Somn in crusta aromata

Dupa salaul gatit cu ebucataria, ni s-a deschis apetitul pentru peste si noroc cu mama soacra, care, prompta ca intotdeauna, ne-a trimis un ditamai somnul pe care l-am portionat si l-am pus la congelator, asa ca din cand in cand mai urmeaza retete culinare cu somn. Tineti aproape, da? Pana atunci, o reteta foarte simpla dar de efect: un somn (sau o bucata de somn mai bine-zis) in crusta de ierburi aromate si mustar.

Ingrediente:
– o bucata de somn (sau alt peste) cca 1 kg
– 3 linguri ierburi de Provence
– 2 linguri mustar traditional, cu boabe intregi si aroma puternica
– sare, piper
– 2 catei de usturoi
– 4-5 linguri de ulei de masline

Spalam bine pestele pe toate partile, asta cred ca e de la sine inteles. Apoi amestecam restul ingredientelor (sare si piper punem dupa gust) cu care ungem pestele peste tot. Este important apoi sa lasati pestele cca 1 ora la frigider, pentru a se intrepatrunde aromele. Apoi il dam la cuptorul incins la 200 de grade, 30 de minute, intr-o tava cu hartie de copt sau foi de silicon.

Daca nu aveti ierburi provensale gata preparate, desi acum se gasesc in orice hypermarket, le puteti pregati acasa, ingredientele fiind cam asa: 4 linguri de oregano uscat, 4 de cimbru uscat, 2 de flori de lavantica (din cele alimentare, pe care le gasiti la plafar), 1 lingura de busuioc uscat, 1 lingura de salvie si una de rozmarin. In ceea ce priveste mustarul, este foarte important sa folositi unul traditional sau taranesc, cum vreti sa ii spuneti, care are bobele intregi, diverse tipuri de boabe de mustar, pentru ca acesta are o aroma foarte puternica si va da un gust deosebit pestelui.

Finalul somnului a venit cu greu, aveam impresia ca nu mai trec cele 30 de minute, in care toata casa mirosea bestial. L-am asortat cu o salata simpla, din una bucata radicchio, 1 morcov, o mana de rosii cherry si o vinegretta din 2 linguri de ulei de masline, o lingura de otet balsamic, sare si piper.

Somnul preparat dupa reteta asta se poate foarte bine prajit pe gratar, mai ales ca somnul este un peste mai gras si se preteaza la asta. Sa va fie de bine si daca tot vorbim de chestiuni mai deosebite de facut la gratar, incercati si micii de 1 mai ai lui Andrei Crivat, care nu trebuie ratati daca vreti o altrnativa mai proaspata, mai sanatoasa si mult mai apropiata de reteta originala de mici decat orice pasta pentru mititei din comert.

Si cum nu avem garnitura serioasa la peste, il putem transforma in “felul doi”, dupa o ciorba de fasole in paine, pe care am facut-o saptamana trecuta si care a fost o nebunie!

9 Comments

  1. fatduck

    De exceptie! Mare inghesuiala trebuie sa fi fost in jurul farfuriilor cu somotei bine aromati. Ce faci insa daca mama-soacra e mai fashionista si-ti trimite somOn in loc de somn (eu asa am citit la inceput, si nu pricepeam unde e portocaliul din poze!!!) Pai tai fileurile de-a lungul sirii spinarii, pe care le feliezi subtire. Scufunzi apoi feliutele transparente in whisky cit sa le acopere – bine ar fi sa fie ceva de soi, macar un J&B. Dupa vreo patru ore, alcoolul va fragezi pestele, iar feliutele portocalii vor fi numai bune de servit pe post de aperitiv de trei stele Michelin.

  2. Claudia

    Teo draga, nu ai cumva si reteta pt creveti. Imi plac asa de mult si nu stiu cum sa-i gatesc. Stau cumparati la mine in congelator de ceva vreme. Ar fi pacat sa-i arunc…

  3. Danad

    Reteta asta de somn pare delicioasa. Cred ca s-ar potrivi cu un sos de piper pentru cei cu gusturi mai iuti sau un sos de capere pentru cei mai pretentiosi.
    Multumim mult de reteta, sper sa nu fie cu suparare sugestiile facute!
    O zi buna si spor la bucatarit!

  4. fatduck

    @Claudia
    Pina ma umileste Teo cu propunerea ei, iti spun cum fac eu crevetii, foarte simplu.
    Daca sunt sufiecient de mari, uda-i cu putin ulei de masline, stoarce niste lamiie peste ei si da-i cu piper. Insira-i apoi pe tepuse de bambus (cum am facut eu cu alte ingrediente cind am sarbatorit Ziua Barbatului) si pune-i pe tigaia gratar. Sa nu stea acolo mai mult de cinci minute, ca e carne fina crevetele.

    Daca sunt de aia maruntei, de cocktail, rumeneste-i intr-o tigaie cu nitel unt. Cind se micsoreaza, sunt gata. Dar asemenea pricajiti trebuie insotiti cu altceva, macar un risoto, sa nu teintrebe mesenii dupa ce termina crevetii "noi acum ce mincam"

  5. Cristi

    asta chiar arată bine, de fapt toate retetele arata bine, dar aceasta chiar rupe :X

  6. marius

    Tocmai buna reteta pentru caldurile care incep sa vina. Maine cautam somn! 🙂

  7. REGISTRUFIRME.RO

    Bine zis….puneti cat mai multe retete usoare ca vine vara si trebuie sa trecem cu totii la dietecu mancaruri usoare dar delicioase….ca prea bine arata aici in poze ca sa nu fie si delicioase

  8. Cristi

    Am incercat si a fost o reusita. Delicios!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.