Reteta mea preferata cu piscoturi

Reteta mea preferata cu piscoturiMi-ati spus saptamana trecuta ca v-a placut prajitura rasturnata cu fructe pentru ca este rapida, este ceva diferit fata de vesnicele prajituri cu multa crema pe care le servim de Craciun si ca ar fi perfecte si alte retete de genul acela. Azi am pentru voi o reteta de sarlota cu piscoturi Boromir si multa ciocolata alba, este o reteta foarte simplu de realizat dar de efect datorita grilajului din piscoturi.

Am ales piscoturile Boromir pentru ca au gustul clasic al piscoturilor dar sunt preparate dupa o reteta originala, folosind un proces de preparare modern si mai ales ingrediente de calitate: oua, zahar si faina de cea mai buna calitate. Piscoturile Boromir se pot consuma ca atare (tare bune-s dimineata la cafea) dar sunt o baza perfecta pentru prajituri. Vroiam sa va arat azi ca piscoturile nu se folosesc numai la clasica reteta de tiramisu, ci si pentru alte prajituri. Le puteti folosi chiar si pentru cheesecake: le macinati in blender si le amestecati cu unt topit (la 250g piscoturi se pun 100g unt topit) si e gata baza pentru cheesecake. Piscoturile Boromir sunt mereu proaspete si se gasesc in pachete de 200g, 400g, 500g si 2,5 kg.

Acum sa ne intoarcem la reteta noastra, pentru care avem nevoie de:
– piscoturi Boromir
– 400g ciocolata alba
– 500g frisca lichida
– 2 pliculete de gelatina maruntita, amestecata cu 80ml apa

Mai intai tapetam o tava pentru tort (de preferinta cu pereti detasabili) cu folie alimentara, avand grija ca folia sa treaca bine peste peretii tavii. Apoi punem piscoturi de jur imprejurul tavii dar si pe fundul tavii. Rupem apoi ciocolata alba in bucatele si o topim in bain-marie. Atentie mare la topitul ciocolatei: dati focul tare pana apa incepe sa fiarba, apoi punem ciocolata in vasul pentru topit. Lasam ciocolata 2-3 minute, pana incepe sa se topeasca si apoi o tragem de pe foc si amestecam bine pana se topeste toata. Nu lasati ciocolata nesupravegheata, se va arde, respectiv se strange toata intr-o masa de ciocolata, care din pacate nu mai e buna de nimic. O data ciocolata topita o lasam sa se raceasca putin pana pregatim restul ingredientelor.

Intr-o craticioara punem 100ml frisca licida si gelatina care a stat in apa. Lasam craticioare pe foc pana gelatina se topeste complet. Atentie, genatina NU trebuie sa fiarba. O tragem apoi de pe foc si batem restul de frisca pana avem o spuma tare. In frisca batuta punem gelatina topita si la finam incorporam ciocolata alba topita. Amestecam bine cu un tel si turnam compozitia in tava, peste piscoturi. Pentru o spuma cat mai fina, o puteti trece prin sita inainte de a umple tava. Apoi nu ne ramane decat sa dam tava la frigider peste noapte.

Pentru decorare am folosit gem de caspuni, pe care l-am intins intr-un strat subtire peste prajitura si am ornat cu niste capsune din compot. Este o prajitura festiva, perfecta pentru Craciun si sunt sigura ca imi dati dreptate: piscoturile Boromir au dat prajiturii noastre un astpect elegant, de sarbatoare. Sa va fie de bine!

16 Comments

  1. Foarte interesanta reteta si deja ma gandesc s-o incerc. am totusi o intrebare, peste crema de ciocolata alba, ai mai pus cumva un strat de piscoturi? parca asa se vede in poza cu sectiune din praji.
    La multi ani si un an nou cat mai bun!

  2. Tu ai rasturnat prajitura? Ca vad ca piscoturile sunt sus la final.

  3. Anonymous

    si trebuie intoarsa?

  4. Anonymous

    ca dupa ce am pus compozitia raman piscoturile mai mari .ele trebuie taiate pana la nivelul comozitiei?

  5. Saluty 🙂 in functie de dimensiuni tavii, se poate ca umplutura sa nu ajunga la nivelul piscoturilor, asa cum am patiti si eu. Asa ca am taiat piscoturile la nivelul tavii si apoi am intors prajitura si am oranat-o cu gem de capsuni

  6. andradada

    Buna Teo, eu nu am gasit gelatina maruntita dar am gasit gelatina fasii subtiri, intr-un plic sunt 20gr de gelatina fasii.
    Pot sa o folosesc?
    E prima data cand incerc sa gatesc o reteta de pe saitul tau, si mie frica sa nu o dau in balta, avand in vedere ca vreau sa o fac pentru seara de revelion.
    Te rog sa-mi raspunzi cat de repede poti 🙂
    O seara faina in continuare

  7. Salut Andrada. Sigur ca poti folosi gelatina fasii, se foloseste exact ca si cea normala, o inmoi in putina apa pana se umfla,apoiburmezi pasii retetei. Spor la treaba si un an nou fericit 🙂

  8. andradada

    Mersi mult pentru raspuns, Teo.
    O singura intrebare mai am, daca intr-un plic sunt 20 de grame de gelatina, trebuie sa folosesc 2 plicturi pentru aceasta reteta?
    Eu o sa ma apuc de tort azi, ca pe maine sa fie gata! 😀
    Sper sa-mi iasa cat mai bun.
    Un an nou fericit si tie, cat mai multe clipe de fericire alaturi de familia ta.

  9. Vezi ca trebuie sa scrie pe pliculet pentru ce cantitate e suficienta gelatina. Cea maruntita e suficienta pentru 500 ml.

  10. eu am facut tortu sper ca mia iesit maine il ancerc mersi de reteta

  11. Simona Balasa

    Trebuie sa spun că este absolut minunat si delicios…..este de acum si reţeta mea preferată.

  12. Cristina

    L-am facut de doua ori. Evident a doua oara a iesit mai bine (deja acumulasem experienta 😉 ) si este una dintre cele mai minunate retete… Un tort usor de facut, ieftin ca si costuri si minunat la gust!

  13. Am facut reteta . Nu e chiar asa de buna . E foarte , foarte dulcee . Cred ca 100 de grame de ciocolata alba sunt de ajuns ….

  14. Cristina

    Buna, Teo
    Imi poti spune daca, dupa parerea ta, piscoturile ar merge un pic insiropate? Am facut reteta si mi s-a parut ca parca e diferenta prea mare intre “uscatenia” piscoturilor si finetea sarlotei.
    Multumesc.

    • Cristina draga sigur ca le poti insiropa, poti folosi sirop de zahar ars, compot de fructe, ce va place voua 🙂

  15. Super reteta! A iesit excelent tortul! Am insiropat putin piscoturile cu un sirop din compotul de ananas si am ornat tortul cu capsune proaspete. Crema a iesit foarte bine, a fost foarte fina si gustoasa! Multumesc, TEO!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.