Sbriciolata cu ciocolata

Sbriciolata cu ciocolata
Am stabilit o mica regula pentru cei care sunt mereu nemultumiti cand titlul retetelor culinare e intr-o alta limba decat cea romana: imi pare rau pentru voi, dar veti ramane nemultumiti 🙂 Glumesc 🙂 In masura in care pot, am sa traduc denumirile dar la retete ca asta, adusa de la mama ei din Italia, prefer sa ii punem titlul ei original si sa va explic in reteta in sine despre ce e vorba. Noua ne place ca sarmalele sa fie sarmale in orice colt al lumii si la multe retete de pe bloguri americane scrise de romani am vazut „cabbage rolls” si la comentarii „de ce le spuneti cabbage rolls, ca asta sunt sarmale toata ziua”. Asa ca sa le respectam si noi altora retetele si sa le pastram titlul cat mai aproape de adevar 🙂

Azi facem sbriciolata cu ciocolata. Sbriciolare inseamna „a farmita” in italiana si titlul retetei se refera tocmai la asta, la aluatul sfarmicios, aluatul „porono” cum e numit la noi in ardeal (un termen imprumutat din maghiara). Reteta e de la Emi, cumnata mea si a adus-o din Italia, din zona Lazio, de la un agroturism unde a fost. Asa o gatea bucatareasa, Fiorella, in mod traditional si asa o sa o gatim si noi. In ceea ce priveste aluatul, aveti doua optiuni: fie puneti tot aluatul ca baza, fie puneti 2/3 din el ca si baza si 1/3 il farmitati deasupra prajiturii. Eu am ales sa nu pun aluat desupra pentru a lasa loc ciocolatei sa se desfasoare, insa voi faceti cum credeti, da?

Ingrediente aluat:
– 400g faina
– 2 oua
– 200g unt la temperatura camerei
– 200g zahar

Spumam untul cu zaharul, pana avem o crema alba si densa. Adaugam ouale, amestecam bine, apoi faina si framantam usor cu degetele un aluat tare. Invelim aluatul in folie si il dam la frigider 30 de minute. Apoi il intindem cu degetele intr-o tava de 22×33 cm (sau pe acolo), astfel incat aluatul sa urce 2-3 cm si pe peretii tavii.

Ingrediente crema:
– 4 galbenusuri
– 4 linguri zahar
– 4 linguri faina
– 500ml lapte
– coaja de la o lamaie
– o lingura extract de vanilie
– 150g ciocolata amaruie

Punem la bain marie (punem ingredientele intr-o craticioara mai mica, pe care o punem desupra unei cratite mai mari, in care punem apa, astfel crema se face la aburi si nu riscam sa se arda) laptele si vanilia. Laptele nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar cald. Cand laptele e caldut, tragem de pe foc. Intre timp, amestecam galbenusurile si cele 4 linguri de zahar pana avem o crema densa, ca o alifie si zaharul e topit de tot. Punem apoi ½ din cantitatea de lapte cald si amestecam bine bine. Punem si faina, amestecam din nou. Turnam amestecul de faina si galbenusuri in craticioara, peste restul de lapte, punem si coaja de lamaie si amestecam bine. Punem din nou craticioara pe foc, tot la bain marie si amestecam in continuu cu un tel, pana crema incepe sa se ingroase. Operatiunea asta dureaza vreo 15-20 de minute. Cand crema e bine legata, o turnam peste blatul din tava.

Punem deasupra ciocolata taiata grosier si dam la cuptorul incins la 180°C. Coacem cca 30-35 min sau pana aluatul e rumenit pe margini si crema are o crusta aurie. Mi-a placuta tare mult de Jamie Oliver, care spunea sa nu respectam niciodata timpul din retete, ca doar fiecare cuptor e altfel, ci pur si simplu sa ne folosim bunul simt cand coacem ceva. Asa va sfatuiesc sa faceti si voi 🙂

Sbriciolata se poate face cu diverse fructe si in cazul ala, exact cum va spuneam, puteti pune aluat farmitat si deasupra. Crema e delicioasa si daca nu va place ciocolata amaruie, puteti folosi linistiti ciocolata alba, fructe uscate, nuci pecan si tot ce simtiti voi ca s-ar potrivi bine la reteta. Sa va fie de bine! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (36 votes cast)

22 Comments

  1. cristina axinte

    cea mai usoara reteta:))
    si gustoasa pe deasupra….ador retetele tale simple si usoare…spor la gatit in cntinuare

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
    • Multumesc, Cristina! Eu mereu incerc asta, sa fie toate usoare si simplud e preparat….sau macar sa va dau impresia ca sunt simplu de preparat :))

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Aluatul l-ai bagat la cuptor inainte sa torni crema (asa arata in poza)? Cam cat timp?
    Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Maria,multumesc din suflet ca mi-ai atras atentia, efectiv am uitat detaliul asta! Da, blatul se coace 8-10 min la cuptorul incins la 180 grade. Te pup si mersi inca o data 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Trebuie sa fie o bunatate. Am sa o incerc cu siguranta !Multumesc din suflet pt retetele minunate. Si eu locuiesc in Italia,am auzit de „sbriciolata” dar nu am gustat-o inca..Acum am ocazia sa o prepar…super tare ! Te pup Teo si felicitari pt „casa noua ” 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mary draga, bine ai venit in cassa noua, sper sa revii cat mai des si sa stii ca sunt asa usor invidioasa pe tine ca locuiesti in Italia, tara visurilor mele 😀

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Ce bine arata…delicios 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. Alina M.

    Azi am facut-o si a iesit delicioasa!!Nici prea dulce, nici gretoasa, numai buna de mancat.
    Cred ca si cu fructe e fff buna.O sa incerc curand.
    Multumesc pentru idee Teo!

    PS: Felicitari pentru noua „casa”.Sa-ti treaca cat mai multi pragul.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Alina, multumesc, sa stii ca-s o gazda buna, abia astept sa vina cat mai multa lume! cat despre reteta, am zis yo ca-i buna, dar daca ziceti si voi, cei care o incercati, mai tare ma bucur! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. reteta super usoara, produs foarte gustuos

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. E asa placut sa citesti blogul asta, sa stai la birou, sa muncesti si sa nu gasesti nicio firma de catering care sa lucreze astazi…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  8. roxana

    arata yummy d tot…cred ca azi am s-o incerc…te pup si-ti doresc numai bine si la cat mai multe retete:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Multumesc, sper sa curga retetele multi ani de acu incolo 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Draga Teo, ma pregatesc sa fac prajitura asta cu visine, dar din pozele tale am impresia ca in unele locuri aluatul e cam clicos (pare necopt). E doar o impresie?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Nu nu, nu e deloc necopt 🙂 oricum, trebuie copt inainte de a pune implutura, il dai 10-12 min la cuptor, la 180 grade, pana se rumeneste frumos.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • am facut tarta cu visine si e ff buna. aluatul a iesit mai crocant pentru ca l-am tinut 15 min la copt initial. intrebarea e ce fac cu 4 albusuri? le pot congela oare? mai am in frigi si o cutie de lapte condensat aproape inteaga si as vrea sa combin cumva albusurile cu laptele condensat…oare ma poti ajuta?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Oana, cu cele 4 albusuri faci o bezea delicioasa, pentru cupcakes-urile cu lamaie si bezea pe care vi le arat azi 🙂

          VN:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Madalina

    Salut!
    Tocmai ce am savurat prajitura asta! E absolut geniala!! Multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.