Ceai indian (Masala Chai)

Buna sa va fie inima! Sper ca ati avut un inceput de saptamana frumusel 🙂 Noi incepem saptamana culinara cu doua vesti: in curand vom avea pe blog o noua rubrica de retete culinare, respectiv rubrica de bauturi, in care vom strange bauturi diverse, de la siropuri la cafele, de la cocktailuri fara alcool la Bloody Mary, de la ceai la sirop de tuse (glumesc). Vom inaugura noua sectiune cu un ceai Indian foarte special, plin de aroma si suflet, pregatit si servit voua de Mircea Flamanzeanu, un prieten bun al blogului si un om foarte pasionat de bucatarie. Multumim din suflet, Mircea!

Si a doua veste, o data cu reteta lui Mircea deschidem sezonul la guest post-uri. Stiu ca printre voi sunt multi oameni pasionati de bucatarie dar care nu au un blog culinar, sau chiar daca il au nu este atat de cunoscut pe cat ar merita, asa ca eu o sa incerc sa va fac cunostinta prin intermediul guest post-urilor cu acesti oameni. Conditiile sunt sa fie retete originale, care nu sunt copiate de nicaieri si nu apar nici pe blogul vostru, sa fie insotite de poze, de la ingrediente, pasi de preparare si pana la rezultatul final, iar pozele sa fie facute de voi, la o calitate ok (nu chiar cu telefonul mobil). Puteti trimite retetele pe adresa de mail: si eu va voi raspunde numaidecat. Va pup si… hai cu ceaiul!

Ceai indian (Masala Chai)

Am descoperit acest ceai intr-o seara calduroasa de vara, intr-un restaurant cu specific Indian si de atunci ori de cate ori inchei o masa ceva mai speciala sau pur si simplu vreau sa beau ceva deosebit, prepar acest ceai.

Prepararea sa este foarte simpla si va rog sa ma credeti ca mai mult o sa va ia gasirea condimentelor necesare decat prepararea in sine a ceaiului. Am si o veste proasta: nu prea avem cu ce inlocui aceste condimente (poate in cel mai bun caz, varianta lor macinata) deoarece fiecare isi are contributia sa in obtinerea unui curcubeu de arome ce va vor trezi toate simturile.

Sa trecem la treaba! Avem nevoie de urmatoarele ingrediente (cantitatile sunt utilizate pentru prepararea unei cani de ceai, urmand ca voi sa le multiplicati in functie de numarul total de persoane pentru care preparati aceasta minunatie):

– 2/3 cana apa
– 1/3 cana lapte (de preferat din cel cu un continut ridicat de grasime)
– 1 lingurita cu varf de ceai negru (de preferat un ceai negru Indian, Assam este o varianta recomandata sau un ceai negru puternic fara alte arome)
– 1 lingurita zahar (brun)
– ¼ baton de scortisoara
– 2-3 cuisoare
– 2 pastai de cardamom verde
– ½ anason stelat
– ½ cm ghimbir (maruntit) sau un varf de lingurita de ghimbir pudra
– 2 boabe de piper negru
– ¼ pastaie de vanilie (sau un varf de lingurita de zahar vanilat)

Pasii sunt foarte usor de urmat: se amesteca initial apa cu laptele…

Se adauga toate condimentele, mai putin ceaiul negru…

…si tot acest amestec se aduce pana aproape de punctul de fierbere. Apropo… Stiti ce face apa la 90 de grade? Face un unghi drept 🙂

Apoi se adauga ceaiul negru si se fierbe la foc mic aproximativ 2-3 minute. Se opreste focul, se pune un capac si se lasa totul la infuzat pret de 5 minute.

In final, ceaiul se strecoara printr-o sita deasa si se serveste fierbinte. Daca va place ceaiul putin mai dulce, se mai poate adauga ceva zahar vanilat.

Deasemenea, in functie de preferinte, puteti da o aroma predominanta acestui ceai crescand putin cantitatea unuia dintre condimentele mai sus mentionate. Dar asa cum spunea Ego, criticul culinar din filmul de animatie Ratatouille, totul trebuie facut cu moderatie.

Daca vreti sa impresionati pe cineva drag sau sa “condimentati” relatia voastra actuala 🙂 va recomand cu caldura acest ceai. Ce a iesit… puteti uita 🙂

Eu cred ca am reusit sa o impresionez pe Teo cu aceasta “delicatesa” ceea ce, spun eu, nu e putin lucru…

9 Comments

  1. Cătălina

    Am baut si eu si este SENZATIONAL!!!
    Multumesc pentru reteta:*

  2. Catalina, lui Mircea trebuie sa ii multumim 🙂 ma bucur ca iti place reteta lui 🙂

  3. Florin

    Am intrat din intamplare la aceasta rubrica, la aceasta reteta, iar acum vine intrebarea, unde as putea gasi asa ceva: pastai de cardamom verde, anason stelat si pasta de vanilie (dar acesta ar putea fin inlocuit cu zahar vanilat. Restul ingrendientelor sunt usor de gasit. Oare prin Kaufland sau Carrfour, sau oricare alt supermarket, am sansa sa gasesc? Eu din cate tin minte nu mi-a sarit in ochi asa ceva!

  4. marcela

    Adevarat,e un ceai special pe care indienii il beau zilnic la ora 17.Mi-ati adus aminte de zilele petrecute in India…in fiecare zi la 5 PM serveam acest ceai minunat.Am facut si aici dar nu se compara cu cel de acol.Nu numai ceaiul ci si mancarea indiana e foarte deosebita si gustoasa.Daca aveti sansa sa vizitati India ,n-o ratati,n-o sa va para rau..sunt prea putine cuvinte pentru a spune cum este acolo.Asa o sa aveti ocazia sa beti si acest ceai !!!

  5. Pingback: Ce este cardamomul si la ce il putem folosi? - vivia.ro

  6. Pingback: Calatorie de Ciocolata ep.7 – India (gust de suflet) | Blogul de Ciocolata

  7. Masala este ceaiul meu preferat, dar se gaseste greu in Romania amestecul, asa ca ma bucur tare mult ca am gasit reteta. De acum, pot sa-mi fac si eu. Se poate folosi lapte vegetal in locul laptelui de vaca?

    • camelia, ma bucur ca ti-am facut o bucurie! 🙂 Sigur ca se poate folosi lapte se soia, migdale etc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.