Chifle aromate pentru micul dejun

Chifle aromate pentru micul dejun
Daca tot avem masina de paine, m-am gandit sa o pun putin la treaba, mai ales ca toata lumea lauda masinile de paine pentru ca framanta bine aluatul. Dar daca nu aveti masina de paine nu e nicio tragedie, aluatul pentru reteta de chifle se face foarte usor: puneti toate ingredientele intr-un vas mare si framantati cu mana 15-20 de minute si obtineti acelasi rezultat: un alut elastic si foarte aromat, din care vom modela chiflele noastre pentru micul dejun.

Ingrediente:
– 350ml apa calduta
– 2 linguri lapte praf
– 60 ml ulei de masline
– 2 lingurite sare
– 2 linguri zahar
– 600g faina alba
– un pliculet (7g) drojdie uscata
– 5 linguri seminte de floarea soarelui
– o lingurita rozmarin uscat
– o lingurita oregano uscat
– o lingurita busuioc uscat
– 2 lingurite praf de usturoi
– o lingurita maghiran uscat

Intr-un vas adanc punem faina si ierburile aromatice, facem o gropita in mijloc, punem apa amestecata cu laptele praf, zaharul si drojdia si le framantam pana avem un aluat bine legat. Mutam aluatul pe planseta tapetata cu faina si il framantam 15-20 minute sau pana aluatul este elastic si nu se mai lipeste de maini. Il mutam intr-un vas uns cu putin ulei de masline, il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa creasca o ora si jumatate, sau pana isi dubleaza volumul. Daca folositi masina de paine, puneti ingredientele in ordine, ultima fiind drojdia si alegeti programul pentru framantare, cum ar fi programul pentru aluat de pizza, care va si dospi aluatul.

Dupa trecerea timpului de dospire, indiferent ca aluatul a stat in masina de paine sau intr-un vas la loc cald, il mutam pe planseta cu faina, il framantam 5 minute pentru a scoate aerul si facem o rulada din aluat, pe care o taiam apoi in 10-12 felii egale.

Din feliile de aluat modelam bile, pe care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, lasand loc intre ele, pentru a le permite chiflelor sa creasca.

Urmeaza apoi sa crestam chiflele cu un cutit foarte ascutit si sa le dam la cuptorul incins la 180°C si le coacem 20 minute, sau pana au o crusta aurie. Le scoatem din cuptor si scadem temperatura la 160°C. Cat timp cuptorul isi ajusteaza temperatura, noi batem un ou si ungem fiecare chifla cu ou, folosind o pensula de patiserie. Presaram fiecare chifla cu seminte de susan, apoi dam tava la cuptor alte 10 minute sau pana chiflele sunt frumos rumenite.

Stiti cum a mirosit in casa pana s-au copt chiflele? Absolut bestial! Si sunt chiar simple de facut, sunt foarte bune calde, dar si a doua zi, mai ales daca le incalziti un pic in cuptor. Noi le-am servit asa caldute, cu o crema de branza cu verdeturi, un pic de telemea si rosioare. Sunt perfecte pentru sandwich-urile celor mici la scoala dar si de rontait la birou. Sa va fie de bine!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)

17 Comments

  1. Teodor C. Constantinescu

    Arata foarte bine ! Cred ca am sa incerc si eu cat de curand !

    O intrebare : daca nu am lapte praf ce fac ?… Se poate inlocui sau elimina din reteta ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. viatainroz

    buna
    dupa ce facem bilele si le punem in tava de copot le mai lasam la crescut sau le dam direct in cuptor ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Arata demential!! Am sa le incerc si eu. O intrebare: laptele praf se poate inlocui si cu lapte normal? In ce proportie? Multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. arata foarte bine si sunt gata sa-i dau drumul si eu, doar ca nu am lapte praf. crezi ca iese ok si fara? sau sa incerc cu putin lapte normal.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. ghiocel07

    Ce ispita, Teo….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Asa cum am spus si pe FB,un mic dejun perfect gustos,sanatos si aromat
    pupic!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Va multumesc mult pentru aprecieri 🙂 sa stitu ca puteti pune apa+lapte praf sau pur si simplu lapte normal, aceeasi cantitate ca si apa.

    In tava le-am lasat vreo 10 minute, pana s-a incins cuptorul.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  8. Corina

    sunt delicioase !!! le-am facut aseara si tot aseara au disparut din farfurie :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Dementiale, ai avut dreptate in legatura cu mirosul, nu mai aveam rabdare sa se coaca si pur si simplu le-am devorat fierbinti. Si partea cea mai buna e ca sunt si pe placul copiilor :), mersi,Teo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Mihaela Galben

    uleiul de masline se incorporeaza in aluat? nu scrie nimic de cei 60 ml de ulei

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Andreea

    Aha, daca am inteles bine, pentru a inlatura laptele praf din reteta, substituim intreaga cantitate de apa cu lapte normal.

    Multumim!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  12. Corina, Nadia, sa va fie de bine :*

    Mihaela,uleiul de masline se pune si el in compozitie, asa cum scrie in reteta "Dar daca nu aveti masina de paine nu e nicio tragedie, aluatul pentru reteta de chifle se face foarte usor: puneti toate ingredientele intr-un vas mare si framantati cu mana 15-20 de minute si obtineti acelasi rezultat: un alut elastic si foarte aromat, din care vom modela chiflele noastre pentru micul dejun."

    Andreea, ai inteles perfectos :* ori lapte praf+apa, ori lapte simplu in locul apei

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Andreea

    Foarte bune au iesit! Doar ca nu prea au crescut 🙁 Oare de ce? Am folosit masina de paine….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Andreea draga, "crescutul" tine de mai multe lucruri…in carticica de la masina de paine scrie asa: painea poate creste mai putin daca drojdia nu e proaspata, daca faina nu e de calitate, daca umiditatea din camera este prea mare etc

    Imi pare foarte rau ca nu au crescut cum trebuie 🙁

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. LazyDai5y

    Buna! Am facut si noi (mai degarba sotul meu :D, eu am "ajutat" cu privitul), chiflele au iesit super.. dar.. am si eu doua MARI intrebari! 1. cu ce ai facut crestaturile pe chifle – noi am incercat cu cutitasul care vine cu masina de paine, dar.. pana s-au copt chiflele nu s-au mai vazut. Deci, cum fac?
    2. cum de au iesit chflele asa lucioase? Le-am dat si noi cu ou, dar nu au iesit asa lucioase 😀
    In rest, multumim pentru reteta, chiflele au iesit tare gustoase!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Saluty 🙂 pentru crestaturi am folosit un cutit normal, doar ca fff bine ascutit 🙂 Nu stiu, asa au iesit ele, lucioase :)) se pune ca am folosit oua de casa? :p

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Veronica

    Superba reteta! Poate ar trebui sa adaugi o sectiune speciala pentru micul dejun :). Retete dragute si usor de facut pentru o dimineata cu iubitul, gasca de prieteni sau pentru copilul mic si mofturos :).

    Multumim!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.