De ce imi doresc o masina de spalat vase

Mult timp am crezut ca masina de spalat vase este un moft. M-am inselat amarnic! Am inceput sa ma documentez despre problema spalarii vaselor in ultimii 2 ani, cand blogul a capatat amploare si trebuie sa spal vase, mai multe ture de vase in fiecare zi. Da, consumam cea mai multa apa din bloc, si desi nu sunt un fan al urmaririi tabelului de cheltuieli, nu a putut sa nu imi sara in ochi acest aspect. Asa ca, suntem in cautarea unei masini de spalat vase si va rog pe voi, cei care aveti deja una, sa imi spuneti impresiile si experientele voastre, cum o folositi, cat de des, cat sunteti de multumiti etc.

De ce iau serios in considerare o masina de spalat vase? In primul rand pentru economia de timp – eu spal zilnic 2-3 ture de vase si asta imi ocupa o buna parte din zi, plus ca dupa ce gatesc, fac poze si pun masa, numai de spalat vase cu mana nu imi mai arde. In timpul in care eu m-as putea odihni dupa o zi de gatit sau in care v-as putea scrie voua o
reteta delicioasa, masina de spalat si-ar facea singura treaba, ba chiar mi-ar oferi vasele gata uscate, tot ce ar trebui sa fac ar fi sa le pun in dulap. Si mana in mana cu aspectul legat de timp, este cel legat de igiena si asta pentru ca, una dintre problemele mari ale spalatului vaselor este buretele. Da, buretele de vase, caruia de multe ori nu ii acordam importanta, este o adevarata bomba cu ceas si este de multe ori plin de bacterii si microbi pe care nici nu ni-i imaginam. Sa va dau un exemplu: cu acelasi burete spalam un cutit pe care l-am folosit la taierea carnii crude si tot cu el spalam si cestile de cafea. Sigur, folosim apa fierbinte, cat de fierbinte o suportam la mana si un detergent puternic insa masina de spalat foloseste cu adevarat o apa fierbinte si curata in profunzime.

Din documentarile mele am inteles ca exista doua mari tipuri de masini de spalat: cele incorporabile si cele independente. Mobila mea a fost astfel conceputa incat sa pot incorpora ulterior o masina de spalat vase si adevarul e ca masina de spalat nu ocupa foarte mult spatiu in bucatarie si exista modele/dimensiuni disponibile pentru orice bucatarie, oricat ar fi ea de mica. Am inteles ca unul dintre cei mai importanti factori in alegerea masinii de spalat vase este capacitatea ei, care se masoara in numarul de seturi de vase pe care le poate spala, un set insemnand, bineinteles, de la farfuria de supa, cea intinsa, cea pentru desert si pana la cana, pahar, furculita, cutit, lingurita (adica tot ce foloseste o persoana la o masa completa cu apertiv, supa, fel principal si desert) iar apoi vin tavi, oale, cratite etc. Voi ce recomandati la capitolul acesta?

Din documentarile mele am aflat ca un studiu comparativ intre spalatul manual si cel cu masina, efectuat de Universitatea din Bonn, Germania a descoperit ca oricat am fi de economi si de atenti la spalarea vaselor cu mana, se pare ca nu putem fi mai eficienti decat masina de spalat vase. Acelasi studiu a demonstrat ca masina curata vasele mult mai bine decat o putem face noi. In plus, masina de spalat isi incalzeste exact cantitatea de apa de care are nevoie in functie de programul pe care l-am ales, de aceea e ideal sa umplem masina de fiecare data cand o folosim, pentru a ne bucura de capacitatea ei maxima.

Sincer, pe mine m-au convins! Cei care aveti deja masini de spalat vase: asa e? faceti economie? Cei care nu aveti deja masini de spalat vase: suntem tentati, merita, ne utilam si noi bucataria? Astept cu mare interes sa citesc parerile voastre, pentru ca asa cum m-ati convins cu masina de paine si v-am urmat sfaturile, asa voi face si acum!

64 Comments

  1. Eu zic sa iti iei o masina de spalat vase. Am una de la Beko de aproximativ 2 ani jumatate si e atat de folositoare. Momentan nu ma pot inchipui fara ea.
    Cat despre economie, masina mea consuma cam 13 litri la o spalare, ceea ce e destul de putin, si cam 1 kilowat. Daca stau sa ma gandesc, ca sa incalzesc apa cu centrala termica cheltuielile sunt mult mai mari. In plus eu nu folosesc pastile 3 in 1 ci folosesc mai degraba, sare, balsam si detergent pudra separat. Asta inseamna ca o sticla de balsam imi ajunge si 2 ani, o cutie si jumatate de sare un an si o cutie mare de detergent tot un an.
    Iar cum o masina de spalat vase nu e mai scumpa ca una de spatat haine, cred ca e o investitie super.

  2. Draga Teo, noi avem acasa o masina de spalat vase de la Beko, cu o capacitate de 12 seturi (nu stiu daca e si mai mare de atat, mai mica sigur exista). A fost cea mai ieftina varianta la vremea aceea, ne-a costat daca nu ma insel 850 de lei. Isi face treaba destul de bine, insa trebuie atentie la cum punem vasele inauntru. Adica sub nici o forma nu se pun vasele cu resturi de mancare in masina. Pe undeva e o regula de bun simt, dar am intalnit oameni care s-au plans ca li s-a infundat sita la masina de spalat si ca nu-si mai facea treaba bine 🙂

    Daca vasele stau in masina 1-2 zile, ce a mai ramas pe ele se usuca si atunci e recomandat un program de spalare mai lung, la o temperatura mai mare a apei, astfel incat sa se inmoaie la loc ramasitele.

    Eu am o recomandare mai clara vis-a-vis de ce detergent sa folosesti. Chiar la inceput am folosit un deterget granulat de la Amway, iar pe urma, dupa ce mi s-a terminat, timp de 3 ani am folosit tablete speciale, primite de la cumnata mea din Germania. Acuma de 1 luna mi-am luat tot din Germania detergent de vase bio, tot granulat si imi place cel mai mult de pana acum. Oricum, intre granulat si tableta iti recomand clar granulat. Astfel incat, daca odata nu incarci masina maxim, sa poti sa ajustezi cantitatea de detergent pe care o folosesti.

    In ce priveste consumul de apa, cu siguranta masina de spalat RULES! 😀 Va creste in schimb consumul la curent, dar aici n-am idee daca cresterea e semnificativa sau simbolica. Sper ca ti-a fost de ajutor feedback-ul meu!

