Baba Ghanoush

Uite o reteta foarte simpla, despre care veti spune ca seamana foarte mult cu traditionala salata de vinete. Da, seamana, dar nu rasare, totusi. Baba Ghanoush este o pasta de vinete, foarte populara in bucataria araba (Siria, Tunisia etc) si se prepara asemanator cu vinetele noastre: coacem vanata in cuptor (asta in caz de forta majora), pe plita sau pe gratar (cel mai bine, pentru ca ii da gustul specific, afumat), scoatem miexul, o tocam. Diferenta vine in condimentele folosite.

Ingrediente:
– 2 vinete medii
– 2 linguri tahina (pasta de susan)
– 2-3 linguri ulei de masline
– 3-4 catei mici de usturoi (in functie de cat de picant mancati de obicei)
– 2 linguri zeama de lamaie (cam sucul de la o jumatate de lamaie mica)
– sare, piper, boia, coriandru si cumin macinat, toate dupa gust
– patrunjel verde (optional)

Am copt vinetele in cuptor, pe hartie de copt pentru ca nu am plita sau gratar, din pacate. Le-am scos din cuptor si le-am crestat cu un cutit, apoi le-am lasat sa se raceasca la temperatura camerei. Am scos cu grija miezul, incercand sa indepartez cat mai mult din seminte. Am pus apoi vinetele si restul ingredientelor in blender si am mixat bine. Puteti sa le tocati si dupa metoda clasica, folosind tocatorul din lemn. Mie imi place insa Baba Ghanoush mai cremos, pentru ca il mancam nu pe paine, ci ca dip pentru legume sau nachos.

Cam asa arata la final, garnisit cu patrunjel verde, un pic de boia si cateva seminte de cumin. Daca vreti, puteti toca patrunjelul in compozitie, eu am ales sa nu, pentru ca avem mofturosi la “verzaciuni in mancare”. Insa am impartit pasta de vinete in boluri mai mici si cei care au dorit, au pus si patrunjel. Sa va fie de bine!

12 Comments

  1. Just me

    varianta mai sanatoasa decat vinetele noastre!trebuie sa fie bune!le voi incerca!

  2. Boabe de Cafea

    Teo, de unde ai cumparat Tahina?
    Multumesc!

  3. Minunata reteta! Pana acum nu am folosit tahina si cumin. Unde se gasesc?

    Dupa o astfel de retetea de vinete iti recomand o salata portugheza. Este o reteta invatata de la mama mea. Cred ca o sa iti placa :
    http://retete-rapide.com/salata-portugheza/2010/06/

    Angi

    Read more: http://mikapana.eu/gatesc-pentru-mine/#ixzz0twK21QEY

  4. Tartoras

    Wooow, ce coincidenta, tocmai copsesem niste vinete si as fi vrut sa fac ceva mai deosebit!
    Pasta de tahin am de cand am facut hummus, asa ca totul este perfect!
    Multzam fain de idee!

  5. Cristina Costache

    Una dintre retetele mele preferate!
    Felicitari Teo!

  6. Anonymous

    Teo,parca mi ai citit gandurile cu reteta asta.:*.ai idee cum se fac sarmalutele in foi de vita(libaneze).multumesc,spor la treaba!

  7. In curand o sa public pe blog o lista cu toate magazinele din cluj si timisoara de unde puteti cumpara tahina 🙂

    ma bucur ca va place reteta 🙂

  8. viatainroz

    Abia astept lista cu magazinele … in special pentru Timisoara 😀

  9. Anonymous

    Eu am cumparat tahina (pasta de susan) din Cluj de la Carrefour cu 20 RON (vreo 400 g are).

    Cristina

  10. Cristina

    Teo nu stii unde se gaseste naut in Cluj? Inainte gaseam la Kaufland si Carrefour dar de ceva vreme nu mai gasesc (doar la magazine bio/naturiste unde e mult mai scump).

    Multumesc

  11. cinemaok

    Absolut delicios.

  12. Anonymous

    In Bucuresti stiti unde pot gasi tahina?

    Multam!

    Teo, te apreciez si iti multumesc pentru nenumaratele idei salvatoare pe care mi le-ai furnizat!
    Corina

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.