Calzone cu legume coapte

Calzone cu legume coapte
Stiti ca azi a inceput Postul Pastelui, nu? Recunosc ca in ultimii ani nu am tinut post. Nici macar miercurea si vinerea, cum tineam pe vremuri. Nici macar postul catolic, care e ovo-lacro-vegetarian si e mult mai permisiv. Nu am tinut post pentru ca nu am avut dipozitia sufleteasca necesara. Stiu ca in mod normal, trebuia sa tin post tocmai ca sa ma ajute sa ajung intr-o dispozitie sufleteasca mai buna, dar creierul meu nu functioneaza asa. Cand nu sunt fericita, implinita sufleteste, cand ma macina lucruri si creierul e pe overdrive, mi-e greu sa ma trezesc dimineata, daramite sa tin post sau sa ma gandesc la latura spirituala a lucrurilor. La fel, cand nu sunt in my happy place, nu pot sa gatesc. Si aici cred ca va datorez o explicatie… nu am postat atat de des pe cat ar trebui si mi-ati tot scris ca asteptati retete noi, dar nu am putut sa ma adun si sa fac asta. In ultimele luni am gatit mai rar, mai mult de nevoie decat de placere si asta nu pentru ca mi-a pierit pasiunea pentru gatit, ci pentru ca in viata mea au aparut atat de multe schimbari, unele bune, cum e emisiunea Retete Vedete si tot ce tine de ea si altele mai rele, cum sunt modificarile din familie, cu care inca ma obisnuiesc.

Dar in toata nebunia, a aparut si o raza de soare si in ultima luna, am reinceput sa gatesc cu drag, sa incerc retete noi, de tot felul, majoritatea fara carne, pentru ca, se pare ca raza de soare ratacita la fereastra noastra, e vegetariana 🙂 Dar asta nu inseamna ca nu o sa avem si porcusori de lapte cu mar in gura pe blog, ci inseamna ca anul asta, in post, o sa va rasfat cu retete noi noute, mult mai elaborate decat simpla paine cu zacusca si din cand in cand, daca e musai, mai pune si un strop de fructe de mare sau cascaval. De data asta, raza de soare a fost rasafata cu pizza calzone, adica pizza inchisa, aia pe care eu nu o command niciodata la pizzerie, ca nu imi plac surprizele din interior. La noi a fost mai simplu, fara surpize, pentru ca am umplut pizza cu legume coapte si a iesit buna buna buna di tot! Si raza de soare a gatit un guacamole bun bun, cu mult coriandru si rosii cherry galbene 🙂 (incredibil dar adevarat, cateodata se mai si gateste pentru mine, nu sunt numai eu la cratite intotdeauna)

Ingrediente pentru 4 calzone medii:
– o portie de aluat pentru pizza (dar inlocuim laptele cu apa)
– 300g ciuperci champignon mixte (brune si albe)
– un dovlecel mare
– o vanata mare
– un ardei gras rosu
– un ardei gras verde
– 3-4 salote sau o o ceapa medie
– 1 ardei iute
– 3-4 catei de usturoi
– o legatura ceapa verde
– ½ borcan de sos pentru paste(simplu, cu rosii si busuioc)
– ulei de masline
– sare, piper, busuioc, oregano, nucsoara proaspat macinata
– seminte de susan

Ingrediente pentru calzone cu legume coapte

Pe plita sau in tigaia grill coacem vinetele si dovleceii, pe care le taiem in felii de ½ cm. Puteti unge tigaia cu un strop de ulei, ca sa fim siguri ca legumele nu se ard, nu se lipesc si nici nu se usuca foarte tare. Ardeii grasi ii coacem la fel ca si pentru zacusca sau pentru salata bulgareasca de ardei: ii punem pe plita si ii intoarcem pe toate partile, pana sunt bine copti si negri, apoi ii curatam de coaja, de cotor si de pielite si ii taiem fasii. Intre timp, intr-o tigaie mare, incingem o lingura de ulei de masline si punem asa: salotele taiate marunt, ceapa verde taiata rondele mici, usturoiul taiat marunt, ardeiul iute, pe care il curatam de seminte si nervuri si il tocam marunt, ciupercile pe care le taiem felii subtiri. Le calim pe toate impreuna, pana sunt toate moi si condimentam dupa gust cu sare, piper si daca vreti, cu ierburi aromatice uscate: busuioc, oregano si un strop de nucsoara proaspat macinata. Din aluat intindem o foaie mare, de 1 cm grosime si cu ajutorul unui bol mare, de 26-28cm diametru, taiem cercuri din aluat.

Preparare calzone cu legume coapte

Pe fiecare disc de aluat punem asa: sos de rosii, apoi fasii de dovlecel la gratar, vinete coapte, fasiile de ardei copt, 2 linguri bune din amestecul de ciuperci. Nu uitam sa si saram si sa piperam totul din cand in cand, ca sa fim siguri ca pizza noastra are gust 🙂 Inchidem apoi discurile de aluat, fix pe la jumatate asa, le asezam in tava, pe hartie de copt. Cu o pensula de patiserie, ungem fiecare pizza cu un strop de ulei de masline si presaram deasupra seminte de susan. Coacem pizza in cuptorul incins la 180°C 35-40 de minute, sau pana e frumos rumenita.

Preparare calzone cu legume coapte

Puteti sa faceti si pizza deschisa folosind aceleasi ingrediente, insa fara mozzarella sau cascaval, e cam greu sa credem ca legumele vor sta aliniate militareste 🙂 asa ca varianta noastra de calzone e cea mai potrivita pentru o veggie-pizza in care NU vreti sa folositi cascaval vegetal (care, sincera sa fiu, mie nu imi inspira nimic si nu l-as prea folosi, la fel cum nu as manca crenwusti si carnati vegetali, de exemplu 🙂 ) Asta a fost, sa va fie de cel mai bine! P.S. da da, stiu ca dureaza ceva pana se coc toate legumele si pana pregatiti pizza asta, dar promit ca merita! Cand v-am gatit eu ceva rau? 🙂 Hai, va pup cel mai cel!

Calzone cu legume coapte

Calzone cu legume coapte

Calzone cu legume coapte

Calzone cu legume coapte

Calzone cu legume coapte

Calzone cu legume coapte

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (13 votes cast)

4 Comments

  1. ca ne rasfeti cu retete gustoase o stii deja… vroiam doar sa iti spun ca ma bucur tare pentru raza ta de soare! 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. monica

    CIND O SA PUTEM PRINTA RETETELE? MERCI

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. corina

    Arata incredibil de bine, nu tin post dar sigur voi incerca astazi aceasta reteta. Felicitari!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. bodan sorina

    buna teo,arata bine mai ales cu atitea legume,si eu fac dar il fac tip cozonac si cu seminte de susan deasupra,o sa incerc si asa multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.