Souffle de ciocolata

Nu stiu de ce, dar mereu am trait cu impresia ca sufleul de ciocolata e foarte greu de facut. Puteam sa pun pariu ca indiferent cat de buna e reteta, mie o sa imi iasa groaznic. Am gresit! Si ma bucur ca am gresit si am avut curajul sa incerc o reteta care s-a dovedit a fi foarte simpla (www.realepicurean.com) si rezultatul a fost asa cum ma asteptam: un sufle ciocolatos, cu o crusta delicate si un interior moale si …si mai ciocolatos. Formele de sufle le-am gasil la Ikea, undeva la 5-6 lei bucata.

Ingrediente pentru 4 portii:
– 100 gr ciocolata amaruie
– 60 gr zahar
– 4 albusuri
– 2 galbenusuri
– unt pentru ungerea formelor
– inghetata (optional)

Incingem cuptorul la 150 de grade si ungem formele cu unt. Punem apoi la topit ciocolata in bain-marie. Aveti grija la ciocolata, trebuie sa amestecati in continuu, la foc mic, pentru ca se arde foarte usor.

Batem albusurile spuma: incepeti cu mixerul la viteza mica si pe masura ce sa ingroasa, mariti viteza mixerului si incepeti sa adugati zaharul. Veti obtine o spuma tare si lucioasa.

Separat, amestecam galbenusurile batute usor cu toata ciocolata topita si 2 linguri de spuma de albusuri. Omogenizam si apoi incorporam toata spuma de albusuri. Atentie! NU folositi mixerul pentru operatiunea asta, ci o spatula, cu care faceti miscari de sus in jos, usor, pana incorporate toata spuma.

Asezati formele pentru sufle intr-o tava si umpleti-le cu spuma de ciocolata, apoi turnati apa in tava, astfel incat sa ajunga pana la jumatatea formelor.

Sufleul se coace 20-25 de minute, timp in care NU deschideti usa cuptorului deloc, pentru ca se lasa.

47 Comments

  1. gaby_d

    wow!ce ma tenteaza!bravo!

  2. Ana-Maria

    Chiar nu e greu si arata delicios!:)

  3. Artemis

    Este criminala reteta… abia astept sa ajung acasa sa o incerc…

  4. Anonymous

    Teo, ai milaaa! Inca n-am terminat turta dulce, si-am descoperit ca si crema de zahar ars se face usor, si tu vii cu asta? Sa stii ca o sa te consider partial vinovata daca greutatea mea in sarcina o ia razna!

    Geta

  5. vdaiana

    Mmmmmmmmm ce apetisant arata!
    Se poate face si in alt recipient sau mai bine in forme din astea mici?

  6. Alexandrina

    Foarte interesanta reteta! Imi place mult cum ti-a iesit! Felicitari!

  7. Anonymous

    Arata superb si pun pariu ca e la fel de gustos pe cum arata. Felicitari.

  8. Yammmy, ce bine arata! O sa caut forme si daca gasesc o sa incerc si eu retea. Ce mai papa Luca? Nu ne mai dai si noua mamicilor ceva idei de retete pentru pitici? Pupici de la Dana si Bogdanel

  9. Anonymous

    wow! Ce bine arata!… si eu vreau sa fac.
    Spune-mi, te rog, sunt niste forme speciale pentru souffle? Nu stiu in ce sa le pun la cuptor..

  10. Si eu am sa incerc reteta, ca la cum arata pare foarte delicioasa.

  11. Va multumesc tare tare tuturor!

    Dana, fac imediat update la retete de bebe, promit! Pupici lui Bogdi :*

  12. Mariuca

    arata foarte bine…Voi incerca chiar astazi reteta ta.Felicitari,ai un blog minunat,am facut multe din retetele tale si rezultatele au fost excelente.