    Pupici si la multi ani de ziua copilului din noi! 🙂
    Cu drag,
    Nora

  3. Intotdeuna cand te uti dupa masina de spalat vase , la fel ca si la cea pt rufe, tb luat in consideratie cat consuma.Desi sunt mai scumpe, eu prefer pe cele cu AAA,Cei 3 de A sunt pt consum apa, consum energie si consum energie la uscat.
    Cand mi-am luat masina aveam spatiu prevazut pt una de 45,dar recomand celor care au spatiu de la inceput una normala de 60.Multi care sunt in 2 mai ales prefera pe cele mici,dar cand sunt musafiri sau familia se mareste investitia se va dovedi una gresita.
    Eu n-as renunta la masina in ruptul capului.
    Acum or sa fie unii care zic,pai daca ai masina de ce tb sa mai indepartezi resturile de mancare inainte sa le pui in ea?Dar chiar si putinul timp cat indepartezi resturile de mancare nu face cu timpul petrecut cu mainile in apa;)
    Asa ca draga Teo, bravo ca ai hotarat sa faci pasul asta.;)

  4. Eu am masina de spalat vase de aproape 3 ani, imi doream de mult si in momentul in care m-am mutat la casa mea masina a capatat locul cuvenit in bucatarie. Este incredibila, nu o sa iti dai seama decat atunci cand o sa o ai. Cata apa, cat detergent, cati bureti, cati bani aruncati pe spalatul manual. Nu mai spun ca daca gatesc intr-un vas de sticla care e mai greu de curatat, il pun in masina si iese ca nou. Daca te hotarasti, si eu iti spun cu mana pe inima ca nici nu ar mai trebui sa stai pe ganduri, sa-ti cumperi una mare, nu mica. Eu o am pe asta de exemplu http://www.emag.ro/masini-spalat-vase/masina-de-spalat-vase-beko-dfn-6833-13-seturi-clasa-a-lcd-alb–pDFN6833
    Sper sa te fi ajutat si nu mai sta pe ganduri, o sa fii cu siguranta fericita!

  5. Sı eu am achızıtıonat de curand una sı sunt foarte multumıta maı ales ca ptr mıne era un calvar spaalatul vaselor. Dee vreo 5 anı traıesc ın Istanbul ıarr aıcı masına de spalat vase este cum este sı cea de rufe- o necesıtate nu un moft cum este consıderaata la noı. Eu am Arcelık- o fırma turceasca, dar la noı nu cred ca exısta, ın sschımb mama are bosch sı a gasıt-o la oferta la 900 ronı la carrefourr. Mama o foloseste ın fıecare seara eu o data la doua zzıle. Cel mmaı bıne e sa ıı daı drumul noapte consuma sı maı putın sı dımıneata le aı curate sı uscate.

  6. Buna Teo, eu nu am masina de spalat, fiindca inca nu avem casuta noastra, dar cochetez si eu cu ideea. uite ce am gasit eu navigand, poate te ajuta in luarea deciziei http://dulcecasa.blogspot.ro/2012/05/masina-de-spalat-vase-merita-banii.html si http://www.toane.ro/2012/04/25/va-trebuie-masina-de-spalat-vase/.
    Sa ne anunti ce ai decis.
    Cu drag Ioana

  7. Draga mea, sunt uimita ca nu ai masina de spalat vase la cate bunatati pregatesti zilnic! Eu mi-am cumparat o masina de spalat vase marca Beko, de 12 seturi, tot cu ocazia mutarii in casa noua si sunt extrem de incantata de ea. Consuma 13-18 litri de apa la un ciclu de spalare si o tableta de detergent (de obicei 3 in 1) care costa circa 1 leu! In timpul in care spala, poti face orice altceva, dupa care scoti vasele curate, uscate si sclipitoare de-a dreptul. Iti recomand din suflet o masina de spalat vase, pentru economie de apa si detergent, igiena si nu in ultimul rand confort!
    Te pup cu drag ♥

  8. Noi suntem o casa aglomerata cu copii nepoti si bunici si masina de spalat vase chiar isi face treaba. Nu stiu daca facem economie si la apa dar la timp si efort sigur facem pentru ca o punem la treaba o data pe zi. Parerea mea e ca e foarte eficienta.

  9. Simona Borcea

    Daca ajungi si iti cumperi masina de spalat vase. Te rog frumos nu uita acest lucru: nu pune la spalat nici un fel de forma-produs-spatula sau produs din silicon. Pe toate scrie ca le poti pune la spalat in masina dar toti se plang de faptul ca acum toate formele miros a detergent, iar cand faci o prajitura mirosul si gustul se resimt si ele.. Mi’am stricat toate produsele de silicon cu masina de spalat vase:((, in rest altceva nu am de spus nimik doar sa nu cumperi masina cea mica pt ca nu reusesti sa pui nimik in ea:) te pup si spor la cumparat

    • negralina

      Am si eu o pensula de silicon, a trebuit sa o spal cu detergent de vase nediluat pentru a scoate unsoarea de pe ea si a capatat un pic de miros, din fericire am gasit solutia: am pus-o intr-un borcan cu apa si am tinut-o doua zile in acel borcan(am schimbat dupa o zi apa). Nu mai miroase deloc acum.

  10. Eu am o masina de spalat vase Beko. O folosesc de craciun de obicei si de cate ori am cam 10 musafiri. Economie face, dar numai la apa. La timp nu face economie ca vasele tot trebuie clatite bine inainte ca sa nu ramana urme iar pastilele si sarea pentru masina de spalat costa o caruta de bani. Noi suntem 4 in casa si sinecra sa fiu nu cred ca am facut vreodata o investitie mai proasta. Eu spal vase de 2-3 ori pe zi dar e mult mai rapid decat sa stai sa le clatesti si sa le aranjezi in masina.

    • Laurentiu-George Chiforescu

      Nu cred, noi folosim W5 de la Lidl, vreo 200 de mii 40 de pastile… Sarea iti ajunge la peste 60 de spalari, e vreo 200 de mii, Agentul de limpezire te tine un an si e 90-100 de mii… Curentul e vreo 5-8000 (bani vechi). Dar la apa, econmia e uriasa, mai ales daca consumi ca sotia mea… Avem de vreo 10 ani, de o saptaman am schimbat Îndesitul IDL 60 cu Beko 6833… Spala la fel… NU RAMAN DARE DE DETERGENT PE VASE, DE CE SA LA MAI CLATESC, CAND IES USCATE SI STRALUCITOARE?

