5 aperitive FARA porc pentru Sarbatori

idei 5 aperitive fara porc pentru sarbatori

Da, porcu-i sfant de sarbatori pe masa romanului…sau nu? Eu una stiti ca sunt o traditionalista convinsa, asta poate si pentru ca-s ardeleana neaosa si la noi jumara e jumara, slanina ii fie afumata si de 2 degete grosime (si nu orice degete, ci din alea de Florin Piersic), fie fiarta si unsa cu usturoi mult si pudrata cu paprika si caltabosu’ si carnatu’ de casa…fara ele nu-i Craciun! Dar, trebuie sa recunosc ca nu in toate familiile e la fel, ca nu in toate zonele tarii e la fel sic a da, exista oameni care nu mananca porc si nici “porcarii” – asa cum se numesc, in zona noastra cel putin, produsele din carne de porc care se fac la Ignat.

Asa ca m-am gandit azi sa va fac 5 propuneri de aperitive pentru Masa de Craciun si Sarbatorile de Iarna in general, care nu implica deloc porc, sunt mai usurele si pentru stomac (ca si asta e un alt obicei al romanilor, sa mancam de sarbatori pana numa’ SMURD-ul ne mai poare ridica din pat) dar si ca preparare 🙂 Ce ziceti? Suna interesant?

1. PASTA DE MASLINE NEGRE

idei 5 aperitive fara porc pentru sarbatori

Pasta de masline e de-a dreptul jenant de usor de facut, nu ne trebuie decat 3 ingrediente de baza si 2 ingrediente optionale iar rezultatul este pe gustul oricarui iubitor de masline. Si nu e o reteta musai de post, este si un aperitiv perfect pe orice masa de sarbatoare 🙂 Ingredientele le aveti mai jos, iar modul de prepare il vedeti AICI.

Ingrediente:
-500g masline negre fara samburi
-3 catei de usturoi
-50-70 ml ulei de masline extra virgin
-sare si piper dupa gust
-patrunjel verde tocat marunt (optional)
-file de ansoa (optional)

2. NUGGETS DE CURCAN CU PARMESAN

idei 5 aperitive fara porc pentru sarbatori

O alternativa pentru cei care prefera totusi “cu carnita” si care parca parca si-ar dori ceva ce sa aduca, cel putin la forma, cu o jumara “sanatoasa” 🙂 Nu avem jumari, dar avem nuggets de curcan, foarte aromate, cu parmesan si dietetice de-a dreptul daca le coacem in cuptor si nu le prajim in ulei. Ingredientele le aveti mai jos, iar modul de preparare il gasiti AICI.

Ingrediente:
– 1 piept de curcan taiat cubulete (cca 1 kg)
– 100g parmesan proaspat razuit
– 100g pesmet
– 100g unt topit si racit la temperatura camerei
– condimente: cate o lingurita din fiecare: sare, piper, oregano, busuioc, cimbru, patrunjel

3. CHIFTELUTE DE SOMON CU SOS DE PIPER ROZ

idei 5 aperitive fara porc pentru sarbatori

Un apritiv foarte bun, sanatos si aspecutos pe orice masa de sarbatoare, o alternativa la venicele chiftele clasice de porc! Acuma sa va spun despre somon: trebuie sa folosim file de somon, normal, dar sa aveti grija la oscioare, ca mai scapa cate unul, daca dati de el, faceti bine si il scoateti cu o penseta inainte de a trece la preparare. Daca somonul are piele, nu va deranjati sa o dati jos inainte, oricum nu se macina in blender si e foarte usor de indepartat dupa aceea. Incercati sa nu prajiti chiftelele in ulei, nu ca nu s-ar praji ele frumos, dar la fel de bine le puteti face in cuptor. Ingredientele le aveti mai jos, iar modul de preparare il gasiti AICI.

Ingrediente pentru chiftelute de somon:
– 600g file de somon
– o legatura ceapa verde tocata marunt
– o legatura patrunjel tocata marunt
– 1 ou mare, 2 daca sunt mai mici
– 150g pesmet
– sare, piper, praf de usturoi dupa gust
– 2 lingurite sos de soia
– un bol de amestec de seminte: susan, in, floarea soarelui

4. CAMEMBERT PANE CU SOS DE FRUCTE DE PADURE

idei 5 aperitive fara porc pentru sarbatori

De ce este Camembertul perfect pentru pane? Pentru ca in mod natural are mijlocul moale, cremos, care curge la taiere. Cu cat branza este mai proaspata, cu atat este mai sfarmicioasa. Pe masura ce se matureaza insa, i se accentueaza atat mijlocul cremos cat si coaja foarte crocanta, alba, tipica branzei Camembert. De ce este Camembertul pane un aperitiv perfect? Pentru ca…nu snitel 🙂 Da, ceva pane, dar la interior cu o surpiza placuta si rafinata in locul carnii de porc. Ingredientele le aveti mai jos, iar modul de preparare il gasiti AICI.

Ingrediente pentru o portie:
– o rotita branza Camembert
– 1 ou
– 2 linguri faina
– 4 linguri pesmet
– sare
– piper
– 100ml ulei pentru prajit

5. CHEC CU LEGUME APERITIV

idei 5 aperitive fara porc pentru sarbatori

Cu ocazia Sfintelor Sarbatori…si acum nu urmeaza sa va fac o urare din ciclul “fie ca”, ci vreau sa va anunt, cu mare necaz ca…legumele trec pe locul 2, chiar 3 şi nu sunt o primă opţiune nici măcar când e vorba de garnitură. Nu stiu de ce, dar parcă toate, sarmalele, friptura de porc, cârnatul, sunt servite mai degrabă cu pâine decât cu, de exemplu, o porţie sănătoasă de legume fierte la abur. De aceea m-am gândit ca de Crăciunul acesta să iau o reţetă clasică de aperitiv, checul aperitiv, pe care îl găteau mamele noastre la mesele festive şi să înlocuiesc în compoziţia lui şunca, cârnăciorii şi alte “cârneţuri” cu o porţie dublă de legume.

Şi, ca să mă asigur că există o varietate mare de legume, am ales să folosesc legumele Bonduelle la conservă – mix-ul pentru salate Bonduelle şi mix-ul de legume mexicane Bonduelle Gold. Atat ingredientele cat si modul de preprare le gasiti pe site-ul Bonduelle, alaturi de alte retete apetisante ale mele si altor bloggeri bucatari minunati: http://bonduelle.ro/cooking/tbd-new-inspirelle-tasty/chec-cu-legume-aperitiv/

Sper sa va fie de folos cele 5 aperitive fara porc pentru Sarbatori, astept sa imi spuneti daca le-ati incercat! 🙂 Va pup!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.