  13. Anonymous

    Am si eu o intrebare 'blonda', cum zicea un coleg de-al meu. Oare pot folosi pe post de forme niste pahare de-alea fumurii, termorezistente, rezistente la socuri, care merg si la microunde? Cu osebirea ca as vrea sa le folosesc in cuptorul de la aragaz, bineinteles 🙂
    Teo, multumiri pentru rabdarea si pasiunea cu care postezi retetele! Si eu aveam convingerea ca nu sunt in stare sa fac un souffle, dar daca zici tu ca nu-i greu parca as risca si eu 🙂

  14. atata timp cat sunt termorezistente, nu vad de ce n-ar fi bune. in bucatarie nu trebuie sa ai frica, trebuie sa ai incredere in tine si sa nu te panichezi daca nu-ti iese din prima 🙂

    astept sa-mi spui cum ti-a iesit.

  15. catalina

    am incercat si eu aseara reteta. desi rezultatul nu a fost ca cel din poza ta, a iesit extrem de delicios. au crescut foarte mult si apoi s-au crapat si nu stiu de ce s-a intamplat asa. bineinteles ca voi repeta experimentul si in zilele urmatoare asa de mult succes a avut aseara! (au un gust nemaipomenit daca il mananci cu inghetata de vanilie alaturi)

  16. Anonymous

    Buna,
    Am incercat reteta dar nu mi-a iesit:(( ma chinui demult cu aceasta reteta si am mai incercat-o dar nu imi iese moale inauntru, nu m-am abatut deloc de la reteta, crusta sa facut tare care sa lasat apoi dupa ce am oprit si inauntru tare 20 min la 150 g, este vreun pont care mi-l poti recomanda ? multumesc

  17. din pacate n-as sti ce sa-ti spun. nu e niciun pont. trebuie doar sa urmaresti reteta pas cu pas si cu siguranta rezultatul va fi ok…

  18. Anonymous

    faza e ca si la mine aici e problema, orice reteta de souffle incerc in final se prabuseste :((

  19. Felicitari pentru blog! Il urmaresc de ceva vreme si mi-a cam facut cu ochiul reteta asta si desi la varsta mea(19 ani)nu prea am multa experienta in bucatarie,mi-am facut curaj mai ales ca ai spus ca nu e greu si chiar asa a si fost!Absolut delicios!:) Aduce cu cel de la Pizza Hut.

    Multumim pentru deliciile cu care ne incanti!

    P.S.:Fratele meu de 10 ani a fost super incantat 😀

  20. Arata super bine!!! Acum o incerc. Multumesc! Folosesc de mult retetele tale si nu contribui cu mare lucru, doar fac reclama site-ului persoanelor pe care le cunosc. Daca dau click pe reclamele tale este de ajuns pt a castiga un banut sau e obligatoriu sa comand pt a te ajuta? Eu am dat doar click.

  21. Flory, iti multumesc 🙂 Ce conteaza cel mai mult pentru mine e sa le placa oamenilor ceea ce citesc aici si eventual (de preferat) sa si gateasca dupa retetele mele si mai ales sa le placa rezltatul final 🙂

  22. Buna Teo!

    Te rog frumos sa imi spui daca in loc de ciocolata pot sa folosesc Finetti sau Nutela. Mi.e tare teama de topitul ciocolatei pentru ca am mai icnercat o data cu ciocolata de menaj si efectiv doar iesea grasimea din ea, dar nu se topea asa cum ar fi trebuit. Multumesc pentru fiecare reteta delicioasa!!

    De cand am descopeirt site-ul incerc mereu ceva nou si e singurul site in care am incredere!

  23. Nu ti-as recomanda sa folosesti Nutela sau Finetti. Topitul ciocolatei nu e deloc complicat si nu ai de ce sa te temi 🙂 Trebuie doar sa folosesti tehnica bain-marie, adica peste o cratita in care ai pus apa pana la jumatate si ai da-o pe focul de la aragaz, pui un alt vas in care topesti ciocolata amestecand in continuu.

