Dulceata de smochine

Daca in general apelez la Buni Sia pentru retete de dulceturi, gemuri si conserve, pentru reteta de dulceata de smochine a trebuit sa apelez la o a doua experta in materie de retete culinare: mamaie, cunoscuta si sub numele de doamna Elena, bunica sotului meu.

Era de asteptat sa imi spuna ea cea mai buna reteta de dulceata de smochine, ca doar a avut ani de zile smochin in curte. Da, ei stau in zona aceea privilegiata a tarii, unde cresc smochinii si lubenitele in voie! Si nu, nu am gasit pozele din timpul prepararii, dar v-am pus cu rezultatul final, care arata frumusel zic eu.

Ingrediente (pentru 4-5 borcane de 400 gr)

  • 80 de smochine mititele sau 50 de smochine mari (cam o bol de supa, plin cu varf)
  • 1 kg zahar
  • 250 ml apa
  • 2 lamai
  • 2 batoane de scortisoara

Am spalat bine smochinele si le-am taiat coditele, apoi le-am asezat pe un servet curat si le-am stropit pe toate partile cu zeama de la o lamaie. Le-am lasat sa se zvante putin. Intre timp am pregatit un sirop din zahar si apa. Am adaugat zeama de la a doua lamaie si batoanele de scortisoara. Apoi am pus smochinele in sirop si le-am lasat sa fiarba, la foc mic, 30 de minute.

Nu am amestecat decat din cand in cand, cat sa nu se prinda pe fundul oalei, pentru ca altfel smochinele se sfarma foarte tare. Apoi am turnat dulceata fierbinte in borcanele sterilizate (si capacele se sterilizeaza). Am pus borcanele la dunst in patura. Procedeele pentru sterilizat si dunst le-am ilustrat foarte detaliat la gemul de capsuni.

Nu e o reteta complicata, se face foarte rapid si rezultatul e impresionant. Noi folosim foarte mult dulceata de smochine la micul dejun, pentru waffe. Sa ne traiesti, mamaie, multumim de reteta. Si voua, sa va fie de cel mai bine!

19 Comments

  1. Mi-au lasat gura apa.
    Unde sta Doamna Elena ?Sa ma mut mai aproape 🙂

  2. Doamna Elena sta in San Severino aka Turnu Severin, Mehedinti 🙂

  3. Doina Varga

    Am citit cu atentie reteta, este foarte interesanta. Am o nedumerire, totusi. Cum 80 de smochine mai mari sau 50 mititele? Nu e invers, cumva?

  4. Doina, ai avut dreptate… am scris invers. Am corectat acum. Multumesc 🙂

  5. Cristina

    Cam cat inseamna in kg? Ca nu am idee.
    Arata foarte bine. Stiu cat e de buna dulceata de smochine, am mancat in Tunisia si mi-a placut foarte tare.

  6. Cristina, si eu am pus aceeasi intrebare si raspunsul pe care l-am primit de la mamaie a fost urmatorul: "niciodata nu le-am cantarit, fie le-am numarat fie le-am masurat cu bolul"

  7. ancuta

    Foarte foarte buna!

  8. Anonymous

    Este nemaipomenita! Este una din preferatele mele, alaturi de cea de nuci verzi. Am facut si eu, dar cea mai buna dulceata pe care am mancat-o, a fost cea primita de la o bucatareasa; avea multe nuci prin ea… iar dulceata semana cu un caramel… si acum salivez cand imi amintesc!
    Multumim Teo si multumim buni Elena!
    Lilly

  9. Anonymous

    Pare buna reteta, din pacate nu cred ca pot face rost de smochine sa o incerc.
    Am si eu o intrebare: cum sterilizezi capacele? Eu am incercat o data sa le sterilizez la cuptor impreuna cu borcanele si s-a topit partea de plastic din interior. Tu le sterilizezi la cuptor sau le fierbi?
    Multumesc pt raspuns.

  10. Ancuta, chiar este foarte buna! 🙂

    Lilly, multumesc!

    Capacele le sterilizez fie in cuptor, la temperatura mica, fie le fierb. Nu mi s-a intamplat inca sa se topeasca.

  11. marius

    e delicioasa dulceata de smochine, mama face mereu!

  12. Anonymous

    Monica

    Draga Teo… vroiam sa iti spun HAPPY BIRTHDAY pentru cei 3 anisori de blog… Eu sunt dependeta de retetele tale… Ma inspiri foarte mult… Multumesc tare mult pentru asta.

  13. Anonymous

    mira

    buna teo,as vrea sa stiu si eu daca smochinele se curata de coaja…si care crezi ca sunt mai bune cele albe sau cele negre ,din fericire am in gradina doua tipuri de smochine si nu stiu care sa le folosesc… ms mult pupici

  14. marius, monica, ma bucur va v-am fost pe plac cu reteta asta 🙂

    Mira, nu se curata smochinele. Eu am folosit un mix, de albe (verzui) si negre, deci e ok oricum. Spor!

  15. mira86

    Este super dulceata ,eu o fac mai mult gem iar anul asta am descoperit GHIMBIRUL si am pus la tot ce am facut ca conserva /dulceturi/muraturi.
    Prima reteta la care am incercat a fost cea de smochine pe linga ce mirodenii ai spus am adaugat si ghimbir proaspat a iesit o nebunie .

  16. Anonymous

    buna am si eu o intrebare, cum ar trebui sa fie smochinele,coapte sau mai verzi?

  17. carolina

    eu vreu sa va intreb daca tine dulceata si pe timpu iernii sau se mananca mai repede.adica se conserva bn pt iarna???????? multumesc

  18. Carolina, la noi n-au fost probleme 🙂

  19. foarte buna dulceata, multumesc pentru reteta

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.