura rapida cu miere

Va spuneam in postul despre miere ca impreuna cu Apidava va vom propune 4 retete culinare cu miere, in speranta de a schimba ideea ca mierea se foloseste numai la cafea sau ceai. Prima reteta este cea de „Prajitura rapida cu miere”, pentru care vom folosi mierea Roua Florilor poliflora, insa mierea se poate folosi si in combinatie cu legume sau carne, asa ca nu vom prepara numai retete culinare de dulciuri.

Ingrediente:
– 1 cana de miere Roua Florilor poliflora
– 1 cana de zahar
– o cana suc de portocale (sucul de la aprox. 3 portocale mari)
– 1/2 cana ulei
– 4 oua
– 3 cani de faina
– 1/2 cana de miez de nuca taiat marunt
– 1 plic de praf de copt
– o lingura de scortisoara
– o lingura cu varf de coaja de portocala
– 1/2 lingurita sare

Pentru masuratori, folositi o cana de 250 ml. Incingeti cuptorul la 180 de grade, ungeti cu unt o tava pentru prajitura (33x23x5 cm) si tapetati-o cu faina.

Intr-un vas, cerneti impreuna faina, scortisoara, sarea si praful de copt. Separat, cantariti o cana de miere poliflora si turnati-o apoi intr-un vas pentru mixer, impreuna cu ouale, uleiul, zaharul si coaja de portocala. Mixati pana cand obtineti o compozitie omogena, destul de subtire.

In aceasta compozitie incorporam alternativ 3 linguri de faina, 2 linguri de suc de portocale, amestecand bine dupa fiecare aditie. Trebuie sa incepeti si sa incheiati cu amestecul de faina. La final, incorporati si miezul de nuca maruntit. Turnati compozitia in tava si dati-o la cuptor, fixand gratarul la mijloc, timp de 40-45 de minute.

Prajitura e gata cand are o culoarea maroniu-aurie si marginile incep sa se desprinda usor de tava. Scoateti prajitura din cuptor si cat e inca fierbinte, picurati-o cu miere. Pentru operatiunea asta, cel mai usor va descurcati cu mierea Roua Florilor la sticla, pentru ca ambalajul va permite sa o dozati usor. Lasati prajitura sa se raceasca inainte de a o taia.

Vreau sa va marturisesc ceva: cele 40 de minute in care prajitura a stat la cuptor, au trecut foarte greu. La un moment dat, am aprins lumina la cuptor sa o vedem mai bine, pentru ca eram innebuniti de miros. Mierea poliflora, care are o aroma foarte puternica, scortisoara, portocala, toate s-au combinat pentru a da o aroma unica prajiturii. La final, prajitura iese foarte suculenta, se topeste in gura, iar nucile putin crocante ii dau o pata de culoare. Pofta buna sa aveti, va urez si eu si albinuta Apidava.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (3 votes cast)

31 Comments

  1. DELICIOASA prajitura..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Ruxandra Ioana

    Foarte original.Chiar ca si pt mine mierea era ceva numai pt lapte sau cafea.As pueta sa incerc prajitura asta in acest we daca nu sutn pera lenesa.Thanks!!!O printez acusica 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Desspina

    Arată senzațional și e fooooarte bună. Am făcut-o azi și eu 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. ISABELA

    mmmm… ce pofta mi-ai facut Teo 😛

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Ce ma enervezi!

    Am cumparat azi nuca si miere, o incerc maine 😛

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Anonymous

    Teo, am vazut pe evz.ro ca au scris despre tine 🙂

    Apropo, trebuie sa fac si eu prajitura asta cu miere. Pupici pt tine si micut!
    Cristinakitty

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Oi, a iesit prajitura super buna! Si usor de facut si delicioasa!

    http://img30.imageshack.us/img30/5070/p9190006.jpg

    Thank you 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Am cumparat si eu miere de la apidava sa vad cum este ca prea o lauzi.
    Parerea mea este ca nu este de cea mai buna calitate, mie unul nu imi place (acum vorbeste un apicultor), Daca intradevar vrei sa mananci o miere buna fac cinste cu primul borcan, dupa cum am mai spus cei de la apidava sigur nu lasa albinele sa scoata apa din miere, eu cred ca ei scot miere de pe faguri imiediat ce acestia sau umplut cu miere.
    Nu vreau sa imi spui ca mierea lor este certificata iso sau mai stiu eu cum, in apicultura astea sant povesti.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. mi-a iesit. iei…chiar ca e f buna. s-a terminat in jumatate de ora:-s

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. iti multumesc foarte mult ca mi-ai postat comentariul.
    Sper ca nu te superi cand te contrazic ca mierea apidava este buna, sant apicultor si stiu ce inseamna sa faci miere pentru a o scoate pe piata si miere pentru consumul propriu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. o sa incerc si eu duminica

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Anonymous

    sper sa fie buna asa cum arata

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Ha ha ha, si la tine, Crina? 😛

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Clementina Cojan

    Azi e sambata si am sa pregatesc Prajitura rapida cu miere.Abia astept sa o savurez impreuna cu fiica-mea.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Andreea

