Diversificarea alimentatiei, o incercare grea pentru mamici

Inteleg din comentariile si mail-urile primite de la mamici ca diversificarea este pentru unele dintre voi o piatra de incercare in cresterea bebelusilor vostri. Am trecut si eu prin asta, va inteleg perfect. Cand Luca avea 4 luni si am hotarat sa incepem diversificarea m-a cuprins o teama cumplita. Aveam impresia ca sunt incompetenta, ca nu stiu ce si cum sa ii dau sa manance si ca va suferi de inanitie. Ar fi fost chiar culmea sa imi reuseasca choux a la creme dar nu si o supa cu albitura. Asa ca, am tras aer in piept si am luat cea mai inteleapta decizie zic eu: am ascultat sfatul pediatrului, dar si mai mult, instinctul de mama.

De ce ne e atat de greu sa alegem mancarea pentru bebe? De cele mai multe ori, medicii pediatrii si revistele dedicate mamicilor sunt cei/cele care complica situatia: pe de-o parte ne spun ca o data ce copilul trece la mancare solida, dupa 6 luni, poate manca foarte multe din alimentele de care se bucura adultii, dar pe de alta parte, informatiile referitoare la momentul exact in care trebuie sa introducem un aliment sau altul, sunt neclare, contradictorii de la o carte la alta, de la un medic la altul.

Si totusi, mama stie cel mai bine? Ideea e in felul urmator: schemele de diversificare sunt principii dupa care parintii ar trebui sa se ghideze in momentul diversificarii si nu reguli de neincalcat. Copiii isi incep drumul gastronomic foarte curat, cu suc de morcovi, fructe, legume. Parintii constientizeaza asta si incearca sa le modeleze evolutia gastronomica astfel incat sa ii fereasca de obezitate si alte probleme/boli moderne, insa de multe ori manifesta exces de zel, si ii feresc pe copii pana si de alimentele care le-ar face bine, cum sunt ierburile aromatice.

Ce conteaza cu adevarat? Din punctul meu de vedere, conteaza foarte mult potentialul alergen al alimentului nou introdus dar si alergiile din istoricul familiei. E clar ca nu vom incepe diversificare cu kiwi sau capsune, dar sa excludem patrunjelul, usturoiul, scortisoara etc din meniul unul copilas care deja mananca mancare solida, mi se pare cam mult. E strict o parere personala. E important de asemenea ca mancarea si ingredientele sa provina din surse sigure, sa introducem cate un aliment nou o data, respectand regula de 4 zile si sa maruntim bine mancarea, evitand mancarurile cu care micutii se pot ineca.

Regula de 4 zile am invatat-o de la pediatra noastra si sunt sigura ca majoritatea mamicilor o stiu: pentru a evita problemele digestie si alergiile, introduceti un singur aliment o data si i-l dati bebelusului 4 zile consecutive. In aceste 4 zile, nu introduceti nici un aliment nou, insa puteti sa ii dati alimentele cu care e obisnuit deja. Astfel, va fi foarte usor sa identificati alimentul “problema”.

Reactiile alergice apar de obicei foarte repede dupa ce micutii au mancat alimentul problema, de obicei undeva la 30 de minute. Insa problemele digestive cum ar fi digestia ingreunata, diaree, constipatie, gaze, colici etc pot aparea si in 3-4 zile, asa ca regula de 4 zile e foarte eficienta. Inca un mic pont: introduceti alimentul nou la masa de dimineata sau maxim pranz, pentru ca va fi mai usor sa chemati medicul in cazul in care are reactii alergice puternice.

5 Comments

  1. Anonymous

    Eu nu am copii si nu am nici planuri in sensul asta dar mi-a placut articolul…asa pt cultura mea generala.f frumos:)

  2. Anonymous

    Am un baietel de 3 ani, si am mare grija ce-i dau sa manance si acum. Tin cont de sfaturile specialistilor din acest domeniu si incerc sa am informatii cat mai recente.De ce n-as face-o? E vorba despre sanatatea copilului meu! Pareri contradictorii in domeniu? E adevarat! In cazul acesta, eu aleg solutia cea mai putin periculoasa, pt. copilul meu. Diversificarea nu-i o competitie sa dai copilului cat mai multe alimente, intr-un timp cat mai scurt. Concluzia mea, dupa ce am studiat cat de cat subiectul, este ca: mancarea copilului mic trebuie sa fie "simpla", alimente de baza in combinatii "simple" si cat mai "simplu" gatite; termenele introducerii unor noi alimente trebuiesc respectate; alergiile la anumite alimente, pot debuta chiar peste mai multi ani din cauza ca le-au fost date copiilor prea devreme alimentele respective; ierburile aromate pot provoca alergii, scortisoara poate provoca alergii, usturoiul este foarte iritativ – o stim pe stomacul nostru- stomacelul copilului nu-i pregatit inca pentru el, iar patrunjelul verde, dupa varsta de 1 an, se poate testa, dupa sursele mele. Referitor la retete si la blog, felicitari, faci o treaba minunata! Urmaresc si gatesc retete de pe blogul tau. Potrivit subiectului, in locul tau, eu nu as indica o varsta la retetele pt. copii.Alege fiecare momentul! Sanatate! Si multumesc de ospitalitate!

  3. Nicoleta

    Buna Teo, eu traiesc in Canada si am descoperit azi blogul tau cautind reteta prajiturii Albinutza pe care am si facut-o azi si e delicioasa- mersi pentru reteta si sfaturi! Bebelusul meu are 5 luni jumate si ma pregatesc pentru introducerea alimentelor: aici pediatrul recomanda alaptat exclusiv pina la 6 luni, pe urma vin cerealele si apoi legume fructe etc. Incerc sa respect ceea ce mi-a zis dar ai dreptate ca e bine sa ne urmam instinctul de mama caci bebelusul a gustat deja din alimentatia noastra cotidiana inca de cind era in burta. Am pus blogul tau in adresele favorite si o sa incerc cu siguranta multe din retete. Merci si succes!

  4. Anonymous

    si eu am 2 bebe, unu mic de 6 luni jumate si unu mare de 2 ani:) dragut articolul, mai ales regula cu 4 zile e de retinut si orele la acre se incearca ceva nou.Pana acum nimeni nu a stiut sa-mi spuna de ce trebuie la masa de dimineata ceva nou:)
    epurasha2bb

  5. mersi ca existi

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.