Muffins cu malai si merisoare


Daca va place malaiul cu lapte, sau malaiul dulce, sau prajitura cu malai sau malai in lapte (oricum ii spunem, e una dintre cele mai iubite retete culinare ale copilariei), muffins astea o sa va unga pe suflet. Nu, nu-s briose, da daca tineti voi musai, puteti sa le spuneti si asa. Cand eram mici, buni facea tot timpul mamaliga cu branza si smantana si de fiecare data facea un pic mai multa, ca sa ne putem face cu un pic se silvoit (gem de prune) sau cu lapte cald si un pic de zahar. Cand am luat prima imbucatura de muffins cu malai (da, Dukan, te-am tradat, am gustat si jur ca nu imi pare rau), m-am simtit Doruta, de vreo 6-7 anisori, in bucatarie la Buni Sia si la Bubu Doru, mancand mamaliga cu lapte. Ii multumesc lui bunul Dumnezeu ca Buni e inca printre noi si ca Luca se bucura si el de dragostea ei si, asa cum era de asteptat, mamaliga lui Buni, cu orice ar fi ea, e una dintre mancarurile lui preferate 🙂

Ingrediente pentru 12 bucati:
– 150g faina alba
– 120g faina de malai
– 120g zahar
– o lingurita praf de copt
– un praf de sare
– 100g merisoare deshidratate
– 1 ou mare
– 200ml lapte
– 80ml ulei
-o lingurita extract de vanilie (sau miezul de la ½ baton vanilie)

Treaba e foarte foarte simpla: incingem cuptorul la 180°C, punem hartiutele speciale pentru muffins in tava si ne apucam de compozitia propriu-zisa: intr-un bol mare amestecam faina alba, faina de malai, zaharul si praful de copt, in alt bol amestecam oul, laptele si uleiul. Turnam ingredientele lichide peste amestecul de faina, punem apoi si merisoarele si vanilia, amestecam bine bine si punem compozitia in forme, egal in fiecare. Pentru operatiunea asta e cel mai bines a folositi 2 linguri, cu una luati compozitie, cu cealalta trageti compozitia in forma. Dam totul la cuptor, 15 min sau pana muffins sunt aurii si trec testul scobitorii.

Sunt asa, usor crocante dar foarte aromate si merisoarele chiar le dau o aroma deosbita. Mai nou gasesc merisoare uscate cam pe la orice alimentara, la 3-4 lei un plic de 100g. Daca nu gasiti nicaieri, le puteti inlocui cu stafide, curmale sau de ce nu, afine proaspete, ca inca le gasiti pe piata. Sa va fie de cel mai bine! P.S. merg foarte bine cu dulceata de capsuni si rubarba! 🙂

21 Comments

  1. Draga Teo minunata prajitura pentu cei mici ‘dar si pentu cei mari
    multumesc multam incercato super

  2. La mine in oras o astfel de minunatie costa 1,5 lei , deci practic 12 mafin ar insemna 18 lei.
    Cat ar costa incredientele pentru a prefera aceste gustoase prajituri?

    • nu e vorba numai de cost, e vorba si de faptul ca niciodata ceva de la cofetarie/patiserie nu va fi la fel de sanatos ca un lucru facut in casa 🙂 oricum, costurile ingredientelor pentru reteta asta nu sunt foarte mari

  3. oana c

    Imi place si versiunea ta Teo! Eu le fac cu mai putin zahar si fara zahar vanilat si le servim cu chilli. E delicios!

  4. yumiiii…mi-ai facut pofta de placinta de malai pe care o facea bunica si o mancam in copilarie 🙂 chiar imi e dor de un asemenea rasfat. cred ca n-o sa ma lase in pace reteta asta pana nu o pun in aplicare 🙂 multumim! :*

    • bunicile astea, cum stiu ele tot 🙂 de asta incerc sa va aduc mereu, printre retetele noi si moderne, si cate una cu aroma de copilarie, bunici si bucatarie romaneasca clasica 🙂

  5. smaranda

    Minunata retea! Asa simpla si gustoasa ca a fost nevoie de doua runde de Muffins ca sa se sature toti 😀 Toata familia le-a apreciat, in special micutul nostru care acum ne tot intreba: mai e Muffin? Succes in continuare!

  6. Teodora

    Imi spui te rog de unde cumperi merisoare uscate ? In manastur era un magazin de legume gructe unde aduceau diverse fructe uscate, dar de ceva vreme nu mai sunt, iar in super-market mie una sincer mi se pare pretul exagerat, chiar daca pt 100g nu ar fi asa de mult 🙂

    Arata f bine in as incerca ca am de toate in frigider, dar imi lipsesc merisoarele 🙂

    • Teodora, eu am luat de la o alimentara banala, din Floresti de la mine, deci trebuie sa fie cam peste tot. Poti sa le inlocuiesti insa cu stafide 🙂

  7. Cu malai nu am mancat niciodata, dar arata super bine si sigur sunt delicioase . Pup

    • Timea draga, stii cum e, tre sa fie un inceput pentru tot 🙂 sunt buuuneee, promit ca nu regreti daca le incerci!

  8. georgiana

    Fff buna reteta!! Foarte repede si usor de facut si au iesit f gustoase chiar si cu stafide! Mersi Teoo ! 🙂

  9. Skertzy

    Pana sa ma mut in Montreal,acum 6 ani,habar n-am avut de existenta Muffin-ilor.Aici oricum asta este principalul fel la micul dejun,alaturi de o cafea.Eu personal prefer muffin-ul cu morcov dulce ras foarte fin,langa o cana cu lapte rece.Ce-i drept m-am ingrasat vreo 12 kg in 6 ani,dar…

  10. anamaria

    Au fost ff apreciate!Multumim pt retete!

  11. Brindu

    Salut Teo,

    Am facut briosele ieri, am pus merisoare inghetate si ciocolata rasa. Le-am lasat la cuptor putin mai mult (20-25 de minute), sa fie rumene deasupra 🙂
    Le-am mancat caldute cu frica proaspata.
    Au fost grozave!
    Ca intotdeauna multumim pentru reteta!

    O saptemana minunata,
    Brindu

    • Brindu draga, ca de fiecare data, eu va multumesc ca ma cititi si imi incercati retetele! 🙂 te pup!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.