    O intrebare am si eu….cand am vazut si o cana de miere si una de zahar mi s-a parut extrem de mult…cred ca iese fooooarte dulce…si plus k nu e deloc sanatos zaharul…o pot face fara cana de zahar? sau…alte variante pt chestia asta ar fi?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Andreea, parerea mea si se pare si a celor care un incercat reteta, e ca prajitura e perfecta asa cum e, nu e in nici un caz prea dulce. Luate individual, sunt cantitati mari de "dulce", dar gandeste-te ca pui 330 de grame de faina, plus alte ingrediente, asa ca totul se echilibreaza perfect. Poti inlocui cana de zahar cu 3/4 cana de miere daca nu vrei sa folosesti zahar.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Anonymous

    e super super super
    am facut-o si eu si e delicioasa

    Raluca

    ps. multumim pt site, este grozav!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Anonymous

    eu vreau sa o incerc in varianta de muffins, crezi ca ar merge? 🙂
    Mada

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Dana Adeana

    Azi am incercat-o si eu. Miroase foarte bine, inca astept sa se coaca, dar salivez de la miros. Sper sa nu vina vecinii sa ma viziteze chiar acum 🙂

    Foarte fain blogul, ma inspiri.. Multumesc mult si idei la fel de faine si usoare si pe viitor!

    Dana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Anonymous

    super

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. Anonymous

    buna teo,

    citesc site-ul tau de mult timp si chiar imi plac retetele tale, sunt inspirate si frumos explicate.la retetele insa pe care le propui cu miere, as avea ceva de obiectat. de curand am citit cartea directorului Institutului de Cercetari Alimentare, care spune foarte clar ca mierea incalzita peste 50 de grade pierde din proprietati si chiar poate deveni nociva. Din acest motiv nu o recomanda la prajituri sau alte preparate, ci doar la ceai/cafea si acestea sa nu fie incalzite in momentul adaugarii mierii peste 50 de grade.
    Nici eu nu stiam chestia asta,poti chiar sa te informezi ca sa vezi cu ochii tai.Am vazut ca esti o persoana corecta si nu cred ca ti-ar placea sa sustii niste lucruri, care pot fi verificate de cei care te urmaresc si la un moment dat pot sa isi piarda increderea in tine.Poate nu esti la curent..

    toate cele bune,

    Ana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. Buna Ana, m-am informat, sunt la curent si am mai scris pe blog despre asta. Voi scrie inca o data pentru tine. Dar sa stii, doar pentru ca scrie intr-o carte si vad cu ochii mei, nu inseamna ca si cred.

    Dupa cumam spus si acu mai bine de 1 an:

    Oricum, ce pot sa spun eu, este ca Ayurveda (medicina traditionala indiana) considera ca mierea incalzita peste 70 de grade celsius isi pierde din calitati (in principal enzimele) si se transforma intr-o substanta lipicioasa, AMA, pe care Ayurveda o considerata toxina. De la consideratii si pana la a afirma asta despre miere, e cale lunga.

    In plus si DACA ar fi asa, ar trebui sa consumi cateva kilograme bune de miere fiarta ca sa aiba efecte nocive asupra ta.

    Cat despre mierea in ceai si cafea, mi-e greu sa cred ca cineva isi bea cafeaua sau ceaiul incalzite peste 70 de grade. Daca esti asa convins ca mierea isi pierde calitatile, nu trebuie sa o pui in cafeaua fierbinte si nici sa o fierbi impreuna cu apa de ceai, ci sa o pui in cana inainte de servire, cand lichidul e cald, nu clocotit.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  23. Anonymous

    Buna Teo,

    iti multumesc ca ti-ai facut timp sa imi raspunzi si sa imi spui parerea ta inca o data. probabil eu nu am citit post-ul unde iti spuneai parerea despre mierea incalzita. eu folosesc miere la ceai/cafea si o pun inainte sa o beau, dupa cum ziceai si tu.

    legat de faptul ca nu crezi, fiecare are dreptul sa creada ce vrea, eu doar credeam ca nu esti la curent cu acest aspect. eu am aflat recent si sincer sunt de acord, pt motivul ca e spusa de un om in care am incredere ca e un bun specialist in nutritie.

    toate cele bune,
    Ana

    toate bune,

    Ana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  24. Andreea

    Acum e in cuptor deliciul,nu mai am rabdare;)) ms de idee:*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  25. Andreea, cu placere! 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  26. Bianca

    Teo,este f buna prajitura asta!Tocmai ce s-a racit si ne bucuram de gustul ei!Multumim de reteta!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  27. Am facut azi prajitura si a iesit super buna.Multumesc pentru reteta.:*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  28. Am făcut si eu Prajitura. E foarte gustoasa, dar mi-a ieșit un pic seaca.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  29. Daniela

    Buna! eu nu am mixer pt ca nu de mult ne-am mutat in casa noua. Merge sa amestec si fara mixer? eventual cu o lingura de lemn… multumesc, Daniela

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.