Cate ceva despre carnea de pui

Piept de pui
Stiti ce am observat in ultimii 2 ani de blogging culinar? Ca cititorii sunt tot mai interesati de mancarea sanatoasa, sunt foarte atenti la ingredientele pe care le aleg pentru retetele lor si nu uita sa ma corecteze daca am folosit in trecut ingrediente care nu le-au fost pe plac. Asta nu poate decat sa ma bucure! E foarte important sa fim atenti la ceea ce mancam, pentru ca pana la urma… you are what you eat! O alta tendinta pe care am observat-o este aceea de a consuma tot mai multa carne de pui si mi-e foarte clar ca foarte multi dintre cititorii mei o prefera in locul carnii de porc, de exemplu.

Dupa ce mi-am tras propriile concluzii, nu am putut sa nu fiu mandra ca am simtit tendintele momentului in materie de food si asta mi-a fost confirmat de prietenii de la Transavia, care au facut un studiu in acest sens in octombrie 2012, studiu care a stabilit ca peste 65,5% dintre romani consuma carne de pui in fiecare zi. Sincera sa fiu, carnea de pui este si preferata noastra, orice fel de carne de pui, dar in mod special pieptul de pui si aici suntem din nou in concordanta cu restul participantilor la studiu, pentru ca 79% din acestia prefera pieptul de pui. De ce il aleg eu? Pentru ca e dietetic, se gateste repede, Luca il accepta in orice fel de combinatie, de la supa, ciorbita, snitele si pana la tocanita. Si mai ales, ne plac chiftelutele din piept de pui, pentru care luam piept tocat Fragedo, de la Transavia.

Tocmai pentru ca sunteti interesati de retete sanatoase si doriti sa alegeti cu responsabilitate ingredientele pe care le folositi, eu zic ca va prinde bine sa cititi informatiile pe care Transavia vi le ofera pe www.transavia.ro la sectiunea “mananca sanatos”. Tot aici gasiti si retete pe baza de carne de pui si foarte multe informatii despre cum este produsa si procesata carnea de pui de cea mai inalta calitate dar si beneficiile ei pentru sanatatea noastra.

Din aceleasi studiu am aflat si ca preparatele de suflet are romanilor cand vine vorba de carne de pui sunt ciorbele, supele si gratarele, asa cum, sincera sa fiu, ma si asteptam, pentru ca, de exemplu, una dintre cele mai apreciate retete de pe blog este ciorba de pui a la grec, supa preferata a copilariei in general este supa de pui cu taietei, iar snitelele si gratarele de pui sunt prezente langa salate dar si langa garniturile noastre favorite, de la orez, la legume inabusite sau piureul clasic de cartofi.

Cu siguranta ati auzit de Prof. Dr. Nicolae Hâncu, o somitate in ceea ce priveste nutritia, El bine, el ne spune asa: “Carnea reprezinta principala sursa de proteine de calitate din alimentatie. Cu toate acestea, se recomanda variantele mai slabe cu continut variabil de grasimi, precum carnea de pui. Pe langa aportul de proteine, carnea de pui contine minerale si vitamine extrem de benefice pentru sanatate”.

Astea fiind spuse, va invit sa va documentati de pe site-ul Transavia dar si de pe pagina lor de facebook despre beneficiile consumului de carne de pui si ce fel de carne de pui sa alegeti pentru o dieta echilibrata 🙂

Piept de pui

20 Comments

  1. iubesc carnea de pui!!!! multu de informatii, Teo

  2. Pe mine, drept sa spun, ma cam inspaimanta partea cu “programe speciale de îngrijire şi tratament pentru păsări” pentru ca asta inseamna hormoni si antibiotice, pe care apoi le ingeram . Tare as vrea sa ma contrazica cineva. Daca cei de la Transavia jura pe rosu ca nu e asa, numai de la ei mai cumpar carne de pui!

  3. Teo, sunt de acord cu tine ca e important sa mancam sanatos,mai ales de cand l-am nascut pe Tudor sunt f atenta cu tot ceea ce mancam, dar daca tot susti mancatul sanatos, atunci nu poti fii de acord cu carnea de pui care se gaseste in comert. E plina de hormoni, antibiotice, ca sa nu mai vorbim de cat sunt de stresate bietele pasari si in ce conditii sunt crescute. Nu e corect sa faci reclama, pt ca oamenii te urmaresc si cred ceea ce zici tu, chiar daca e fals.

    E pacat sa ne batem joc de noi si de sanatatea noastra mancand carne de pui din comert si mai rau, facandu-i reclama …

    • natalia

      Eu sunt de acord cu Eliza. Una e sa mananci carne de pui (din comert sau KFC (ca tot pomenea Laurentiu de KFC), nu conteaza) si cu totul altceva e sa promovezi pe un blog foarte citit si in care lumea are incredere ca puiul din comert este o mancare sanatoasa.

