Rulada cu crema de vanilie si cacao

Rulada cu crema de vanilie si cacaoAceasta e una dintre retetele pe care tot vroiam sa o incerc, dar am tot amanat-o, ca asa fac eu mereu: strang un folder de retete si apoi uit de ele. Insa acum le-am luat la rand si am ajuns la desertul care pe Prajituria e numit “Ochi de paun” si care in ciuda aspectului sofisticat, e foarte usor de preparat! Si pentru ca unii dintre voi au spus ca nu sunt de acord cu budinca din plic, va dau doua alternative: budinca bio, pe care o gasiti la toate magazinele de gen si budinca de vanilie facuta in casa, dupa reteta pe care o gasiti in “De-a bucatarii”

Ingrediente pentru blat:
– 6 oua
– 120g zahar
– 40g cacao
– 2 linguri cu varf de faina
– o ingurita praf de copt
– o lingura esenta de rom

Incingem cuptorul la 180 de grade si tapetam o tava de copt cu dimensiuni de 40×30 cm cu hartie de copt. Apoi separam ouale si amestecam galbenusurile cu zaharul cca 5 minute, pana obtinem o crema de consistenta unei alifii. Adaugam apoi faina, cernuta cu praful de copt si cacaua. La final adaugam albusurile, batute spuma tare, cu un praf de sare. Pentru spuma de albusuri nu uitat sa intrati in schema cu o spatula si sa amestecati cu miscari de sus in jos, pentru ca aerul sa nu iasa din compozitie. Turnam compozita in tava pregatita, o nivelam frumos si o dam la cuptor cca 15 minute. Nu vrem sa fie foarte uscata, pentru ca se va rupe cand o rulam.

Dupa cele 15 minute rasturnam blatul pe un prosop de bucatarie curat si usor umezit.

Il rulam strans si il lasam asa pana pregatim crema.

Ingrediente pentru crema:
– 1 ou
– un plic budinca de vanilie
– 250 ml lapte
– 200g Rama Maestro
– 200g zahar pudra vanilat
– o lingura cu varf de cacao
– ½ ingurita esenta de rom

Amestecam oul, praful de budinca si laptele si le punem la fiert la foc mic, intr-un vas cu fund dublu sau la bain-marie. Amestecam in continuu, cu telul, avand grija sa nu se lipeasca de fundul oalei. Cand se ingroasa si capata consistenta unei budinci, tragem cratita de pe foc si lasam sa se raceasca complet. Separat, spumam margarina, apoi adaugam zaharul pudra si amestecam pana se topeste total. Se inglobeaza si budinca rece.

Impartim apoi compozitia in doua parti egale si intr-una dintre ele adaugam romul si cacaua. Ungem blatul cu un strat de crema de vanilie, apoi cu cel de cacao, si rulam din ambele parti, cat de strans putem. Dam rulada la frigider minim 3 ore, pentru a se aseza. Apoi o decoram cu ciocolata topita, in functie de preferinte. Eu am folosit pentru decor 200g de ciocolata alba si 50g ciocolata cu lapte. Am topit ciocolata impreuna cu o lingura de margarina si am intins-o uniform pe rulada. Ciocolata cu lapte am folosit-o numai pentru a “stropi” rulada.

Daca imbracati rulada in ciocolata, nu uitati sa o taiati cu un cutit pe care il tineti sub apa fierbinte sau il incalziti cu foenul, ca sa fiti siguri ca nu se crapa toata glazura de ciocolata la taiere.

Asta e rulada mea, mie imi place foarte mult, atat la capitolul gust cat si la aspect. Ca sa nu mai zic ca iese ditamai portia, asa ca e genul de prajitura pe care o puteti imparti cu mama sau bunica, asa cum fac eu: fiecare facem 2-3 tipuri de prajitura si apoi ne dam una alteia cate o jumatate de portie, ca sa avem un platou cat mai variat. Sa va fie de bine si nu uitati de www.prajituria.ro, inspiratia voastra pentru retete de dulciuri.