      • Popescu Stefan Catalin

        Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre experientele urate pe care le-ati avut cu BEKO. Eu singura experienta neplacuta pe care am avut-o a fost urmatoarea: mi-am cumparat in urma cu o saptamana masina de spalat vase BEKO 6833 de la Domo Auchan Titan si am platit instalarea 105 roni. Masina mi-a fost adusa acasa chiar a doua zi, dar cand am sunat pentru instalare la S.C. Arctic S.A. mi s-a spus ca ei nu instaleaza decat Arctic, iar pentru service se plateste indiferent daca masina este in garantie sau nu. In urmatoarea zi mi-am recuperat taxele de instalare integral 105 roni de la Domo Auchan Titan si am vorbit cu instalatorul care se ocupa de blocul meu care instaleaza contra sumei de 50 de roni orice fel de masina electrocasnica.

  11. Salut Teo, eu mi-am achizitionat masina de spalat vase in luna martie anul acesta, e o investitie care isi merita banii. Am un baietel de un an si de cand am inceput cu diversificarea toata ziua spalam vase, asa ca am apelat la aceasta solutie care s-a dovedit a fi foarte buna si de mult ajutor pentru mine. Masina mea e de 9 seturi, dar exista si mai mari, m-a costat 1200 ron, la facturi au aparut urmatoarele schimbari: la curent vine in plus cu 10-15 ron pe luna fata de lunile in care nu aveam masina de spalat, la apa factura e in scadere, detergenti am luat atunci in valoare de 70 ron si se pare ca ma tine cam 5-6 luni.Economia pe care o faci la timp este cea mai pretioasa parerea mea. Daca mai doresti ceva informatii iti stau la dispozitie, ma gasesti la adresa geo_guruca@yahoo.com.O zi buna !

  12. Noi avem masina de spalat vase si suntem FOARTE multumiti! Indiferent ce pareri au altii, pe noi ne ajuta foarte mult. Avem ore lungi de program la lucru si cand ajungem seara acasa, dupa ce mancam, doar chef de vase nu mai avem… E economica si eficienta. In general, noi spalam cu ea doar de 2-3 ori pe saptamana, cand se umple. Iar pastilele nu sunt asa de scumpe. Oricum, si daca ar fi, igiena si sanatatea familiei mele e mai importanta decat cativa lei in plus pe luna. Daca iti cumperi, atentie la vasele pe care le pui in ea. Unele vase de plastic se pot deforma la temperatura prea mare. Unele vase de metal pot rugini mult mai repede din cauza sarii ce se foloseste (in special mare atentie la accesoriile robotului de bucatatrie – eu acolo nu recomand masina de spalat vase). Ok. Mai las si pe altii 🙂 Daca mai ai intrebari.. iti raspund cu drag!

  13. Buna draga Teo,

    Nici nu iti poti imagina cat ma bucura retetele tale si abia astept dimineata cand deschid mailul sa mai vad ce primesc. Acum ca ai site-ul tau, poti conta pe mine ca-l voi vizita zilnic. Sotul meu a fost foarte incantat de micul dejun in 5 minute pe care il servesc de cand am vazut retetele tale.
    Despre masina de vase ce ti-as putea spune? Cred ca este una dintre cele mai mari descoperiri dupa cea de rufe. Iti recomand cu caldura cele Bosch. Sunt robuste, eficiente, nu foarte zgomotoase si cu un detergent bun fac minuni. Ca sa nu mai vb de curatenia la minut pe care o faci in bucatarie, te poti odihni si relaxa pana isi face ea treaba, apoi doar le pui in dulap, curate si uscate. Daca iti iei una mare (sunt pe capacitati), mai multele ture de vase pe zi, se transforma la sfarsitul zilei intr-o masina plina, chiar una care mai poate primi vase si a doua zi dimineata.
    Temperatura apei este reglata de programul pe care il alegi, dar cu siguranta este mult mai fierbinte decat apa suportata de mana umana si nu implica bureti.
    Asadar, eu una nu mai pot trai fara ea!
    Iti doresc tot binele din lume si sa ne incanti in continuare cu retete delicioase!

  14. gorenje sau miele sunt recomandarile mele.
    evident sunt pro masina de spalat vase 🙂

  15. Eu am masina de spalat vase Whirlpool de 45 si sunt foarte multumita. Eu bag vasele oricat ar fi de murdare, nu le limpezesc inainte, si oale si de toate. Intr-adevar platim foarte putin si apa si curent, si o pornesc in fiecare zi. Este foarte de ajutor!

  16. Masina de spalat e printre cele mai tari inventii EVER!!!! Eu o ador pe a mea. Se consuma mai putina apa, mai putin detergent, putin curent. O pun sa spele peste noapte (deci si economie de timp) si dimineata gasesc vasele curate si uscate. A fost cea mai buna investitie a mea. Nu mai pot trai fara ea. Si m-a scapat de cea mai nesuferita munca din casa.

    Este intr-adevar o anumita tehnica de aranjare a vaselor in ea, si nu trebuie niciodata supraincarcata. Dar dupa ce prinzi miscare, e floare la ureche!

    Cumpara-ti una cat de repede!

  17. Sorina

    Cel mai mare ajutor in bucatarie mi-l ofera masina de spalat vase. Ma pot baza pe ea in cele mai grele situatii: cand avem musafiri si se string foarte multe vase dar si atunci cand gatesc. Si cand te gandesti ca sotul meu se ruga de mine sa o cumparam! Este AEG de la Electrolux. Are mai multe programe. Cel mai scurt si care este si foarte eficient este programul de 30 de minute. Paharele sunt impecabile la fel si farfuriile si tacamurile. Parerea mea este ca merita achizitionarea ei.

  18. Asa ne-a zis si noua cineva..fitze..dom’le fitze..si pana la urma si-au luat si nu are rost sa zic ca acum is cei mai incantati.Da de unde fitze, e cea mai buna investie in casa de pana acum,mai ales cand vad cat timp si apa salvez, merita pe deplin.Vad la vecini cata apa consuma spaland 2-3 farfurii si cat timp…iar eu stau si ma uit la ei cum spala si masina mea spala singura acasa:-).Eu spal aproape zilnic si momentan sintem doar noi 2,dar cand vom fi 3 o sa imi fie si mai de folos,asa ca ia-ti masina de spalat vase.

