Retete culinare de post

Retete culinare de postDragii si dragele mele, azi e prima zi din Postul Mare sau Postul Pastelui, cel mai lung si mai aspru de peste an. Nu e locul meu sa va tin teorii despre post si cum ar trebui sa il tinem, pornind de la premisa ca suntem toti adulti si daca alegem sa tinem post, stim pentru ce o facem.

Ideea nu e sa ne mandrim cu faptul ca tinem post, nici sa victimizam faptul ca nu putem manca „de dulce”, ci in primul rand sa incercam sa fim mai buni ca oameni. Eu sunt catolica si de aceea unele retete de post contin si lactate, fiind doar fara carne. In general, in post trebuie sa ne abtinem de la ceea ce ne face placere. Daca de fel suntem vegetarieni, e clar ca nu o sa ne afecteze in niciun fel ca timp de 6 saptamani sa nu mancam nici un fel de carne.

M-am gandit sa pun insa cateva retete de post pe care noi le gatim in special miercurea si vinerea.

Cartofii aurii sunt una dintre garniturile noastre preferate. Puteti sa ii serviti alaturi de snitele de soia sau salata de orice fel. Bineinteles, merg foarte bine si alaturi de peste in zilele cu dezlegare.

O alta mancare preferata in vreme de post si nu numai sunt legumele provensale la cuptor. De altfel, pentru ca perioada postului sa nu creeze un dezechilibru in organism (care poate duce la scaderea imunitatii generale), e bine sa consumati cat mai multe legume de orice fel, si mai putina paine, paste fainoase sau cartofi.

Pilaful de ciuperci cu orez… cine nu il cunoaste si cine nu il iubeste? Puteti sa folositi orice fel de ciuperci, de la cele proaspete la cele din conserva, sau la cele de padure, conservate in saramura sau congelate.

Tot la categoria „mancaruri de post pe baza de orez si legume”, nu puteam sa nu va recomand risotto primavera, care se gateste foarte usor si este o mancare foarte sanatoasa.

Ultima reteta de post pe care v-o propun azi este un desert, respectiv gomboti cu gem de prune. O reteta pe care, bineinteles, am mostenit-o de la Buni Sia si care nu da gres niciodata. Puteti folosi si alt fel de gem sau chiar fructe de tot felul, proaspete sau din compot.

Sa va fie de bine, ne auzim maine cu reteta de conopida cu ton la cuptor. Pana atunci, nu uitati sa mai dati un ochi pe pagina de facebook, unde o sa avem un nou concurs cat de repede.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

3 Comments

  1. Cristina

    Draga Teo iti multumesc ptr mailurile trimise si multumesc ca existi ca asa mai invatam si ´noi cite ceva.
    Kiar azi am sa fac orezul cu ciuperci ….ca sintem in post si eu tin tot poastu(sa speram ca voi reusi:))) si acuma am primit acest mail ideal ptr asa ceva.
    Multumesc inca odata ,pupici si mai astept mailuri cu retete de post.:):):)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Anonymous

    Draga Teo, la multi ani in prag de primavara ! sa fii o femeie implinita si o mamica fericita ! iti urmaresc gandurile, preocuparile pe care ni le dezvalui prin mesajele tale, care nu sunt numai culinare, pentru ca tu esti si un om deosebit cu incarcatura sufleteasca mare. Incerc multe din retetele tale, unele au devenit de repetat saptamanal, iar acum ne uitam pe ilustratele cartii de dulciuri ca Stefan sa se obisnuiasca si bucure de culori si forme. El nu are inca 3 ani dar deja e primul la manuit motoare prin bucatarie, din 3 oua unul il sparge rezonabil de bine, stie faina, ulei, sare…lapte, le amesteca in cantitati improbabile si cere sa i se dea cam tot ce foloseste si mami. E greu cu doi bucatari in casa, mai ales ca unul are geniu dar nu are rezultate, inca ! Iar cealalta carte pe care am pastrat-o cu dedicatie pentru sora mea va ajunge la ea de 8 martie ! sa se bucure cu cei doi pitici de retetele tale inspirate.
    Cristina Mecu, Bucuresti

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Lavinia

    Teo, am incercat toate aceste retete de post si au fost delicioase!!! Mai vrem si altele daca se poate 🙂

    Te pup!
    Lavinia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.