Arena bloggerilor – Muschi de vita cu…

muschi de vita

A venit ziua cea mare, 5 septembrie 🙂 Va anuntam zilele trecute ca urmeaza ca alaturi de Laura Laurentiu si Bucataresele Vesele sa intram in Arena Bloggerilor, unde fiecare vom primi un cos cu ingrediente din partea Selgros Romania si o tema, urmand ca fiecare sa gatim ce dorim noi si ce ne pricepem cel mai bine, apoi sa fim jurizate de profesionisti si pe 9 septembrie sa aflam bloggerul castigator. Ei bine, azi postam fiecare preparatele noastre. Adevaratul duel (nu asta virtual al nostru) se da insa in Arena Bucatarilor, concursul organizat de Selgros Romania, pe 10 septembrie incepand cu 11:30 in Piata George Enescu Bucuresti (in fata Ateneului Romana). Acolo veti vedea 10 bucatari de nota 10 care va vor impresiona cu preparatele lor, veti avea parte de concerte si activitati pentru cei mici. Eu zic ca e un eveniment care NU trebuie ratat 🙂

muschi de vita

Mai tineti minte reclama aia (sa mor daca mai stiu la ce era) cu „eu asta visez, eu asta pictez!”. Cam asa am patit si eu! De cand am primit cosul cu ingrediente de la Selgros Romania si tema: preparate cu carne de vita, numai la asta m-am gandit. Am intors-o pe toate partile, am gandit-o, am regandit-o si…a iesit ce o sa vedeti mai jos 🙂 Eu trebuie sa recunosc ca nu sunt foarte mare fan vita (da da, chefi din lumea intreaga, puteti da cu rosii in amarata de gospodina), dar in fata unei bucati de muschi de vita ca si cea pe care am primit-o, pana si eu, Toma-gospo-necredincioasa, a trebuit sa ma inclin. Si da, recunosc cu mana pe inima ca ii inteleg pe cei care iubesc vita si vizeaza la un muschiuleti rare si medium-rare si noaptea. Arata cum trebuie sa arate si recunosc ca am chiar si gustat din ce am gatit. In continuare nu sunt fan, dar va inteleg pe voi toti cei care iubiti vita 🙂 E bine asa? Acum sa va spun ce am facut: muschi de vita cu risotto cu ardei, ciuperci si gorgonzola, zucchini saute, rosii cherry coapte, reductie de vin rosu, cartof dulce copt (si o varianta cu piure de cartof dulce si sos de gorgonzola).

Cosul de produse continea asa:
– muschi de vita
– oua
– gorgonzola dolce
– ceapa alba
– ardei gras rosu
– zucchini
– ciuperci Champignon
– cartofi dulci
– rosii cherry
– smantana pentru gatit La Dorna
– crema otet Balsamic
– orez Risotto

Singurul ingredient pe care nu l-am folosit au fost ouale si, cu permisiunea organizatorilor am folosit si unt, vin, ierburi, morcovi, telina.

Mai intai m-am ocupat de muschiul de vita, daca el era vedeta cosului de ingrediente 🙂 Muschiul de vita se fasoneaza, respectiv se curata de tendoane si pielite si se portioneaza. Am prajit carnea in putin ulei si un pic de cimbru, cum ar spune chefii (care eu nu sunt), am „sigilat-o”, ca sa ramana toate sucurile si toate cele inauntru. Dupa asta, am condimentat muschiul, numai cu sare si piper si l-am bagat la cuptor la 180°C, 6 minute pe ceas.

muschi de vita

muschi de vita

muschi de vita

Ingrediente risotto cu ardei, ciuperci si gorgonzola:
– 150g orez pentru risotto
– 2 linguri ulei
– o ceapa mica alba, tocata fin
– ¼ ardei gras rosu, taiat marunt
– 2 ciuperci mari taiate marunt
– 30-40 ml vin alb
– 300-400ml supa de pui
– o lingurita unt
– o lingura gorgonzola
– sare, piper

risotto cu ciuperci si gorgonzola

Mai intai incingem uleiul, calim ceapa, punem apoi si ciupercile si ardeiul si le calim impreuna 1 minut la foc mediu, apoi punem si orezul, le calim impreuna pana orezul devine translucid, apoi stingem cu vin si lasam sa se reduca vinul (cca 1 minut). Punem supa de pui, treptat, pe masura ce se evapora o „transa” de supa, punem alta si lasam pe foc 16-18 minute, la foc mediu, amestecand usor si delicat, ca sa nu spargem boabele de orez.

