Cheeseburger

Cheeseburger
Nu am fost racita de ani de zile. In cel mai rau caz, mi-a curs putin nasul o zi-doua sau m-am trezit cu o usoara tuse, de care am scapat rapid, insa de data asta, m-a rapus. Nu stiu ce fel de viroza e, dar de o saptamana cel putin ma chinuie groaznic, am febra, tusesc si abia imi tin ochii deschisi. Dar si asa, nu ma las, incerc sa o duc pe picioare si sa lupt cu metode naturiste, incercand sa fug de antibiotice ca impielitatul de tamaie. Si una dintre terapiile preferate de mine cand sunt suparata este gatitul. Nu am avut chef de nimic complicat, asa ca am adus fast-food-ul la noi acasa si am facut cheeseburger. Si ca sa arate a fast-food autentic, am pregatit si la pachet:

Eu consider ca secretul unui hamburger sau cheeseburger reusit sta in chifteluta de carne, care e punctul central si care trebuie sa fie super aromata. Asa ca am condimentat-o cum am crezut mai bine si a iesit ceva foarte bun. Cat despre chifle, puteti folosi si chiflele facute in casa, pe care vi le-am prezentat saptamana trecuta, dar eu am preferat chiflele speciale pentru hamburger, pe care le gasiti la orice hypermarket. Cat despre sosuri, este important un ketchup de calitate sau sos barbeque, care are o aroma de afumat si sa dea sandwichului un gust deosebit, specific sandwichurilor americane. Sosul alb este tot unul specific pentru cheeseburger, eu l-am gasit la Lidl, dar puteti folosi si un sos remoulade sau un strop de maioneza facuta in casa sau chiar un sos pe baza de iaurt. Acum ca am dat toate detaliile pe care le consider eu importante pentru un cheeseburger ca la carte, putem sa trecem la chiftelutele efective. Dintr-un kg de carne tocata ies vreo 15 chiftele, care sunt foarte bune si simple, nu musai in cheeseburger sau puteti foarte bine, dupa ce le faceti pe cele plate, pentru sandwich, sa modelati chiftelute normala, rotunde, mici, pe care sa le coaceti la cuptor sau sa le prajiti dupa metoda clasica.

Ingrediente:
– 1 kg carne tocata de vita sau amestec vita-porc
– un ou batut
– o ceapa mica tocata marunt
– un castravete murat mai mare taiat marunt (3 linguri)
– 2 lingurite mustar
– 2 linguri ketchup
– 2 lingurite sos Worchestershire
– 4-5 linguri pesmet
– 2 linguri praf de usturoi
– 2 linguri arpagic uscat
– sare si piper dupa gust
– ulei pentru gratar

Din toate ingredientele (mai putin ulei) am framantat compozitia pentru chiftele. Am facut apoi bile pe care le-am turtit, astfel incat sa fie de dimendiunea chiflei. Am incins tigaia grill, am uns-o cu putin ulei si am prajit chiftelele de carne, cam 3-4 minute pe-o parte sau pana carnea isi schimba de tot culoarea si se rumeneste frumos. A inceput apoi asamblarea cheeseburgerului: am taiat fiecare chifla in jumatate, am pus un pic de ketchup, un pic de sos pentru sandwichuri si o mana generoasa de salata verde taiata fasii.

Peste salata a urmat chifteluta de carne, o felie de cascaval cheddar, cateva feliute de castravete murat (se potrivesc foarte bine castravetii murati mai dulci, cei murati in apa cu otet si zahar sau miere, nu cei foarte acrii), inca putin sos si gata, putem pune capacul cheeseburger-ului.

Noi le-am servit cu salata simpla si cu limonada proaspata… de fapt citronada pentru ca a fost din mai multe citrice, nu doar lamai. Chiftelele au fost atat de aromate, incat au devenit instnt preferatele familiei si de acum o sa mai fac din aceeasi compozitie chiftele cu sos marinat. Abia astept sa vina vara si sa putem face hamburgerii, asa cum se cuvine, pe gratar si sunt sigura ca vor fi si mai savurosi. Pana atunci, sa ne multumim, zic, cu tigaia tip gratar 🙂 Sa va fie de bine!