  19. Carmen

    Buna Teo,

    Sigur sunt pro masina de spata vase. eu am cam de 4 ani masina de spalat vase si nu cred ca as rezista prea mult fara ea. Pui vasele inauntru si pana masina spala poti face alte lucruri. Eu am masina Bosch (pe care le recomand cu caldura) si sunt foarte multumita de ea. Nu consuma curent mult, si nici apa (12 l la o spalare).
    Masina pt vase este cea mai buna prietena a mea dupa cate o zi de nastere sau cand avem musafiri mai multi.
    Iti recomand o masina cu capacitate mare, pt ca e mult mai usor sa asezi vasele, in special daca folosesti oale mai mari.

    Mult succes la shoping.

  20. carmen

    Buna Teo

    Pentru un prim comentariu pe site-ul tau am gasit si subiectul care pe mine personal ma fascineaza as putea spune.Te felicit pentru retetele minunate si toate detaliile de pana acum si iti doresc in continuare sa faci tot ca pana acum si astept cu nereabdare alte retete noi.In ceea ce priveste masina de spalat vase este cea mai buna investitie pe care o poti face!!ca si masina de spalat rufe au fost primele electromenajere la care m-am gandit cand m-am mutat in apartamentul meu!
    Chiar daca nu locuiesc in Romania asta nu inseamna ca si la noi in tara nu ne dorim acelasi comfort ca in afara tarii.In afara de spalatul vaselor sa nu uitam ca are nevoie de produsul de clatire si sarea atat de necesare spalarii,spun asta crezand ca este acelasi sistem si la masinile de spalat vase din Romania!Un alt detaliu este filtrul din interior care trebuie clatit macar odata pe saptamana daca o folosim frecvent si al doilea detaliu este macar odata pe luna facut un program de curatare a masinii si al furtunelor folosind un produs special,cred ca vor aparea in magazinele specializate cu electromenajere daca nu cumva se gasesc deja.Sper ca nu te-am plictisit cu detaliile dar consider ca sunt importante.Numai bine si pe curand!!

  21. Adriana

    Teo draga, masina de spalat primita cadou de nunta de la nasii nostri este unul din cele mai bune lucruri care ni se puteau intampla.Cand gatesti mult, cand ai musafiri, de sarbatori e minunata. De fapt e minunata oricand! Avem un Hotpoint Ariston de 3 ani si merge brici, consumul la apa a scazut, iar consumul de curent e cam tot pe-acolo. Are o functie eco-pt consum redus de apa, curent, detergent, etc. E o minune si cred ca orice femeie ar trebui sa aiba asa un ajutor!

  22. Miele e si recomandarea mea, in plus e mai incapatoare pentru ca are un al 3-lea sertar pentru tacimuri. Si eu nu clatesc niciodata vasele, doar le golesc bine de mincare.

  23. WOW! va multumesc din suflet pentru feedback, am citit si analizat fiecare comentariu in parte si am luat si notite! Va anunt ce am hotarat. pupici multi <3

  24. piperus

    Nu am inca o masina de spalat vase dar imi doresc una f mult ptr ca am vazut la prietena mea cat e de eficienta, chiar daca sunt 2 persoane si nu gateste foarte intens,dupa fiecare masa pune vasele in masina de spalat si ii da drumul doar cand e plina cu vase murdare(seara sau chiar si a doua zi).Si eu consum foarte multa apa si gaz, ptr ca oridecate ori vreau sa spal ceva cu apa calda dau drumul siporneste centrala , si poate eu spal doar 2-3 tacamuri…
    Am vazut ca e foarte eficienta si economica

  25. Iuliana

    Masina de spalat vase nu e un moft, e o necesitate. Si pacat ca avem mentalitatea asta invechita cum ca vai, Doamne, ce fite pe capul ei, are masina de spalat vase, ii e lene sa le spele manual. Pai frate, le-as intreba pe aceste persoane: masina de spalat rufe aveti? Vaaai dar cum asa?!? Pai nu sunt mai usor de spalat cu mana? Ce, va e lene?!?
    Deci, draga Teo, eu am Zanussi incorporabila, de 45, pentru 9 seturi. Isi face treaba de minune, economisesc timp si asta e cel mai important. Decat sa stau sa frec farfurii si oale, mai bine ies in parc cu copilul. Castigam amandoi!

  26. Draga Teo,
    Intrebarea nu este DACA sa-ti iei masina de spalat sau nu, ci DE CARE masina de spalat sa-ti iei. Eu am un Indesit pentru 9 seturi de care sunt multumita. Noi suntem o familie de 4 persoane: 2 adulti si 2 copii. O folosesc de 4 ani zilnic si nu am avut nici un fel de problema cu ea. Spal la masina aproape tot, exceptiile le poti numara pe degete: vasele de teflon (am aflat pe pielea mea ca se strica teflonul in masina de spalat vase), anumite chestii din plastic (o tava mi s-a deformat, dar spatulele din plastic melaminat rezista foarte bine) si castronasele copiilor (cand erau mici). A, da! Si castronul din bambus was ruined dupa ce l-am spalat in masina.
    Dpdv al detergentului, eu folosesc, pastilele de la Amway. La inceput foloseam Calgonit/Finish (parca asa se cheama), dar din comoditate am trecut la Amway (mi le aduce cineva acasa). Folosesc pastile in loc de detergent granule tot din comoditate, ca sa nu mai am grija sarii si a solutiei de limpezit. (Sunt o persoana foarte comoda, nu?).
    Dpdv al consumului de apa, nici nu exista comparatie, mie mi s-a injumatatit consumul de apa rece la bucatarie, acum consum maxim 1 mc de apa rece pe luna.
    Dpdv al consumului de energie electrica… sincer nu am simtit o crestere considerabila, dar atunci cand am cumparat masina de spalat vase am ales-o uitandu-ma si la clasa energetica.
    Inca ceva: eu sunt din categoria persoanelor care clatesc vasele inainte sa le pun in masina (le trec pe sub jetul de apa ca sa indepartez resturile). Motivul pentru care fac asta este ca eu nu reusesc sa umplu masina la o masa si nu vreau sa se usuce mancarea pe vase pana seara.
    Sincer, cred ca trecerea de la spalatul vaselor de mana la spalatul la masina este ca trecerea de la spalatul rufelor de mana la spalatul la masina. Sunt sigura ca bunicile/mamele noastre au fost reticente la inceput si spuneau “nu le spala ca mine”, dar apoi au realizat ca timpul economisit este de nepretuit, timp in care ai putea sa vezi un film, sa citesti o carte, sa te plimbi si nu in ultimul rand (ba chiar in primul rand, as putea spune) sa il petreci cu copilul.
    Succes in alegerea masinii de spalat.
    Cu drag,
    Maria

