Creveti Sichuan

Daca ati mancat vreodata la un restaurant sau fast-food chinezesc, sau daca pur si simplu ati dat un ochi pe meniu, sunt sigura ca ati auzit de “pui Sichuan” sau “porc Sichuan”. Ambele sunt retete culinare originare din provincia Sichuan, in sudul Chinei, unde mancarurile sunt in general foarte picante si au o aroma specifica, data de piperul Sichuan.

Daca nu aveti piperul Sichuan (pe care eu l-am gasit insa la un Plafar) nu e foarte grav, vom folosi oricum in reteta si fulgi de chili foarte picanti, care ne vor ajuta sa facem un sos picant, in stil Sichuan.

Ingrediente pentru 2 portii:
– 150g orez cu bob lung
– 300 gr creveti decorticati fierti
– 5 linguri de apa
– 1 lingura ketchup picant
– 2 linguri sos de soia
– 2 lingurite amidon
– ½ lingurita fulgi de chili
– ½ lingurita piper Sichuan
– ½ lingurita ghimbir macinat
– 2 linguri ulei
– 4 catei de usturoi
– o ceapa mica tocata marunt sau 2 cepe verzi tocate marunt (optional)

Crevetii i-am cumparat congelati (din pacate numai asa am gasit) si erau deja decorticati. I-am lasat sa se dezghete, apoi am pus a fiert 1 litru de apa cu putina sare si putina zeama de lamaie. Cand apa a inceput sa fiarba, am tras cratita de pe foc, am pus crevetii, i-am acoperit si i-am lasat 5-7 minute in apa fierbinte. Asa s-au inabusit frumos si au ramas fragezi. Daca fierbeti crevetii la foc prea puternic, riscati sa se faca foarte tari. Am scurs apoi crevetii intr-o sita.

Astea fiind spuse, sa trecem la sos: amestecam apa, sosul de soia, ketchup-ul, amidonul, fulgi de chili si ghimbirul intr-un bol.

Apoi, incingem in Wok uleiul, in el prajim usturoiul pisat si ceapa, 30 de secunde, la flacara mare.

Adaugam apoi crevetii si ii tragem si pe ei la tigaie cca 1 min.

La final adaugam sosul, amestecam bine.

Tinem totul pe foc pana sosul capata consistenta, cca 1 minut.

Am servit cu orez fiert. Am luat un orez care se fierbe in punga si e foarte practic de folosit. Foarte bun, cam picant pentru gustul meu, insa sotul a devorat tot. Eu prefer puiul cu sos dulce, de preferinta cu ananas 🙂

7 Comments

  1. Alice Safta

    Sunt foarte multe retete Sichuan, de fapt, cam toate carnurile se pot gati in stilul din sud.
    De exemplu varza: http://retete-culinare.bucharest-guide.ro/varza-sichuan.htm

    Este foarte important piperul de Sichuan, prin aroma pe care o da, nu nu mai prin iutime. Chiar nu cred sa aiba acelasi gust daca se inlocuieste cu piper normal sau chilli.

  2. Mancare chinezeasca cu ketchup??? Hmm.

  3. aphextwinz

    ketchup, daca e sa ne legam de amanunte, e o inventie pur chinezeasca, cum e si furculita. de aici poate ajuta google, cautare dupa ke tsiap. la biblioteca mai greu.

    scuze teo, nu ma putui abtine 🙂 chinezii au inventat multe si sfertodoctii comenteaza:D

  4. multumesc pentru reteta, a avut un succes nebun in familia mea

  5. mikimiki

    Amidon, fulgi de chili, piper Sishuan… Spune-mi te rog unde le-as putea gasi in CJ? La care dintre supermarket-uri? Merci.

  6. amidon gasesi la orice alimentara, fulgi de chili si piper S. gasesti la magazinele bio sau la cele de condimente (este unu pe marinescu, langa pensiunea Sarmi, unse gasesti orice vrei)

  7. mikimiki

    Merci pt pontul cu mag de pe Marinescu, nu stiam de el.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.