Prajiturele la borcan

Nu stiu daca v-am mai spus, dar anul acesta avem Craciun bio: brad in ghiveci pe care sa il replantam dupa Craciun, ornamente din turta dulce pentru decorarea lui si bineinteles cadouri gourmet, comestibile, care sa puna la contributie imaginatia si skillurile de bucatar ale celor care le primesc.

Exista foarte multe retete culinare care se pot adapta acestui stil de cadouri, iar eu am ales doua retete pentru a va exemplifica ideea de baza: Cookies pentru Mos Craciun si Muffins cu lamaie. Ideea e sa faceti totul cu mana voastra, de la asamblarea cadoului si pana la ambalaj: etichete, aranjamente din panglici si material etc. Daca eu va ajut in ceea ce priveste retetele, imaginatia voastra trebuie sa intervina pentru a face surprizele pentru cei dragi cat mai dragute.

Cookies pentru Mos Craciun
– 150 gr faina
– 1 lingurita praf de copt
– 1 lingurita bicarbonat de sodiu
– ¼ lingurita sare
– 1 cana fulgi de ovaz (cca 90 de grame)
– ¾ cana M&M (o punga mare de 125 gr)
– ½ cana fulgi de cocos colorati
– 115 gr zahar tos (1/2 cana)
– 115 gr zahar brun (1/2 cana)
– ½ cana migdale sau nuci taiate marunt

Puneti toate ingredientele in staturi intr-un borcan de 1 litru. Atasati instructiunile : la acest borcan se adauga 1 ou batut, 115 gr unt topit (1/2 cana) si o esenta de vanilie. Amesteca bine continutul borcanului intr-un vas. Separat, amesteca untul, oul si vanilia. Amesteca ingredientele uscate cu cele lichide, folosind o lingura de lemn sau framanta usor cu mana. Fa bilute de 4 cm diametru si aseaza-le in tava, pe hartie de copt. Da tava la cuptorul incins la 180 de grade, pentru 10’. Lasa spatiu intre bilute, se lasa la copt, formand prajiturelele. Pofta buna!

Muffins cu lamaie
– 115 gr zahar (1/2 cana)
– 280 gr faina (2 ½ cani)
– 1 cana lamaie confiata (gasiti in magazinele Real sau o putei inlocui cu alte fructe confiate – caise, smochine, stafide etc)
– ½ lingurita ghimbir macinat
– 2 lingurite praf de copt
– ½ lingurita bicarbonat
– ½ lingurita sare.

Claditi ingredientele intr-un bonrcan mare, in ordinea scris mai sus, astfel incat sa va ramana sus spatiu pentru a pune si hartiutele pemtru muffins. Decorati borcanul si atasati instructiunile de folosire: La continutul borcanului trebuie sa adaugi: 250 ml lapte batut, 115 gr unt topit, 2 oua, esenta de vanilie.

Incinge cuptorul la 180˚. Intr-un vas amesteca: 250 ml lapte batut, 115 gr unt topit, 2 oua, vanilie. Adauga mixul din borcan, amesteca pana la omogenizare. Folosind o lingura, umple ¾ din formele de hartie pe care le gasesti in borcan. Coace briosele 15-18 minute. Sunt gata cand introduci o scobitoare in mijlocul lor si iese curata.

13 Comments

  1. Anonymous

    ESTI UN GENIU!!!!!!!!! Pupici si mi-e dor de tine, Alexandra ex-Pop 😛

  2. Teleleu Maria

    Esti geniala !!

  3. Poliana

    Foarte interesanta ideea ta…Din pacate eu nu prea am cui sa dau in familie astfel de cadouri. Poate doar colegelor de birou:)
    P.S. Foarte dragute masurile tale, tocmai mi le-am achizitionat si eu din Carrefour, am fost tare fericita cand le-am gasit!

  4. Anonymous

    Minunata idee! Multumesc!

  5. adinutz micutz pufos..ninge peste tine

    imi place foarte mult ideea!! multumesc, chiar eram interesata de asa ceva! sarbatori fericite, Teo!

  6. Cristina

    Cat de original si in acelasi timp personal!! Felicitari

  7. ce idee interesanta. o sa fac si eu cadouri similare

  8. miha.ela

    Pentru cele cu lamaie am incercat si eu sa pun in borcan si un borcan de 1l nu a fost suficient incat sa pot pune si hartiutele pentru copt, mai mult am pus in loc de fructe confiate, ciocolata rasa.

  9. Foarte frumoase borcanelele, mai ales primul 🙂 Eu nu am cui sa le dau pentru ca toti vor direct dulciurile, dar o sa ma uit dupa borcane frumoase pentru cand voi gasi amatori.

    Ma bucur ca ai facut poze cu masurile, pentru ca eu am tot cautat asa ceva la noi si nu am gasit pana acum. Maine ma duc la Carrefour-ul nostru cel mic 😀

  10. Just me

    frumos! frumos si iar frumos!:)))faine idei….!

  11. Va multumesc tuturor pentru comentarii! M-am mai gandit la ceva: pentru aceia dintre voi care nu au un carrefour in orasul lor si nu au de udne cumpara masuri, am sa va rog sa ma contactati pe adresa de mail sau prin formularul de contact si dupa sarbatori am sa incerc sa va trimit masuratorile, numai sa mai gasesc la Carrefour.

  12. Unde se gasesc borcane cu astfel de sistem de inchidere? multumesc 🙂

  13. super ideile pt Mosu…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.