  27. Adriana

    Eu am cumparat masina de spalat vase inainte sa nasc…si bine am facut…bag masina 1 data pe zi (seara) si dpdv meu este o necesitate…de ce sa imi petrec timpul spaland vase cand pot sta cu copilul meu? eu am un Beko Smart Blue Line.
    Si vasele ies f curate….paharele stralucesc….este mult mai igienic…le usuca la temperatura inalta..daca le scoti imediat dupa terminarea programului frig la propriu….deci DA…masina de spalat vase dpdv meu este o necesitate..iti face viata mai usoara!

  28. Bianca

    Eu ti-as recomanda această masina de spalat vase: http://www.bosch-home.ro/catalog-produse/masini-de-spalat-vase/SMS58M92EU.html?source=browse. E mare şi are un consum redus atat de apa, doar 6,5 l, cât şi de curent. Bineînteles ca si pretul e putin mai mare, dar merita toti banii.

  29. cristina axinte

    eu am avut masina de sp vase Hotpoint,acum nu mai am a m-am mutat….imi lipseste uneori cand mi se aduna vasele in chiuveta,dar nu tot timpul…e si folositoare e si un moft,depinde de cat de ocupata esti in bucatarie…pt tine care gatesti mult ar fi o necesitate

  30. andreea

    Buna Teo!iti citesc in fiecare zi retetele si sunt deosebit de incantata ca te-am gasit…Retetele tale sunt absolut delicioase!
    Despre masina de vase, e absolut NECESAR la cat gatesti tu, si e un MUST pentru ca consumul de apa e mult mai redus decat la spalatul cu mana….
    Noi, adica sotul meu cand a cumparat apartamentul , fiind nou, a comandat mobila si a venit cu masina de vase ,frigider, vitro, si tot incorporat.E un pic veche, 4 ani, dar functioneaza foarte bine.A noastra e Bosch, si e foarte buna, la cat o folosim de des, niciodata nu am avut probleme cu ea…Nu stiu sa iti zic cata apa consuma, dar in general masinile de la Bosch sunt foarte economice.Nu de mult au scos pe piata o masina silence, si sora mea si-a cumparat-o si a spus ca merge extraordinar de frumos…Aici e un link : http://www.emag.ro/masina-de-spalat-vase-silence-plus-bosch-60cm-13-seturi-clasa-a-activewater-inox-lacuit-sms50e88eu/pd/ESQ3DBBBM/
    Adevarul e ca un pic scumpa, dar se merita din plin banii!
    Sper sa iti fie de ajutor!

    Bafta in gasirea masinei perfecte!

  31. Draga Teo, eu sunt acum, departe de a avea situatia financiara pentru a-mi cumpara o masina de spalat vase, desi, ar fi una din marile minuni in familia mea, iar fatei mele cred ca i-ar pune Dumnezeu mana in cap, nu si-ar mai incapea in piele de bucurie!Este clar ca este o investitie buna, mai ales pentru tine!
    In alta ordine de idei, iti dau un sfat aproape “calificat”daca vrei(am lucrat cativa ani pe raionul de electrocasnice mari, la unul din marii retail-eri): daca nu se pune neaparat problema de niste bani dati in plus, fata de o masina rudimentara, incearca si documenteaza-te despre masinile de spalat vase de la Whirlpool cu al 6-lea simt! Nu vreau sa le fac reclama, mai ales ca este gratuita:) , dar, ce le diferentiaza de celelalte, este acest al 6-lea simt, care, de exemplu, la limpezire, detecteaza atunci cand apa este curata si se termina ciclul.

    • Continuare: :))

      Daca masina se opreste atunci cand vasele s-au limpezit si apa este curata( nu-si urmeaza ciclul 3 ore neaparat, ca asa este programul), atunci, se explica cei 3 de A: energie, apa, timp- economisite, si toate astea se vor regasi pe facturile din viitor.In afara de asta exista si alte optiuni: filtru cu autocuratare,sistem de protectie Aquastop…etc.
      A, si inca un pont,pe care nu ti-l vor spune multi aici: daca te duci in magazin sa te informezi, pe raion, cere sa vina seful de raion, nu un angajat oarecare, pentru ca la masini de spalat vase, nu se baga toata lumea sa invete, deoarece nici vanzarile nu sunt grozave,eventual daca te hotarasti asupra uneia, noteaza-i codul di pretul si mai cauta si on line, pentru ca inainte ca unele produse sa intre in promotii, in magazinele of line, preturile se maresc cu cel putin reducerea din promotie. Sigur! Eventual, sa prinzi si o campanie buy back,sa dai un electrocasnic vechi pt un discount.Vezi ca poti sa dai orice (frigider, mas. de sp. rufe) nu trebuie frigider la frigider..etc, desi, din lene, angajatii asa-ti vor spune.

      In speranta ca ti-am fost tie sau altcuiva de ajutor, iti doresc succes!

      Cu drag

  32. Buna draga Teo: eu mi-am cumparat de un an masina de spalat vase de la “siemens sn46t592sk” si sunt foarte multumita de ea.Economica din toate punctele de vedere,silentioasa,automatizata, spala excelent.Eu una sunt incantata de rezultate.
    http://www.youtube.com/watch?v=lnPvKLwlrbE

  33. Este una din cele mai bune investitii pentru casa si sper sa va hotarati pentru. Sotul meu a zis ca nu se poate imagina fara masina de spalat vase si daca se strica trebuie neaparat sa luam alta 🙂 Eu o iubesc nu doar pentru ca ma ajuta cu spalatul si uscatul vaselor dar mai ales pentru ca atunci cand e nevoie spala toate rafturile si tavitele frigiderului (bineiteles dupa ce scot raftul de sus al masinii de vase). Succes!

  34. carmen

    teo, eu am masina de spalat vase bosch. o am de 5 ani iar in ultimii 4 am folosit-o zilnic (uneori chiar de doua ori pe zi). e minunata!!!!!

