Palanet cu mere

Palanet cu mere

Offff, ce dor mi-a fost de blog! Am atatea retete pregatite si efectiv nu am avut timpul fizic sa stau la laptop. Am muncit foarte mult in ultimele doua saptamani si putinul timp liber pe care l-am avut l-am petrecut cu Luca sau cu oameni foarte dragi, care au darul sa imi incarce bateriile cu un singur zambet. Iar seara, ajunsa acasa, nu am vazut decat o cana cu ceai, orice fel de ceai si un somn bun. Imi cer iertare de la voi, dar asa e de fiecare data cand incepi o viata noua, o activitate noua si orice altceva ce e nou… corpul si sufletul au nevoie de timp ca sa prinda ritmul, sa isi intre in rutina. Eu nu am reusit inca sa intru, dar ce stiu sigur este ca munca in televiziune este ceea ce mi-am dorit si sper din suflet sa nu va dezamagesc nici pe voi, nici pe cei care au avut incredere in mine si nu in ultimul rand, sa nu ma dezamagesc pe mine insami.

Voi fi prezentatoare / co-prezentatoare la doua emisiuni pe Look TV, una dintre ele este deja faimosul Tonik Show, unde o sa vedeti o alta Teo, in varianta ei amuzanta si comica si apoi mai e Retete Vedete, unde o sa ma vedeti asa cum ma stiti, in bucatarie, inconjurata de cratite, spatule si multa voie buna 🙂 Pana una alta insa, sa revenim la oile si retetele noastre de pe blog! Azi avem palanet cu mere, o reteta care ma duce intotdeauna cu gandul la copilarie 🙂

Ingrediente pentru aluat:
– 200g faina alba
– 200g faina de secara
– 1 ou mare, 2 daca sunt mici
– 200ml lapte caldut
– 50ml ulei
– o lingura zahar
– 30g drojdie proaspata
– un praf de sare

Palanet cu mere

Amestecam cele doua tipuri de faina si atentie, faina de secara nu e musai, puteti sa folositi 400g faina alba. Separat, facem maiaua, amestecand laptele cu drojdia (pe care nu uitam sa o sfarmam intre degete sis a o amestecam cu laptele pana e aproape topita), apoi punem si zaharul, 2 linguri de faina si un praf de sare. Le amestecam bine toate si le lasam sa dospeasca 15-20 minute. Cand maiaua se umfla, facem o gropita in mijlocul fainii, o turnam acolo, punem si oul si uleiul si framantam pana avem un aluat omogen, care nu se lipeste de degete. Il mutam intr-un bol curat, uns cu putin ulei si il lasam la dospit cam o ora sau pana isi dubleaza volumul. Intindem apoi aluatul intr-o foaie subtire de cca ½ cm (eu lucrez cu jumatate din aluat o data) si il taiem in patrate. In mijlocul fiecarui patrat punem umplutura de mere.

Palanet cu mere

Ingrediente pentru umplutura:
– 6-7 mere mari
– 5 linguri zahar brun
– scortisoara dupa gust
– 2 linguri unt
– 2 linguri pesmet
– 2 linguri zahar vanilat
– 100g stafide

Intr-o tigaie mare topim untul, peste el punem merele curatate de coaja si date pe razatoarea mare. Cand merele incep sa fie moi si sa isi schimbe culoarea, punem restul ingredientelor, mai putin stafidele, pe care le adaugam la final. Cum stim ca merele sunt gata? Scad cam la jumatate, nu mai avem lichid aproape deloc in tigaie si au culoarea specifica a merelor calite. Acum e momentul propice pentru stafide, pe care nu strica sa le tineti vreo 15 minute in apa calduta cu o esenta de rom, pentru un plus de aroma 🙂

Palanet cu mere

Punem compozitie pe fiecare patrat de aluat si stragem colturile la mijloc, apoi stragem bine, ca sa nu iasa merele la copt. Asezam palanetele in tava tapetata cu hartie de copt si le lasam sa dospeasca in tava alte 15-20 min. Intre timp, incingem cuptorul la 180°C. Inainte de a da tava la cuptor, dupa timpul de dospire,ungem fiecare palanet cu galbenus de ou, folosind o pensula.