risotto cu ciuperci si gorgonzola

Tragem de pe foc, punem untul si gorgonzola, amestecam pana sunt topite si turnam apoi risotto intr-un vas intins, ca sa il putem decupa apoi dupa pofta inimii noastre 🙂

risotto cu ciuperci si gorgonzola

Reductie de vin rosu:
– o lingurita ulei
– o ceapa mare
– un morcov mare
– ½. telina mica
– 500ml vin rosu
– ierburi aromatice proaspete (rozmarin, cimbru, foi dafin etc)

sos de vin rosu

Calim legumele si ierburile aromatice in ulei pana cand devin aurii, se stinge cu vin si se lasa la redus 3-4 minute, in functie de cat de tare e focul. Se strecoara de legume si gustam „productia”. Daca e prea acra, mai punem miere sau ciocolata tocata marunt, pe care o tocam marunt si asa o sa avem o reductie de vin rosu cu ciocolata. Alegerea e a voastra 🙂

sos de vin rosu

Ingrediente zucchini sote si rosii cherry coapte:
– cateva felii zucchini
– sare, piper
– o lingurita unt
– sare, piper
– rosii cherry
– ulei de masline
– reductie de otet balsamic

Dovleceii (zucchini) i-am taiat felii, apoi i-am oparit cateva secunde in apa cu sare, apoi i-am scurs, i-am scos in apa cu ghiata, ca sa oprim procesul de fierbere, apoi i-am tamponat cu hartie de bucatarie, ca sa se scurga excesul de apa. Intr-o tigaie am topit unt si am sotat feliile de dovlecei, asezonate cu sare si piper. Rosiile cherry le-am copt, stropite cu ulei de masline, reductie de balsamic si sare si piper. Le-am tinut la cuptor 6 minute, unde au stat confortabil in aceeasi tava cu muschiul de vita. Pe rosiile cherry puteti sa puneti si zahar pudra inainte de a le da la cuptor, ca sa fie mai dulci si caramelizate frumos.

dovlecei sote

Ingrediente piure cartof dulce:
– 1 cartof dulce
– o lingurita ulei de masline
– sare, piper
– 25g unt
– 50-60ml smantana dulce

Cartofi dulci am avut 2 imensi, asa ca i-am facut in 2 feluri: unu cartof l-am taiat batoane si le-am dat fata intr-o tigaie in care am pus unt si putin ulei, i-am asezonat cu sare si piper si i-am prajit frumos pe toate partile, apoi i-am bagat in cuptor o data cu rosiile cherry si muschiul de vita, la aceeasi temperatura si acelasi timp de coacere. Celalat cartof a sfarsit intr-un piure delicios, pentru care am copt cartoful dulce: l-am pus intr-o tava, l-am stropit cu ulei de masline, l-am condimentat cu sare si piper si l-am bagat la cuptor la 170°C in jur de 50-60min sau pana furculita intra usor in cartof. L-am curatat apoi de coaja si l-am dat prin blender impreuna cu unt si smantana dulce, apoi l-am asezonat cu sare si piper.

piure cartof dulce

Cam asta a iesit la final, o varianta cu piure de cartof dulce si sos de gorgonzola, una cu cartoful dulce copt si reductie de vin rosu, ambele foarte bune 🙂

muschi de vita

muschi de vita

muschi de vita

muschi de vita

muschi de vita

muschi de vita

muschi de vita

muschi de vita

muschi de vita

muschi de vita

muschi de vita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)

9 Comments

  1. Preda Mihaela

    Super Teo..imi ploua in gura ce bn arata. Iti urez muuulta bafta !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Mihaela M

    Felicitari! Arata foarte bine!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. MARIANA JOJA

    ooooo,parca e un tablou de Picasso…foarte frumos arata ,cred ca e si gustos…mmmmmmm…succes in concurs,eu la toate trei v-as da cate un mare premiu….sunteti fiecare in felul ei speciale si gatiti minunat…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. IonelaB

    interesant,ce culori frumoase in farfurie

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Preparatul arata grozav iar prezentarea este de nivel profesionist, felicitari!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.