Jäger Spätzle – Galuste nemtesti cu sos de ciuperci

galuste germane

Trebuie sa recunosc ca pana acum nu am stiut prea multe despre bucataria germana. Ok, stiam cam asa: Frühstück – micul dejun, Apfelstrudel – strudel cu mere si muuuuuulte feluri de Kartofell, ca mari mancatori de cartofi mai sunt nemtii astia 🙂 Kartoffelbrei – piure de cartofi, Bratkartoffeln – cartofi prajiti, Pellkartoffeln – cartofi fierti natur, Kartoffelsalat – salata de cartofi si toate astea cu o intreaga colectie de Wurst(i), respectiv carnaciori – Brühwurst, Beutelwurst, Frankfurter Würstchen, Bierwurst, Bratwurst, Mettwurst, Bratwurst, Leberwurst si…inca niste sute de alte feluri de Wurst 🙂 Intelegeti de ce m-am simtit depasita de situatie?

Dar poate vreti sa stiti de ce m-am documentat eu in domeniul Bucatariei Germane? Pentru ca Oana si Diana, sufletele din spatele blogului Savori Urbane au inceput in proiect foarte fain – The Food Connection – in care suntem implicati mai multi (24) bloggeri culinari care mai de care, cu stiluri si abordari diferite si, in fiecare luna, descoperim retete dintr-o anumita bucatarie a lumii 🙂 Asta inseamna ca veti descoperi alaturi de noi sute de retete noi, cel putin 24 in fiecare luna, apartinand unei anumite tari sau regiuni.

galuste germane

Prima luna, cea a bucatariei germane este gazduita de Andreea Craciun aka Andie si AICI – puteti citi articolul mama pentru luna aceasta, cu toti blogerii implicati, cu o galerie in care sunt stranse toate retetele noastre dar si reteta inedieta a Andreei – Veggiewurst – carnatul vegetarian fara ingrediente ascunse 🙂

Eu am ales o reteta care pentru mine a trezit amintiri dragi, pentru ca, in Ardeal, de unde stiti voi bine ca ma trag, ramasitele si influentele imperiului Austro-Ungar se simt foarte puternic si aceste galuste germane – Spätzle – le-am recunoscut din reteta “noastra” de Gulas (ma rog, adoptata de noi cu mare succes). Si nu doar ca am recunoscut galustele, ci, pentru ca noi suntem mari mancatori de Gulas unguresc cu galuste, mi-am dat seama ca am chiar dispozitivul special pentru a le face – Spätzlehobel – un fel de razatoare dar nu chiar, care se aseaza desupra oalei cu apa care fierbe si aluatul curge direct in oala, formand minunatele galuste nemtesti. Consistenta aluatului difera in functie de faina folosita dar si in functie de forma pe care dorim sa o dam galustelor/pastelor: daca vrem sa fie lunguiete, sub forma de taietei, facem un aluat mai moale, care curge si pe care il asezam intr-o sita cu gauri mari, deasupra oalei apoi il apasam usor cu lingura, astfel incat presiunea aplicata de noi + gravitatea sa isi faca magia si sa avem taieteii lunguieti. Pentru galuste sub forma de picaturi folosim, exact cum va spuneam, dispozitivul de mai sus, iar pentru un aluat mai consistent, putem folosi ustensila pentru piure de cartofi. Aluatul este unul simplu, pe baza de oua, faina si apa/lapte (sau amandoua) in functie de cat de moale dorim sa fie aluatul. Regula Șvabilor spune ca in mod normal trebuie sa punem cu un ou mai mult decat numarul de persoane care sunt la masa, ca sa ne asiguram ca Spätzle ajung pentru toata lumea 🙂

Reteta completa se numeste Jäger-Spätzle – galustele vanatorului si consta din galustele pe care le-am tot ridicat in slavi in paragraful de mai sus si un sos minunat de ciuperci. Este o reteta simpla si totusi spectaculoasa prin gust si foarte, dar foarte satioasa, ca majoritatea retetelor germane.