      In general e trista tendinta bloggerilor de a face publicitate “ascunsa” chiar si unor produse de calitate indoielnica…

      • Nu, Natalia, nu am promovat nimic 🙂 te rog sa recitesti postarea si tu si ceilalti. Am prezentat datele dintr-un studiu care arata ce si cum consuma romanii in materie de carne de pui. Eu una folosesc Fragedo, voi sunteti liberi sa folositi pui de unde doriti, de la orice producator, de le la orice magazin sau din gospodaria proprie. Si sincer vorbind, ce in ziua asta e sanatos si pentru ce poti tu, ca om, vorba lui Gog, sa garantezi ca e 100% natural?

  4. Complet de acord cu Eliza…decit carne de pui plina de hormoni si antibiotice…mai bine deloc.

  5. Ceea ce nu stiu multi consumatori de carne de pui este faptul ca Legislatia Europeana interzice administrarea in hrana pasarilor a aditivilor alimentari si hormonilor de crestere.

    Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara pentru Siguranta Alimentelor a implementat aceasta legislatie inca din anul 2007, asa cum am aflat si eu cand m-am documentat pentru acest articol, dupa cum sustine si domnul Prof. Nicolae Hancu in care personal, chiar am incredere si il apreciez. Recomand sa cititi cartea dansului, Abecedarul de nutritie.

  6. Dar antibioticele nu sunt interzise. Ai incercat vreodata sa vizitezi o crescatorie de pui? Mai vorbim dupa ce ai facut-o.

  7. Haideti sa nu mai mancam nimic. Totul e fals, puiul nu mai e pui, legumele nu mai sunt legume…atunci ce sa mancam? Oare gandacii mai sunt gandaci? Probabil ati inteles ironia. Chiar nu vad de ce trebuie sa comentam atat. Ca e blogging sau nu, nu e treaba mea. Daca vreau sa tin cont tin si daca nu, nu. Pur si simplu. Daca e cineva dintre cei care sustin ca toate alimentele din ziua de azi sunt nasoale, atunci sa imi si spuna ce sa mananc in schimb. Si mersi Teo`s Kitchen ca ne oferi retetele astea minunate!

  8. Chiar daca administrarea in hrana pasarilor a aditivilor alimentari si hormonilor de crestere este interzisa sunt tot mai multe semnalele ca se incalca codul deontologic in aceasta privinta.
    Eu continuu sa cred ca, toata carnea de pui este “infestata” cu hormoni si deci nesanatoasa. Toti stim asta, asa ca Teo draga nu le mai lua apararea…. nu este corect sa sustii ceva ce nici tu nu crezi… doar pentru ca esti recompensata….

  9. Laurentiu

    Vaaai cata ipocrizie. Pe internet va dati rotunzi ca nu mancati carne de pui din comert, voi va cresteti puii in fermele proprii, ii hraniti cu boabe de porumb si grau din culturi bio… care n-au vazut pesticide, insecticide si alte otravuri de genul asta, dar in viata de zi cu zi va ingramaditi la coada la KFC si McDonalds’s si din cand in cand va dati peste bot cu o shaorma cu de toate… si sa nu uitam de evenimentele gen 1 Mai, cand va duceti la “gratar” sa bagati in voi cu ambele maini, slanina la gratar, mici si cefe de porc si lasati tonele de mizerie in urma voastra.

    Altii se lauda ca sunt vegetarieni, vegani sau ierbivori… si-au facut chiar si tricouri in acest sens, s-au inscris si-n grupuri pe facebook unde se sustin reciproc si ii critica pe cei care consuma carne de orice fel si se lauda pe ei ca mananca raw si nu proceseaza nimic. Ba chiar mai mult se mint unii pe altii ca soia nu e modificata genetic si ca ei stiu mai bine decat “prostii” aia de cercetatori.

    Chiar daca legislatia europeana interzice hormonii si aditivii alimentari, cu siguranta cei de la ANSVSA sunt mituiti pana in panzele albe iar normele respective sunt cu siguranta incalcate. Noroc cu voi desteptii care cred in teoria conspiratiei, Roswell, monstrul din Lochness si americanii n-au ajuns niciodata pe luna 🙂

  10. Sincera sa fiu eu consum carne de pui din comert, desi cred ca nu e chiar asa sanatoasa.
    Un medic mi-a zis odata ca ar fi mai bine sa consum carne de pui de la tara ca e fara hormoni, dar si acolo tot concentrate se dau puilor, deci… manacam sa traim…

  11. Andreea

    Eu nu stiu de ce sariti in sus cand vedeti comentarii ref la hormonii din pui. Ar trebui sa vedeti cata lume traieste la tara si sa va dati seama ca acea lume mananca pui, porc din gospodaria proprie. Doar noi , orasenii suntem hormonati si plini de antibiotice

  12. Laurentiu,ce bine sti tu ce fac alti omanei, as crede ca vorbesti din proprie experienta … din cauza ta si a celor care fac reclama pt ca au ei ceva de castigat am ajuns ce am ajuns ca si tara.

    pe ceea ce ai zis tu mai sus se bazeaza si cei care ne hranesc .. ca nu credem in teoria conspiratei si de aceea cu televizorul prostesti poporul. pacat ca sunteti multi si prosti …