  35. Salut, Teo. Vad din comentariile de mai sus ca ai primit destule sfaturi pro, si iti vei lua masina de spalat vase. Si eu sunt de parere ca este cea mai tare chestie pe care ti-o poti lua pt. bucatarie, nu inteleg de ce asa de multi oameni nu inteleg cat este de utila. Imi amintesc ca dupa ce mi-am luat masina am realizat ca am asa de mult timp liber.. 🙂 singurul meu sfat este sa iti iei una cat mai incapatoare gasesti si bineinteles dupa ce incepi sa o folosesti sa fi atenta la curatarea sitei, cea pe unde se scurge apa + filtrul acela care retine resturile de mancare. Daca nu o vei curata des (la fiecare spalare) atunci vasele primesc un miros urat. Cele mai bune tablete sunt cele de la Lidl (eu am incercat si cu altele mult mai scumpe dar ca nu curatau la fel de bine), tot acolo gasesti si sare lichida, care se pune doar odata la cateva saptamani.

  36. clar sunt pt masina de spalat vase
    eu am un bosch de mai bine de 1 an si sunt f happy cu ea…
    nu stiu cum ar fi fara masina…
    oricum face economie de timp, de apa si de munca..
    de ce sa nu bag aspiratorul sau sa fac altceva prin casa in timp ce masina spala linistita vasele la 35 de grade…
    noi suntem 2 si murdarim o caruta de vase…
    in general spal vasele la 35 de grade, si spalam de toate cu masina, inclusiv oale si tavi de la prajitura sau cele in care am copt paine.
    Definitiv sunt pt masina de vase. Efortul de a le pune in masina (masina mea este in afara bucatariei) merita…mai ales ca poti pleca de acasa, pui masina sa spele si cand te intorci e totul curat..

  37. Denisa

    Buna Teo,

    Sunt un fan infocat al paginii tale, de fapt a noii mele ‘carti de bucate’. Am incercat multe retete de pe blogul tau si mi-au iesit de fiecare data super gustoase.
    Acum sa trecem la partea practica.
    La fel ca si tine, am crezut ca masina de spalat vase este un moft. Dar, dupa ce am locuit in chirie intr-o casa care avea deja masina de spalat, mi-am schimbat total opinia.
    In primul rand, nici nu vreau sa-mi imaginez cate vase ti se strang zilnic. Nici nu concepeam ca nu ai masina de spalat vase 🙂
    O masina de spalat vase e foarte utila.
    In noua mea locuinta am achizitionat recent o masina de spalat vase Bosh, deoarece are un consum energetic mic,nu necesita foarte multa apa, cuva este din inox( un aspect foarte important). Eu am cautat anumite particulatirati: ma interesa sa aiba functia de detectare daca masina este plina sau nu, sa stie cata apa sa consume. Noi suntem doar doua persoane si uneori mai ramane loc pt pahare sau jos pt oale etc. Pe urma, vroiam neapart cuva din inox, suportul pentru tacamuri sa fie detasabil (sa nu trebuiasca ca te apleci de 10 ori) si sa fie regrabil suportul de sus, pentru paharele cu picior.
    Si nu cred ca conteaza daca este incastrabila sau nu. Adica, oricum este acelasi produs.
    Eu pun in masina orice incape. Acesta este principiul meu.
    Un lucru foarte important: de fiecare data inainte sa pornesti masina sa verifici daca se invart corespunzator elicele acelea de plastic. La mea sunt doua. Uneori se pot lovi fie de o farfurie prea inalta sau de tacamurile de salata etc…iar daca nu se invart iti dai seama ca nici vasele nu se vor spala foarte bine.
    Dupa ce se termina programul eu le mai las 1/2 inauntru sa se usuce. Niciodata nu am avut pahare mai curate si mai stralucitoare!
    Spalate cu mana ramaneau intotdeauana urme, stropi, scame etc.
    Ei, am gasit ceea am cautat si sunt foarte multumita. Imi usureaza viata in fiecare zi, iar sotul meu imi multumeste mereu ca nu trebuie sa spele vase cand sunt plecata in interes de serviciu.
    Asadar, mult noroc in gasirea masinei ideale!

    Ah, si multa inspiratie pe mai departe!

  38. LauraDaniela

    Buna Teo,
    Si eu sunt una din iubitoarele site-ului tau si o mare iubitoare de masina de spalat vase. Am un electrolux de 9 seturi de 2 luni si jumatate si nici eu si nici sotul meu nu am da-o pe nimic.
    Atentie la bugetul alocat, daca diferenta nu este mare se merita o masina de spalat serie noua cu clasa energetica mare, protectie la inundatii si sistem de spalae performant.
    Exista masini mai noi care au inclusiv trei brate de spalare, inca unul in plus pentru un raft suplimentar de tacamuri, care ofera in acest fel mai mult loc pentru oale si craticioare in raftul de jos.
    De asemenea am vazut si un model care are sistem special de spalare inclusiv a tavilor din cuptor.
    Trebuie sa tii cont ca un program de spalare pentru o masina incarcata dureaza cel putin o ora si ceva, incluzand perioada de uscare, perioada in care oricat ai avea nevoie de oale sau vase sau ustensile, dar sunt la spalat, va trebui sa astept sau sa ai mai multe din vasele/oalele de acelas fel pe care le folosesti de mai multe ori intr-o zi, set de farfurii de rezerva sau ustensile de bucatarie.
    De asemenea consumul AAA pe care il promoveaza producatorul trebuie sa stii ca este pentru programul eco al masinii, iar in cazul spalarii la programul de vase murdare sau oale sau pahare consumul este mai mare si de asemenea timpul de spalare este mai mare.
    Atentie ca nu toate tacamurile si nu toate ustensile sunt rezistente la masina, si daca nu sunt de calitate, intr-o luna max incep sa apara pete mici de rugina pe ele.
    Pentru ca gatesti atat de mult(si minunat) zilnic, se recomanda neaparat o masina de spalat de 12 seturi, daca exista spatiu suficient pentru ea.
    Inainte de a cumpara, daca ti-ai ales anumite modele deja,e ok sa intri pe site-urile producatorilor sa salvezi manualul utilizatorului astfel se pot compara foarte bine calitatile programelor pe care le are fiecare masina. Pe youtube, in functie de model se pot gasi detalii cu masina si inclusiv prezentari are modului de spalare.
    Spor la cuparaturi!

