Plachie de stiuca

plachie de stiuca

Plachia de peste nu e foarte populara in Ardeal. Cel putin nu in zona noastra si nu prea inteleg de ce, ca mie mi se pare geniala. 🙂 E genul de reteta culinara cu care poti impresionala la o masa festiva. Chiar pare ca ti-ai dat interesul si ai petrecut cateva ore bune in bucatarie. Cand de fapt se face foarte repede, foarte usor si fara prea multa bataie de cap. Puteti folosi si crap si cam orice peste va place voua. 🙂 Asta e partea cea mai simpatica.

La capitolul sos de rosii sau pasata, acum ca e vara puteti sa profitati de rosiile de gradina. Alea aromate si suculente si sa faceti sos proaspat. Opariti rosiile in putina apa cu sare pana le crapa usor coaja. Le scoateti, le treceti pe sub jet de apa foarte rece, ca sa opriti procesul de fierbere si le decojiti, apoi le scoateti cotorul si daca vreti si semintele si le dati prin blender. Varianta mult mai simpla a operatiunii: luati rosii cubulete in suc propriu sau rosii intregi, pomodori pellati cum scrie pe eticheta conservei lor si la fel, le dati prin blender.

Si varianta 3, cea mai simpla si perfecta pentru noi lenesii de Australia si grabitii. Luati passata de rosii, gata facuta, la sticla, eventual chiar in varianta ei imbunatatita, cu busuioc, ierburi aromatice sau chiar legume. 🙂 Pestele nu-i musai sa il luati intreg sau daca il luati intreg, asigurati-va ca e eviscerat (nu e chiar cea mai placuta operatiune dintre toate). Sau daca aveti pile la raionul de peste (ajuta foarte mult sa zambiti stil reclama la pasta de dinti), rugati-l pe domnul de acolo sa va transeze pestele dupa ce il cantareste si v-ati scos!

Ingrediente:

  • o stiuca medie (cam 1 kg asa)
  • 2 cepe albe mari taiata pestisori
  • 1 ardei gras rosu taiat fasii
  • 5-6 catei de usturoi tocati marunt
  • 100ml vin alb
  • 600ml piure de rosii (passata)
  • rosii cherry (o mana buna)
  • o legatura de parunjel tocat marunt
  • chives (cepsoara) tocata marunt (optional)
  • sare si piper
  • ulei pentru prajit

plachie de stiuca

Intr-o tigaie mare incingem putin ulei si calim ceapa si usturoiul pana ceapa e translucida, amestecand des, ca sa nu se arda usturoiul (devine foarte amar cand se prajeste prea tare). Punem apoi si ardeiul gras si le calim impreuna, stingem cu vin, lasam sa dea cateva clocote pana iese alcoolul, 1-2 minute asa, apoi si punem sare si piper dupa gust. Urmeaza sa punem piureul de rosii si lasam totul sa fiarba cateva minute, pana avem un sos bine legat.

plachie de stiuca

Spalam bine stiuca si o taiaem in bucatii de cca 3-4 cm grosime si le condimentam bine cu sare si piper. In alta tigaie mare incingem putin ulei, cat sa acopere bine fundul tigaii. Prajim pestele pana e frumos rumenit pe ambele parti. Intre timp incingem cuptorul la 180°C si intr-o tava in care ne gandim noi ca incape tot pestele, punem jumatate din sosul de rosii cu legume.

plachie de stiuca

Peste sos punem bucatile de stiuca rumenite frumos si turnam deasupra restul de sos. Punem rosiile cherry taiate in jumatate, mai punem sare si piper dupa gust si dam tava la cuptor 12-15 minute. Imediat ce scoatem tava din cuptor punem patrunjelul si chives-ul taiate marunt.

plachie de stiuca

Plachia asta, o mancare foarte de vara in mintea mea, merge bine cu mamaliga, ca orice peste sau buna a fi si cu o paine de casa, proaspata, pe care sa o intindeti in sosul delicios. Sa va fie de cel mai bine! 🙂

plachie de stiuca

plachie de stiuca

plachie de stiuca

plachie de stiuca

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (8 votes cast)

4 Comments

  1. hmmmm…imi s.a facut o pofta… arata super bine mancarica si sunt convinsa ca e si gustoasa. te pup dulceee si multumim pt atatea retete minunate.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Badica Niculina

    Ce bine arata!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. vai de mine cat de bine arata, intentionez sa merg in delta in septembrie sper sa prind ceva mare sa-mi gatesc si plachie de stiuca ca sa ma satur!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  4. Foarte foarte foarte bună. Am preparat de foarte multe ori această rețetă și bineînțeles că am să o mai prepar.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.