  24. Buna Teo!
    Dupa ce-am mancat ieri la Euphoria cel mai bun soufle de ciocolata din viata mea, m-am hotarat sa-mi iau inima-n dinti si sa incerc si eu. Stiam ca mai demult am vazut reteta postata la tine si am zis sa incerc. Am pregatit ingredientele si as mai avea nevoie de o lamurire, doua. La euphoria soufleul era moale inauntru, ca la lava cake, nu stiu sper sa nu incurc borcanele, si deasupra era crocant. asa as vre sa-mi iasa si mie, crezi ca ajuta daca il tin 20 de minute? cand anume pot deschide usa cuptorului, dupa ce trec cele 20 minute sau treptat, o intre deschid etc? n-as vrea sa-l pleostesc… am un talent la pleostit cheescake-uri. Merci!

    • Anca, nu incurci borcanele deloc 🙂 Lava cake e diferita de soufle, care are mijlocul moale insa textura lui in general nu este foarte densa, ci aerata, din cauza albusurilor.

  25. Cred ca m-am exprimat gresit la ultima intrebare. Vroiam sa stiu daca sa deschid usa treptat dupa ce au trecut cele 20 minute, sau pot sa-l scot cu totul afara, sa se raceasca afara, nu in cuptor. Merci si sper ca nu te-am inebunit :p

    • Anca, am inteles perfect 🙂 ideea la soufle-ul de cioco e sa il mananci aproape fierbinte, imediat ce e scos din cuptor. In mod normal nu se pleosteste daca reteta e ok si bati bine albusurile, eu cel putin nu am patit. Incearca sa il coci la 160 grade, sau la o temperatura mai mica. Chiar daca se coace mai incet, nu se umfla excesiv. Mult spor la treaba iti doresc 🙂

  26. Fluturas:)

    Teo,retetele tale sunt…minunate!Azi am incercat acest souffle si a iesit…incredibil.Multumesc mult pentru retete si te stept cu idei noi!:)Succes!!!!

  27. DeeDee

    Salut Teo,
    vreau sa iti scpun ca site-ul tau ma face sa vreau sa gatesc mai mult decat de obicei, multumesc pentru retete in primul rand si as mai vrea sa te intreb de unde as putea sa achizitionez recipiente pentru souffle?

  28. Stii cumva daca ar merge facut si in microwave oven? As vrea sa fac dar aici unde sunt nu am cuptor.

  29. alte retete de sufleuri?cu branza/conopida?….

  30. Buna, reteta e minunata, eu am mancat doar de cateva ori in viata mea souffle de ciocolata la un hotel in Trabzon, turcia (am avut ocazia sa ajung pe acolo si nu am platit eu :D). Cand il aduceau la masa, imi aduceau de asemeni 3 cescute mici, una cu finetti cred, una cu o crema de vanilie si una cu o crema de unt. Puneam cate o lingurita peste souffle si se topea, era o MINUNE de desert. Ude as putea gasi reteta la astfel de creme care sa se preteze la un asemenea desert delicios? Multumesc

  31. cu ce s-ar putea inlocui acele forme, in caz ca nu gasesc?

  32. am incercat si eu (pentru prima data)si a iesit excelent!

  33. MA CAM INCURCA FORMELE ALEA PENTRU SOUFFLE…. IN CESTI DE CAFEA AR FI BUNE??

  34. Catalina

    Mi-a iesit super din prima, pacat ca nu am putut sa o pun pe o farfurie…oricum suoer, super, multumesc pt reteta !

    • ma bucur ca ti-a iesit 🙂 pai nici nu se pune pe farfurie, souffle-ul se mananca din vasele speciale in care este copt 🙂

  35. Buna ziua!daca folosesc forme de silicon e problema?

  36. cristina

    se poate folosi nutella? 🙂

  37. Teo Gidoiu

    Am o intrebare :Pot folosi vase facute din staniol? :*

  38. Am încercat rețeta ta, am cumpărat forme de 10mm diametru și mi-au ieșit 5 forme în loc de 4. Cred că e pentru că am folosit ouă de casă. Prietenul meu a fost încântat, mulțumesc frumos! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.