15 Comments

  1. Totusi, de unde putem cumpara chiflele pe care le-ai folosit in reteta?

  2. Ella blog"s

    arata bestial ce ne facem k postu asta atatea tentatii:)))pop

  3. Buna Teo! cred ca iti citesc gandurile:))aseara am facut burgeri dar fara cheese pt ca sotului meu nu ii place . sunt asemanatori cu ai tai numai ca am folosit amestec de carne vita-porc,catei de usturoi si in loc de arpagic uscat am pus ceapa verde . pentru asamblare am urmat aceeasi pasi si ingredinte + inele de ceapa alba uscata. un deliciu

  4. Anonymous

    Teo, explica te rog ca sa inteleg: in compozita chiftelei ai incorporat castravete murat tocat marunt?? Sau n-am inteles eu bine? Celelalte ingrediente au sens, dar ce rost are sa pui castravete in amestecul de carne, cand oricum il adaugi pe post de garnitura, impreuna cu salata?

  5. INA's Shopping Blog

    unde as putea gasi chiflele astea in ceva hipermarket anume? multumesc

  6. Multumesc de aprecieri 🙂 Asa e, este post, dar nu toti il tinem si nu toti in acelasi fel. Promit sa pun si cateva retete de post si mai gasiti cateva la cartea de bucate, la sectiunea retete de post.

    Chiflele astea le-am luat de la Lidl, dar sunt si la alte magazine, ma vazut cam peste tot.

    Da, am pus castraveti in compozitie pentru ca ii da o aroma deosebita, nu are nicio legatura faptul ca punem castraveti si in cheeseburger. Daca nu am pune ceapa in chiftelute pentru ca punem si rondele de ceapa in hamburger? Sau daca nu am pune condimiente deloc, ca sa isi sareze fiecare chifla? Asa cum am zis, din compozitie ies mai multe chiftele, pe care le putem coace la fel ca si pe cele clasice si datorita castravetelui murat, vor avea un gust deosebit 🙂

  7. Anonymous

    OK, multumesc pentru explicatia cu castravetii. Am sa incerc reteta imediat cum vine primavara si prin partile astea de lume, ca sa pot sa prajesc chiftelele pe gratar. O zi buna iti doresc!

  8. Laurentiu

    reteta de cheeseburger ar trebui stearsa de pe blog. de cand am citit-o prima data si pana acum, am facut cheeseburgeri de 2 ori si de fiecare data au disparut dupa mai putin de 30 de minute!!!! :))) acum si daca o stergi problema e ca mi-a ramas intiparita in mine, poate ma trezesc noaptea in somn facand cheeseburger :))

  9. lorena

    vreau si eu sunt la servici si mi-e foame rau de tot ^^^

  10. Cristina

    Teo,

    Am incercat reteta şi a fost delicioasă 😀 🙂

    Până şi bunicul nostru a mâncat. Şi ştii tu cum e, bunicii noştrii nu prea sunt cu „mâncarea modernă”. Aşa că azi i-am dat gata! Nu mai e nevoie să amintesc că soţul meu a fost încântat iar cumnatul la fel. 🙂

    Am folosit chifle de kaufland şi am făcut sos de maioneză cu iarut în locul sosului alb de la Lidl.

    Felicitări, Teo.

    Mă inspiri mereu 🙂

  11. Andreea

    Ooooauuuu esti fantastica in bucatarie :* :* :* ai cumva o retetamai usoara de negresa?
    Astept raspuns

  12. Ai pus castravetii în amestecul de carne ?unul tocat mărunt? Vroiam să mă asigur că am înţeles bine, încerc reţeta.

  13. buna teo. am facut reteta de Cheeseburger si cand l am prajit sa crapat, nu l pot praji. imi poti spune de ce sa intimplat asa? te rog

  14. Pingback: Burger de casă- Insanity Burger à la Jamie Oliver - KissTheCook

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.