Si la final a intrat in cadru o manuta mica si hoatza, care a furat “paigitula cu chiema” 🙂

13 Comments

  1. Anonymous

    Mai,Teo,mai! Asta-i treaba? Ceainic ti-ai luat(sa-l folosesti sanatoasa),tablou ti-ai facut(mi-a placut si ideea si tabloul),pozele sunt mai reusite,tu esti mai vesela si mai comunicativa cu vizitatorii,da' acuma sa mai postezi si reteta asta care imi face pofta…incep sa cred ca ai ceva cu mine! Glumesc,Teo,tine-o tot asa si nu uita : zam-bes-te!

  2. Anonymous

    vai draga teo vreau sa-si spun ca ti0am facut reteta chiar ieri:) cum am vazut-o, m-am intragostit de ea. trebuie neaparat sa zis ca a iesit impecabila: blatul e superb, moala,i ar in combinatie cu, crema e minunata!
    imi multumesc pentru reteta:)
    @alina

  3. Anonymous

    Arata minunat si banuiesc ca e si ffff gustoasa! O voi incerca pentru de Paste, daca imi iese, dau de veste… 😉
    As vrea sa te rog sa postezi o reteta de Brownies, asa de mult imi place, dar eu am incercat o reteta extrem de costisitoare de pe net si nu mi-a iesit 🙁

  4. Am incercat-o acum cateva zile ,e incredibila , recomand

  5. Cat ma bucur ca v-a iesit (la asta ma asteptam) dar mai ales ca v-a placut atat de mult! Si noua ne-a ramas la suflet si cred ca o repetam si cu late umpluturi, pt ca, asa cum ati spus voi, blatul e impecabil, perfect pentru rulade.

    Sunt mai vesela ziceti? :)) O fi de la astenia de primavara, care la mine se manifesta fix pe dos 🙂

    P.S. reteta de brownies…hm, in afara de cea de negresa care e pe blog si pe care o recomand pentru ca e ff buna? Promit sa ma documentez si sa revin 🙂

  6. Anonymous

    Rulada ca rulada care nu ma indoiesc ca e delicioasa……….insa manuta aia din ultima poza m-a indulcit de tot.
    Sa-ti traiasca puiul Teo!

    @Alina M.

  7. Anonymous

    De aici din Spania iti uram un Paste fericit alaturi de toti cei dragi inimii tale.HRISTOS A INVIAT !

  8. Anonymous

    AM FACUT DOUA RULADE DE PASTE SI NU NE-A AJUNS.ESTE SUPER BUNA .MULT SUCCES MAI DEPARTE. ORICUM AM FACUT MAI MULTE RETETE SI MIAU REUSIT.SA FITI SANATOSI CU TOTII. FLORI

  9. AndreeaChris

    Buna! Arata superb si vreau sa o incerc pentru ziua mea. Insa…crezi ca daca o fac duminica tine pana miercuri? Este la fel de frageda? Sau…imi poti recomanda un fel de a o pastra ca sa poata fi servita miercuri?
    Marti mi-am rezervat seara pentru cupcakes (tocmai ce am citit reteta) si nu am cum sa le fac pe amandoua, decat daca nu mai dorm deloc :))
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

  10. Salut, Andreea 🙂 Eu zic sa nu iti faci griji, cupcakes se fac foarte repede, nu iti iau mai mult de 30 de minute cu tot cu partea de copt, deci le poti face in aceeasi zi. Insa poti sa faci rulada si sa o tii la congelator, apoi sa o scoti marti seara si sa o pui in frigider, sa se decongeleze incet. Spor la treaba si LA MULTI ANI! 🙂

  11. AndreeaChris

    Multumesc mult! Asa voi face!

  12. rulada este foarte buna!!!!eu pun la mijloc banana e cobinatie foarte buna!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.