Ingrediente pentru 4 persoane:
– 300g faina
– o lingurita sare
– ½ cana apa (125ml)
– 1/3 cana lapte (80ml)
– 3 oua mari
– 2 linguri (30g unt gras)

galuste germane

Intr-un bol mare amestecam faina si sarea, in alt bol (sau o cana pentru masurat) amestecam ouale, laptele, apa. Turnam amestecul de oua in mijlocul fainii si amestecam bine bine, vartos, cu lingura de lemn, pana avem un aluat omogen. Aluatul trebuie sa curga de pe lingura dar sa nu fie foarte lichid. Cumva de consistenta lavei, sa curga dar incetuc 🙂 Lasam aluatul sa se linisteasca o jumatate de ora, timp in care noi pregatim o oala mare cu 3 litri de apa, pe care o punem la fiert cu putina sare. Punem aluatul in dispozitiv sau intr-o sita cu gauri mari si il asezam deasupra oalei cu apa clocotind. Miscam incet “unealta” sau, daca folositi o sita, apasati usor aluatul cu lingura astfel incat sa curga direct in oala. Lasam galustele sa fiarba pana se ridica la suprafata. Asta inseamna ca sunt gata.

galuste germane

Intr-o tigaie incapatoare topim untul la foc mic (e foarte important sa folositi un unt gras) si, pe masura ce scoatem galustele de la fiert cu o sita, le punem direct in unt si scuturam bine tigaia astfel incat untul sa acopere bine galustele (stiti voi miscarea aia de chef, cu tigaia, din incheietura 🙂 )

galuste germane

Ingrediente pentru sosul de ciuperci:
– 3 linguri unt 82% grasime
– o ceapa alba mare, tocata marunt
– 3 catei de usturoi trecuti prin presa de usturoi
– 60ml vin alb sec
– 300g mix de ciuperci de padure (ghebe, hribi, galbiori)
– 2 linguri pasta de tomate concentrata
– 500ml supa de pui
– o legatura patrunjel tocat marunt

Intr-o tigaie mare topim untul si calim ceapa si usturoiul pana sunt moi, amestecand des. Daca se arde, usturoiul devine amar…si nu ne dorim asta. Stingem apoi totul cu vin si lasam pe foc 1 minut, pana alcoolul din vin se evapora. Punem apoi ciupercile si calim totul pana ciupercile sunt aproape facute (dar inca au ramas crocante – al dente). Punem si pasta de tomate si supa de pui, amestecam bine. Nu va faceti griji daca vi se pare ca aveti o ciorba in tigaie, sosul se ingroasa frumos pentru ca acum il lasam sa fiarba la foc mediu 20-25 minute sau pana scade toata supa si avem un sos cremos de ciuperci. Cand se intampla asta, tragem de pe foc, punem patrunjelul tocat marunt, amestecam bine si mai lasam sa dea un clocot impreuna cu patrunjelul. Nu uitati, daca folositi supa deja sarata sa aveti grija la cantitatea de sare pe care o folositi in rest, da?

galuste germane

Cam asa arata la final, trebuie sa recunosc ca nu am avut lumina buna de poze, dar asta se va remedia in curand 🙂 Insa gustul…gustul face totul! Incercati galustele si simple, pur si simplu trase la tigaie cu unt si apoi condimentate cu sare, piper si patrunjel verde. Sunt dementiale! Sa va fie de bine sau Guten Appetit! Mahlzeit! cum ar spune “nemtalaii” 🙂

galuste germane

galuste germane

galuste germane

6 Comments

  1. Toate retetele ce le-am incercat au fost foarte bune,multumesc!
    Ce fac acum daca nu am decat ciuperci champion,albe si diferite marimi;le pot folosi in speranta ca gustul nu va fi diferit?

    • Elena draga, te imbratisez si iti multumesc pentru aprecieri! 🙂 Daca nu ai decat champignon, le pui pe ele si te bucuri in continuare de un super sos de ciuperci 🙂 Te pup si Paste Fericit alaturi de cei dragi iti doresc!

  2. Jäger Spätzle ale tale arata tare bine, Teo! Si o spunem in calitate de cunoscatori, ca doar suntem sasi! 🙂

  3. Spätzle sunt taitei, galustele sunt Knödel. Nu este nici o critica. E doar informativ si cu drag zis. 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.