Tarta cu mere si gem de caise

Cu chiu cu vai am ajuns si la ultima reteta din meniul pentru cina romantica. Am ramas putin in urma cu blogul si asta pentru ca nu am prea dormit noptile lately, de cand ne ies o sumenedenie de dinti… unora dintre noi… acelora care au sub 90 de cm inaltime 🙂

Este o reteta culinara pe care am incercat-o prima data, dar sunt sigura ca va fi prezenta tot mai des in meniul nostru. E reteta perfecta pentru “prajitura de duminica” pentru ca se face repede, nu are multe ingrediente si mai ales e la fel de pufoasa si dupa ce sta 2-3 zile.

Ingrediente:
– 120 gr de unt
– 70 gr de zahar + 2 linguri pentru toping
– 1 ou mare
– 1 cana faina (128 gr)
– ¼ plic de praf de copt
– 8 mere medii, curatate si taiate in 8 felii fiecare
– o lingura cu varf de scortisoara
– 5-6 linguri gem de caise
– 1 lingura suc de lamaie

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Incingem intai cuptorul la 180 de grade, apoi ne apucam de treaba. Mixam untul si zaharul pana cand obtinem o spuma. Adaugam oul. Separat, amestecam faina si praful de copt si apoi le incorporam treptat in amestecul cu unt. Aluatul va fi destul de moale, asa ca trebuie dat la rece 15-20 de minute.

Ungem cu unt si tapetati cu faina o forma de tarta cu diametrul de 20 cm si presam aluatul in tava. Puteti incerca si sa intindeti aluatul, dar pentru asta trebuie sa stea putin mai mult la frigider. Oricum, indiferent ca il intindeti pe planseta sau cu degetele in tava, e important sa folositi faina ca sa nu se lipeasca de toate cele.

O data aranjat aluatul, asezam pe el feliile de mar, in cercuri concentrice sau dupa bunul vostru plac, astfel incat sa acoperim tot aluatul. Le pudram cu scortisoara si cele 2 linguri de zahar. Dam tarta la cuptor, unde va sta fain-frumos vreo 55-60 de minute, pana cand crusta devine aurie.

Intre timp, intr-o tigaie, incalzim gemul de caise si sucul de lamaie, pana cand obtinem un lichid destul de subtire. Scoatem tarta de la cuptor si cu ajutorul unei pensule de patiserie, o ungem frumusel, peste tot, cu gemul caldut.

Gata tarta! O puteti servi simpla, ca atare, pentru ca e foarte aromata, sau puteti sa sariti putin calul ca capitolul calorii si sa o serviti cu ciocolata de vanilie si toping de caramel. Daca alegeti sa preparati numai tarta pentru cina romantica, e chiar indicat sa oferiti mai multe tipuri de desert alaturi, pe aceeasi farfurie.

14 Comments

  1. Ala Oancea

    Cred ca a fost delicioasa ! Am sa o incerc si eu 😉

  2. Anonymous

    yam-yam!! simpla si delicioasa!
    o s-o incerc si eu cat de curand.

    minunatul tau blog este o adevarata sursa de inspiratie, reteltele sunt usoare (majoritatea)si f bine explicate, dand astfel sansa si unor bucatarasi incepatori sa fie mandri de rezultate.

    you are my fav!!!!
    multa sanatate tie si familiei tale!!

    si acum un link catre un tort "crazy funny":
    http://whisk-kid.blogspot.com/2009/08/say-it-with-cake.html

    he-he-he eu n-as putea sa-l mananc…l-as expune intr-o vitrina si l-as manca din ochi 😀

  3. wannah

    a iesit minunat!!! am facut-o de doua ori de cand ai publicat reteta si de ambele dati s-a mancat la fel de repede 😀 si e si foarte simplu de facut

  4. Anonymous

    acu am bagat aluatul la rece si am recitit reteta…la ingrediente ai scris zahar si atat..si in poze am vazut ca era vorba de zahar brun..eu am apucat sa pun zahar normal:(..si aveam zahar brun:((…in seara asta scriu din nou cum a iesit…

  5. Mii de multumiri celor car au incercat & devorat reteta, va imbratisez cu mare drag >:d<

    Nu conteaza daca zaharul e alb sau brun, e o chestiune de alegere personala si de "ce ai prin camara"

  6. Anonymous

    Draga Teo, iti multumesc de aceasta reteta atat de usoara si atat de "de efect". Am incercat-o cu inima stransa. pentru ca de multe ori retetele de pe internet au un ingredient-doua…secrete…si de multe ori nu ies…dar vreau sa-ti spun ca tarta a iesit excelenta! Mii de multumiri pentru tot ce faci si pentru ce ne oferi! Tine-o tot asa! Iti doresc multa sanatate si putere de munca!!! Astept noi retete cu entuziasm! Kity

  7. Ana-Maria Comarniceanu

    Azi am facut aceasta tarta.Pana acum, evitam sa fac tarte ca mi se parea complicat aluat cu unt…si alte minuni.
    Surprinzator (de fapt nu! 🙂 a iesit super-ultra-mega-giga-tetra delicioasa.Multumesc Teo, again!

  8. Ana-Maria Comarniceanu

    Azi am facut aceasta tarta.Pana acum, evitam sa fac tarte ca mi se parea complicat aluat cu unt…si alte minuni.
    Surprinzator (de fapt nu! 🙂 a iesit super-ultra-mega-giga-tetra delicioasa.Multumesc Teo, again!

  9. Ana-Maria Comarniceanu

    Azi am facut aceasta tarta.Pana acum, evitam sa fac tarte ca mi se parea complicat aluat cu unt…si alte minuni.
    Surprinzator (de fapt nu! 🙂 a iesit super-ultra-mega-giga-tetra delicioasa.Multumesc Teo, again!

  10. Mi-am facut si eu curaj sa ma bag la prajiturit – sunt cam antitalent :)))) si spre surprinderea mea a iesit chiar ok tarta, aluatul nu a prea crescut, dar e delicioasa!

  11. M.B. ti-a iesit cum trebuie, aluatul nici nu trebuie sa creasca foarte mult. Sper sa ai "curaj" sa incerci si alte retete 🙂

  12. Buna,Teo! Daca pun ulei in loc de unt..oare se strica aluatul? Stiu ca nu iese la fel..dar oare nu e la fel de bun?

    • din pacate nu…aluaturile pe baza de unt sunt mult mai fragde si mai bune la gust decat cele pe baza de ulei 🙁

  13. Minunata! o tot fac de cativa ani si intotdeauna are succes! Multumesc Teo!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.