  13. Otilia

    Adevarul este ca fiecare dintre noi mananca pui cumparat din magazin. Dar sa ajungi sa mananci zilnic pui hormonat, cred ca nu este sanatos. Asa cum nu este sanatoasa nici carnea de vita sau porc cumparata din magazin. Eu nici pentru cea din piata nu bag mana in foc. Eu am cunostinte la tara si odata la 2-3 luni cumpar cateva kg de carne, porc si vita, o portionez si o pun in congelator. Pui imi creste bunica la curte. Si da, uneori si
    animalele de curte sunt hranite cu diverse granule si prafuri, in cantitati mai mici sau mai mari, dar de obicei “casc bine ochii” si merg si pe referinte. Singura carne pe care o cumpar din magazin e pieptul de pui si asta o data sau de doua ori pe luna pt snitele, ca e mai fraged. Aceeasi regula si pt legume. In sezonul lor mancam de toate, iar cele de import- ocazional, de pofta.

  14. claudia

    Eu am o fetita de 2 anisori, care papa numai carne de pui, pui cumparat bineinteles, de unde sa-i iau de tara? de s-ar vinde undeva de tara as lua dar asa….si am cumparat totusi in vara-toamna pui de tara i-am facut rebecutei, am fiert la ei insa degeaba, nu a vrut ca e atoasa si tare, oricat as fi fiert.

  15. monica

    Buna Teo,urmaresc blogul tau cu retete culinare de ceva timp si chiar le incerc, esti o gospodina buna.:)
    Referitor la carnea de pui eu cred ca tot ce e pe piata e verificat si sanitar , chiar daca sunt nereguli ,sunt mici,cine isi risca afacerea?!!…inca nimeni nu sa imbolnavit de la carne de pui ,decat daca era expirata sau pastrata neigienic.In schimb toate dietele recomandate de medici contin aceasta carne.
    Eu gatesc carnea de pui numai din magazine si de ceva vreme fara piele si nu mai are grasimiile acelea care ne pot provoca greata,indigestii sau colesterol.
    Va dau un sfat ,incercati sa aruncati pielea de la pui cand gatiti ciorbe ,tocanite si chiar fripte ,deoarece acolo se depoziteaza toxinele din pui ,in piele cu grasimi.
    Carnea simpla de pui gatita fara piele,este mult mai buna deoarece absoarbe mai bine toate vitaminele din legume si condimentele in ea si e mai frageda ,iar mancarurile nu mai sunt atat de grase.
    Pe noi oamenii grasimile ne imbolnavesc nu carnea ,evitati tot ce contine surplus de grasime, e daunator sanatatii.
    Va doresc multa sanatate !
    (parerea mea)

  16. FLORYBALAN

    BUNA TEO, FELICITARI PENTRU EMISIUNE SUPERBA !! AS DORI SA TE ROG DACA SE POATE SA URCI EMISIUNEA COMPLETA IN YOUTUBE SAU ORICE ALT CANAL INCERC SA O VAD AICI : http://transilvaniatube.ro/video/re%C8%9Bete-vedete-edi%C8%9Bia-din-14-februarie-2013

    PROBLEMA ESTE CA AM NEVOIE DE 3 ZILE PT A VEDEA EMISIUNE COMPLETA . SE BLOCHEAZA DE MULTE ORI SI TREBUIE SA O IAU DE LA INCEPUT . SUNT MAMICA UNEI FETITE DE 4 ANI SI PANA SA TE DESCOPAR PE TINE ACUM 6 LUNI NU PREA GATEAM ACUM AM CURAJ SA INTRU IN BUCATARIE . MULTUMESC DIN SUFLET M-AI AJUTAT SA FIU O MAMICA SI O SOTIE MAI BUNA SI O BUCATAREASA INCEPATOARE. MULTUMESC MULT !!! SUCCES !!! TE PUPAM

  17. buna,

    Sunt un fost consumator de Transavia, in special Fragedo. Dar am descoperit Lili Gri Pui De Tara (nu grill, nu alt tip). In secunda in care am transat puiul, am fost coplesita de amintirile copilariei, cand bunica taia un pui si mirosul acela de carne proaspata ma invaluia. Nu credeam ca in Romania zilelor noastre mai poti regasi bucuria unui produs bun calitativ, un produs care este chiar asa cum scrie pe eticheta : de tara. Fibra de carne este ferma, oasele sunt tari si miroase a pui crescut in curte. In pipota am gasit pietricele fine, boabe de porumb…. A fost uimitor pentru mine sa descopar ca si gustul este identic cu cel al puilor crescuti si gatiti de bunica mea.
    Partea proasta este ca nu il gasesc in mod constant pe piata. Am sunat la ei si m-au lamurit ca nu pot taia decat de la o anumita greutate in sus si mai ales, de la o anumita varsta.
    Nu imi ramane decat sa cumpar mai mult si sa pun la congelator.

    Va recomand cu draga inima sa incercati, merita.
    Nu veti mai da banii pe altceva, garantat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.