Tort cu pricomigdale

Tort cu pricomigdaleO reteta culinara buna incepe de la ingrediente bune, zice Buni. Si tot Buni Sia imi spune de cand imi aduc aminte ca un tort reusit incepe de la un blat foarte bun, care sa fie suficient de dens pentru a-l taia in felii si care sa isi pastreze tinuta si dupa ce e foarte bine insiropat. Si am reusit asta cu blatul facut din pricomigdale sau amaretti.

Este un blat foarte aromat, a crescut frumos si s-a comportat excelent si dupa o insiropare ca la carte. In ceea ce priveste crema, am folosite crema de vanilie de la Prajitura Valurile Dunarii iar crema de branza in care am imbracat tortul este cea de la reteta de Tort cu morcovi si crema de branza.

Ingrediente pentru blat:
– 150g pesmet
– 400g pricomigdale/amaretti
– 12 oua
– 400g zahar
– 1 limeta
– 1 plic praf de copt
– 2 pliculete zahar vanilat
– 1 varf de cutit de sare

Ingrediente pentru umplerea si ornarea blatului:
– o conserva compot de ananas bucati
– 200g zahar
– 5 linguri apa
– o portie crema de vanilie
– o portie glazura de branza

Incingem cuptorul la 180 de grade. Mai intai si mai intai pregatim pesmetul (eu nu cumpar niciodata pesmet), respectiv dam prin robotul de bucatarie KitchenAid 150 de grame de paine toast. Tocam apoi si pricomigdalele si le amestecam cu pesmetul. Adaugam praful de copt, zaharul vanilat, sucul si coaja de la limeta. Separam apoi ouale si batem galbenusurile cu 250g de zahar pana se topeste zaharul si avem o crema densa, ca o alifie.

In crema de galbenusuri adaugam amestecul de pesmes si amaretti, lingura cu lingura, cu mixerul pe viteza medie, pana terminam pesmetul. Adaugam apoi albusurile (pe care le batem spuma tare cu restul de zahar – 150g si sarea). Vom obtine la final o compozitie omogena, nu foarte lichida. Turnam compozitia in tava cu diametrul de 28cm (e nevoie de o tava mare) si coacem 40 de minute sau pana trece testul scobitorii.

O data ce blatul a trecut testul scobitorii, il scoatem din cuptor, il lasam sa se raceasca complet, apoi il taiem in trei foi. Pregatim un sirop de zahar ars: punem zaharul intr-o craticioara cu pereti dublii sau la baie de aburi si il topim la flacara medie, amestecand in continuu, pana se caramelizeaza. Adaugam apoi cele 5 linguri de apa si lasam pe foc pana avem un sirop subtire. Il lasam sa se raceasca. Pregatim crema dupa indicatiile de la Prajitura Valurile Dunarii (dar puteti folosi si orice alt fel de crema). Scurgem bucatile de ananas din conserva dar pastram si siropul.

Pentru asamblare: punem prima foaie de tort pe un platou, insiropam cu jumatate din siropul de zahar ars, apoi punem jumatate din crema de vanilie si jumatate din bucatile de ananas. Urmeaza foia doi, pe care o insiropam cu siropul pastrat de la compotul de ananas, apoi restul de crema, restul de ananas si foaia trei, pe care o insiopam cu restul de sirop de zahar ars. Imbracam tortul in crema de branza si il decoram dupa bunul plac.

Chiar daca pare o reteta complicata, nu e deloc! Important este blatul, pe care puteti apoi sa il umpleti cum vreti voi, folosind crema voastra preferata. Puteti trisa la glazura folosind o glazura instant din zahar pudra si cativa stropi de apa. Cam asa arata tortul la final, este cu siguranta o bomba calorica, insa o data face Buni 75 de ani si a meritat super-tortul pe care si l-a dorit si pe ca l-am savurat cu totii, chiar si un degetel hot de baietel de 3 anisori 🙂 Si bineinteles, este o felie si pentru voi! Sa va fie de bine!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

3 Comments

  1. Laura Frunza

    Teo, tortul arata super bine, dar de unei ai luat pricomogdalele alea micute? Arata super bine si din cate stiu eu sunt si scumpe a naibii…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Senchiu, senchiu 🙂 Am luat pricomigdale de la Penny Market,dar nu mai stiu cat au costat, oricum nu foarte mult, erau la oferta 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Minunat arata tortul cu gustoasele pricomigdale !!!
    De mult nu am mai vazut pricomigdale in comert…de pe vremea cand eram prin Sibiu….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.