Madeleinele lui Bacalbasa

Desi regimurile totalitare nu mi-au fost niciodata pe plac, exista totusi o dictatura in fata careia plec capul de bunavoie: cea a bucatelor de calitate si a gusturilor rafinate. Cand am rasfoit prima data „Dictatura gastronomica. 1501 feluri de mancaruri din 1935” a lui Constantin Bacalbasa am simtit ca fac un salt in timp in bucatariile nobililor, duduilor si mai marilor din Bucurestii de alta data.

Imi pare foarte rau ca Dictatura lui Bacalbasa nu e atat de cunoscuta pe cat ar trebui sa fie si sper sa va starnesc interesul pentru o carte cu totul si cu totul deosebita. Ce mi-a placut cel mai mult e faptul ca putine retete au cantitatile exacte pentru ingrediente si ne incurajeaza astfel creativitatea culinara. In plus, modul de exprimare, usor arhaic uneori, te face sa simti ca fiecare reteta e o mica ghicitoare pe care trebuie sa o dezlegi pentru a ajunge la deliciosul rezultat final.

Mai mult decat o simpla carte de bucate, in ochii mei Dictatura Gastronomica este literatura culinara – o citesti nu neaparat cand vrei sa gatesti ceva bun sau cauti o reteta de referinta, ci atunci cand vrei sa te rupi de cotidian si sa evadezi intr-o lume a gusturilor, a aromelor si a oamenilor de seama. Daca arunci un ochi pe cuprins gasesti numele unor personalitati insemnate, carora Bacalbasa, ca un adevarat pamfletar, le-a dedicat diverse retete „Supa Mussolini”, „Prajitura Generalului Foch”, „Bomba Caterina de Medicis” etc

Si pentru a va face pofta sa va imbogatitit biblioteca cu un volum cu adevarat valoros, il las pe Bacalbasa sa va prezinte reteta lui de Madeleine, atat de simplu de facut si atat de bune! Eu va ajut cu pozele cu ingredientele si din timpul prepararii si va anunt ca puteti cumpara „Dictatura Gastronomica„, Editura Trei cu o reducere de 15% din pretul initial de 39 de lei daca trimiteti un mail cu datele pentru comanda la:

Spor la madlene, la cumparaturi si lectura.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (6 votes cast)

7 Comments

  1. Just me

    foarte interesant! felicitari!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Veronica

    foarte frumos. si ce frumos scrie Bacalbasa. O sa-mi comand cartea.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. margret

    buna teo, blogul tau il urmaresc de mult timp. E o buna sursa de inspiratie pentru cei care vor sa faca din bucatarit o placere…
    As vrea sa te intreb daca esti de acord sa pun un link pe blogul meu, proaspat lansat. Nu stiu exact cum se pocedeza, de aceea intreb…ca sa nu fie vreo problema….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. anyela

    Stiti careva unde pot comanda "Dictatura lui Bacalbasa" ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Claudia

    Draga Teo,
    Am primit de vreo 2 zile minunata carte. Intr-adevar se manca bine in 1935. Mi se pare cu adevarat o carte de referinta. Cu retete fine, cu sfaturi practice, si chiar cu umor. Chiar daca eu ador sa gatesc modern a la Jamie Oliver, Dictatura gastronomica mi-a facut sa imi doresc sa gust din mancarurile bune si rafinate cu un aer de demult. Iti multumesc pentru posibilitatea de a cumpara cartea. Chiar azi am incercat cartofii la cuptor cu ceapa…fireste ca am introdus si putin curry…dar a iesit de vis.
    Astept cu nerabdare si alte initiative de genu.
    Te salut cu drag,
    Claudia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Visan Florin

    Buna Teo
    Mi-am comandat si eu cartea prin tine si este foarte interesanta.
    Plus ca am beneficiat si de reducerea de 15% 😛
    Un coleg si-a cumparat-o din librarie si a platit pretul intreg 🙂
    Spor,

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Anonymous

    La noi in familie se numesc "labute" aceste prajituri…ne delectam cu ele pe vremea lui Ceausescu…toata lumea era in extaz cand ieseau labutele de la cuptor :-)))
    Sarbatori fericite!
    Raluca

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.