  39. Andrea

    Draga teo,nu stiu cum ai trait fara masina de spalat pana acum,sincer :-)))iti urmaresc de aproape trei ani blogul,si iti multumesc pentru toate retele minunate care le-ai impartasit cu noi.in ceea ce priveste masina de spalat vase eu o folosesc de 11 ani si iti recomand AEG ÖKO_FAVORIT sensolorogic.argumentele mele sunt ca este foarte incapatoare (tigai,oale mari,etc),durata maxima pentru spalare intesiva este de 89 minute,si spala impecabil.sper sa gasesti in Romania ,eu am achizitionat-o din germania…mi s-a spus ca foloseste atata apa la un program cat folosim noi la spalarea a doua farfurii :-))) succes la cumparaturi

  40. ANDREEA

    eu una sunt dependenta de masina de spalat vase… am masina de vreo 5 ani, acum sunt la a doua… prima masina a fost un bosch iar acum am electrolux, sincer cred ca mi-a placut mi mult bosch-ul :)… sa te uiti neaparat pe langa clasa si consum si la cati decibeli are, ca e important sa fie silentioasa, mai tb sa aiba sistemul ala aquastop…
    eu o folosesc la orice vase, mai putin la alea de ceramica, nu ca ar avea ceva, dar eu stivuiesc cam tare vasele in masina si alea de ceramica s-ar putea zgaria… spal in masina si toate tavile/formele/spatulele de silicon, nu s-au topit si nici n-au nici un fel de miros cum spunea cineva mai devreme…
    sfatul meu e sa nu iei o masina f “avansata” cu 100 de programe, ca oricum vei folosi maxim 3 🙂 (din experienta mea), adica una de spalare intensiva, un program super radid si inca unul de mijloc 🙂
    ca si tablete, eu folosesc din alea 5 in 1 de la DM, mi se par cele mai bune raport calitate/pret.. adica sunt ieftine si spala f bine 🙂 .. mai sunt unele bio de la dM tot f accesibile ca pret, dar mai dau gres la vase f murdare.. eu una nu pun lichid de clatire niciodata, chiar dc am apa f dura…
    a, si sa nu iei o masina din aia mica, ca nu merita, fa loc pt una normala de 60 cm 🙂
    si sa te mai uiti pe langa clasa de spalare si la clasa de uscare, ca la multe masini de spalat vase clasa de uscare este B, ceea ce e f incomod 🙂
    cu alte cuvinte, o masina de spalat vase iti usureaza viata la fel de mult ca o masina de spalat rufe… nu mi-as imagina viata fara ea 🙂
    ca si consum, stiu ca am remarcat atunci imediat ca a scazut drastic consumul, acum mi se pare normal :)… iar la consumul de curent nici n-am remarcat, desi spal minim o masina pe zi, iar in we chiar si 2-3 masini/zi
    succes!

  41. isabella

    Buna Teo.Mi-a atras atentia acest subiect.Eu am o masina de spalat vase Bosh.este veche dar foarte incapatoare cu doua compartimente.Unul pt pahare si celalt pt farfurii si oale.Si bineinytels si pt linguri si altele.
    Daca doresti sa iti cumperi o masina de spalat vase fi atenta cat de mare este,deoarece majoritatea isi iau mica ca sa aiba spatiu de depozitare.Insa mare lucru nu face.Si daca iti vei lua una mai mare iti vei multumi pe viitor.
    Al doilea lucru pe care vreau sa il spun este ca masinile de spalat vase care sunt pt uz casnic(mai sunt si cele care se folosesc in restaurante si cafenele) au un program scurt de 30 de minute care spune ca este economic.Deci trebuie sa te gandesti ca spala destul de mult timp.Si bineintels nu este economic,chiar daca tie iti scrie in manual contrariul.Si sa nu mai vb de faptul ca programul care spala la apa foarte fierbine tine si mult timp.in jur de o ora.
    Deci mai bine cumpara-ti una incapatoare ca sa nu fi nevoita sa astepti cel putina 30 de minute pana se termina tura de spalat,mai ales daca ai multe vase.
    Parerea mea este ca marca Bosh este cea mai buna.Noi tot ceea ce avem in casa este bosh si nu am avut niciodata probleme cu aceste electrocasnice.
    Te pup

  42. Nu suntem o familie numeroasa, doar 3 pers. insa viata fara masina de spalat vase nu mi-o pot inchipui. Locuind in Germaina, aici masina de spalat vase este ca fierul de calcat, o gasesti absolut in orice casa. Eu adun vasele pe toate ziua in ea si seara o pornesc, dimineata o golesc. Economiseste apa, vasele sunt mult mai bine spalate decat cu mana. Mai am un motiv pt care o iubesc: eu nu pot sa vad vase stranse in ghiuveta din bucatarie…ele stau ascuse in masina pana seara. O folosesc zilnic, cand am musafiri chiar si de doua-trei ori. Este minunata.

  43. Dorina

    Buna Teo.

    Clar o masina de spalat vase o sa iti fie de maaaare ajutor. Eu poate m-am si puturosit, insa nici macar o furculita nu mai spal la chiuveta:) Cat dau drumul la robinet sa clatesc furculita prefer sa adun in timpul zilei toate cele murdare si dau seara drumul la masina la o temp de 65 grade si VOILA! totul straluceste :)) La apa clar fac economie. Nu stiu cat fac la curent pt ca sunt zile in care spala si de 2-3 ori…

  44. draga Teo
    am citit toate comentariile de mai sus pentru ca si eu vreau sa imi cumpar o masina de spalat vase.sunt curioasa ce model ti-ai ales?

    • din pacate nu am luat inca 🙁 poate imi aduce MOs Craciun, ca altfel vad ca nu pot rupe din buget sa iau 🙁

  45. liliana

    Buna TEO,
    Am si eu masina de spalat vase de la whirpool ,de 12 seturi,este foarte buna,eu folosesc detergent pastile ,care e si recomandat cand iei masina,iar vasele sunt foarte curate ,mai curate decat le-ai putea spala cu mana.La petreceri este salvarea mea,in timp ce ea isi face treaba eu fac ordine si repede treaba e terminata fara vase de spalat.Recomand masina de spalat vase ,e o necesitate nu un moft.Liliana

  46. cristina

    eu am masina de spalat vase de la indesit si sunt foarte multumita de ea, nu m-a costat mult si plus mi-am luat tot de la indesit tip: cuptor, aragaz, frigider , mi-am facut o bucatarie pe placul meu, si avantajul meu este ca detergentul pentru masina de spalat vase, il am gratuit 😛

  47. Buna Teo! sunt pt prima data pe pagina ta! dar am ramas placut surprinsa de tot si voi reveni cu drag! referitor la masina de spalat…wooow e o minune, nu un moft!!! e de mare ajutor pt o gospodina, mai ales cand casa a fost plina de oaspeti! e o inventie minunata!!! merita investitia!!! succes in toate!!!