Palanet cu mere

Sunt bune si calde si reci si stau foarte bine 2-3 zile in caserola inchisa ermetic sau invelite in folie alimentara. Pentru Luca au fost gustari perfecte intre gradi si cina si am de gand sa le refac cu diverse alte umpluturi. Sper ca v-a placut reteta, ne auzim zilele astea nu doar cu o reteta noua de rulada cu ciuperci si branza de burduf, ci si cu vesti despre cand si unde ne vedem pe Look TV 🙂 Sa va fie de bine!

Palanet cu mere

Palanet cu mere

Palanet cu mere

Palanet cu mere

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (30 votes cast)

25 Comments

  1. Mihaela

    Felicitari, Teo! Un inceput bun si lin iti doresc sa ai! Sunt alaturi de tine si te astept in continuare cu retete pentru pofticiosi!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Nici nu stii cat ma bucur pentru tine. E atat important sa faci ce iti place. Astept noutati despre emisiune si inca o data te felicit si iti urez mult succes in noul drum!

    Legat de reteta, o sa o fac in curand. Presimt ca gurile mancacioase din casa vor fi foarte incantate. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mihule drag, de cand nu am povestit! Multumesc mult, sper si eu sa fie un drum bun, fara hopuri si sa iasa totul bine 🙂 Te pup si pe tine si pe puiuta!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Angela

    Super bune multumim pentru reteta delicioasa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. pfuuuu…ce bine arata…parca deja-mi si ploua in gura… ^_^

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • cam pe cat de bine arata, cam pe atat au fost si de bune :)) stiu car ar trebui sa fiu modesta, dar astea chiar au iesit fff bine! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Atat de mult imi plac deserturile cu mere ca nu puteam rata desertul tau.Super!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • He he, asta chiar a mers la sufletul nostalgicilor si iubitorilor de mere 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. claudia

    super..e minunata .. o voi incerca in curind ..
    te rog , spune-mi despre ce emisiune e vba , pe ce canalsi cind se difuzeaza ..
    sunt foarte interesata..
    pupik

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. buna teo ! ce ar fi sa publici si retetele dukan p care le-ai folosit??cred k ar fi o idee super si de ajutor :)….scuze k am postat aici….dar habar n-aveam unde altundeva.pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Tony, nu prea am ce sa public, din pacate, nu am fotografiat nimic si in principiu nu am facut retete sofisticate, am mers f mult pe carne de pui coapta in punga, la cuptor. Am avut f mult de gatit pt blog, asa ca eu am ciugulit Dukan pe langa, nu mi-am mai facut meniuri sofisticate 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Cosmina

    Cum ai pus retete m-am si apucat au iesit dementiale.Am facut o parte cu branza burduf si ceapa verde.Bafta in noile proiecte deabea astept sa inceapa emisiunile mai ales Tonik Show .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Cosmina, cum ti-a placut Tonik-ul? 🙂 joi debuteaza Retete Vedete, unde ma vedeti in toata splendoarea mea de gospodina :p

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
  9. Adriana L

    Felicitari Teo pentru reteta dar si pentru ca vei face ceea ce iti place.Te/am vazut la Tv si sa stii ca acolo e locul tau.Te pupam si sa ai un an plin doar de impliniri.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. ionasc

    pacat ca nu toti vedem acele posturi tv
    unde le putem vedea?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Ioana, Look Tv e post national si trebuie sa fie in grila tuturor operatorilor de cablu, asta e sigur 🙂 Daca nu, ma puteti vedea pe net 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Bianca

    De-abia astept sa te vad „pe sticla”, Teo!!! Areti de milioane!!! Felicitari din tot sufletul >:D< :*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Imi place blogul tau, cand am timp ma uit pe el, si ma inspir cateodata, Succes in continuare.
    MM

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Dragà Teo, nu ne-ai spus în principiu cam cât se lasà la cuptor. Pânà se rumenesc, sau…e vreun timp standard care trebuie luat în considerare ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. mialia

    Buna, mie nu mi s-a umflat maiaua… Stii cumva de ce? Laptele a fost caldut

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. mialia

    Pana la urma, cu maiaua neumflata, mi-au iesit niste palanete foarte frumoase si bune, insa mai umflate decat ale tale… Un aluat foarte bun. Multumesc de reteta. Probabil nu mi s-a umflat ca am amestecat in ea de cateva ori si a stat la rece.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.