  48. Si despre masina de spalat rufe se spunea la un moment dat ca e moft. Bine, aici au fost si cele manuale si abia apoi au aparut masinile automate. Tehnologia a evoluat ca sa ne ajute.

  49. Cornel

    Noi avem de 6 ani o masina Ariston, incorporabila si e foarte economica (AAA). O folosim aproape in fiecare zi iar in weekend si de 2-3 ori. Nu s-a defectat niciodata desi o folosim de 6 ani. Daca nu ti-ai luat inca, e cel mai bun cadou pe care poti sa ti-l faci. Ca si detergent am fost multumit de pernutele cu gel de la Fairy insa nu le gasesc pe la noi, le iau de “afara”…

  50. Bogdan

    Incercand sa gasesc mai multe pareri despre detergentul pt. masina de spalat Finish am dat de site-ul tau. Felicitari si tie si celor care te ajuta!
    Mi-ai smuls un zambet cu postarea facuta pe 1 iunie. Nu-i asa ca toti ramanem copii si cateodata mai vrem si cate o jucarie (specifica necesitatilor si varstei)?
    Asadar masina de spalat vase e o jucarie extrem de folositoare. Cand speli la mana consumi apa si energie electrica mai mult decat o masina + gaz, lemne, motorina etc. fiecare ce are. Nu mai vorbim de timp si… epiderma expusa la agenti tensio-activi:)!
    O electrocasnica e o investitie pe termen lung, asa ca alege calitatea. Bosh, Siemens, Aeg, Miele din cate stiu sunt facute exact la sursa, adica in Germania. Ma refer strict la masinile de spalat vase. Sunt modele si modele, pentru fiecare buget si nevoie. Pe piata noastra, dintre cele mentionate, Bosh e marca cea frecvent intalnita, motiv pentru care si eu am optat pentru aceasta marca. Asta nu inseamna ca nu poti da o sansa unei alte marci. Daca ai timp studiaza review-urile de pe piata. Sa fie cel putin A+.
    D.p.d.v. al exploatarii am ales un model de 13 seturi cu sertar dedicat tacamurilor pentru a nu “fura” din spatiul de jos unde se pun vasele mai mari. Familia noatra formata din doi adulti si trei copii e “consumatoare” de vase.
    D.p.d.v. al consumului de apa tinand cont de faptul ca ne vom muta la casa cu fosa am ales masina care in program Eco consuma 6 litri. Oricum in celelalte programe consuma mai mult de 10 litri. Deci trebuie sa fii atenta la reclama si sa studiezi toate detaliile vis a vis de cosumul de apa si energie.
    D.p.d.v. al detergentului am ales de la inceput un produs bio din acelasi motiv al biodegrabilitatii. Folosesc produsele Sonett, o firma germana cu traditie. Este absolut esential sa stii sau sa determini gradul de duritate al apei. Sunt masini la care reglarea duritatii se face automat si nu acopera toate gradele de duritate. Apa de la noi e foarte dura motiv pentru care sunt nevoit sa folosesc si agent de clatire, regland duritatea la maxim. Pana acum am experimentat detergentul granule (cel mai eficient) si tabletele promotionale (venite cu masina) de la Finish. Spalare si clatire excelente.
    Pentru antevorbitorul meu Cornel fac precizarea ca pernute Fairy se gasesc in lantul Metro.
    Mare grija la plasticuri si manere de ebonita care se matuiescin urma spalarii.
    Sper ca pana de 1 iunie anul acesta sa ti se implineasca dorinta.
    La cat mai multe si delicioase preparate!

  51. ce parere aveti de masinile de spalat Whirlpool? le recomandati? as vrea sa-mi achizitionez una de 12 seturi.

    • Whirlpool este o alegere foarte buna. Este in tot 3 branduri de masini de spalat vase alaturi de Bosch si Electrolux conform unui top efectuat in Marea Britanie de catre which.co.uk

  52. Laurentiu-George Chiforescu

    Sunt deja la a doua masina de spalat vase, iti recomand cu caldura! Curentul te costa 5-10 roni la o spalare… Substante folosesc din cele mai ieftine, W5 de la Lidl, mai pui si la alea 10 roni, max, pe splare… Sa speli cu 10-15 litri de apa 2 cosuri de vase mi se pare o minune… din economia de la apa masina isi scoate banii in 2 ani… Nu mai spun de confort… Singura problema e cu paharele, halbele, iarna… Masina spala cu apa la 50-70 de grade… si când clateste cu apa groaznic de rece de la retea… se crapa… In rest, numai de bine!

  53. Doar cine nu are sau nu a avut o masina de spalat vase mai considera ca aceasta poate fi un moft al femeilor, sau o modalitate a barbatilor de a scapa de rutina spalatului manual al vaselor.
    Niciodata nu am reusit manual sa spal mai bine vasele decat o masina de spalat vase. O “inventie” cu adevarat de mare folos.

  54. corina

    draga Teo,eu am cumparat de la vecina mea care pleaca in Germania o masina de spalat vase Siemens (pe care ea a dat 23mil.) Inaca nu am montat-o pentru ca trebuie sa modific ceva pe la bucatarie .Desi bucataria mea e mica de bloc,am gasit solutii unde sa p montez..oriunde numai sa fie ,am dat 150 de euro pe ea iar vecina a folost-o cam 1 an.Dupa ce o montez o sa te tin la curent chiar m-am informat si eu putin de aici ..AM UITAT SA ITI ZIC ,EU O AM NEINCORPORABILA si cred ca trebuie sa tii cont si de locul unde vrei sa o pui si de inaltime daca ai blat de bucatarie pentru ca a mea e mai inalta decat blatul si am sbagat-o in dulapul lateral de la mobila de bucatarie ..ha-ha-ha acolo nu o vad carcotasii

  55. Clar o masina de spalat e mai economica decat ceea ce facem noi cand spalam manual. Eu tot opresc apa din cand in cand, dupa ce “sapunesc” vasele, dar irosesc o gramada.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.