Tort Tiramisu

tort tiramisu

Cand spuneti desert…ce va trece prin minte? Un tiramisu racoritor? O negresa proaspat scoasa din cuptor? Peste care se topeste incet incet un glob de inghetata de vanilie? Un cheesecake? Oricare dintre cele 3 deserturi atat de populare in lumea intreaga v-ar fi trecut prin minte sau v-a facut pofta, sa stiti ca il regasiti in reteta de tort tiramisu de azi 🙂 Astea sunt si 3 dintre deserturile noastre preferate, asa ca le-am combinat pe toate intr-un singur totulet minunat! Blatul de negresa, urmat de un strat de piscoturi bine insiropate cu cafea, apoi un strat de cheesecake cu mascarpone. Ce sa fie rau????

Ingrediente pentru un tort cu diametrul de 26cm, 12-14 portii:
– 350g ciocolata
– 230 unt la temperatura camerei
– 230g zahar + 60g zahar
– 4 oua intregi + 4 albusuri
– 100g faina
– 2 linguri de ness
– 50g nuca macinata
– 250g mascarpone
– 250g crema de branza
– Miezul de la un baton de vanilie
– 24 de piscoturi
– 250 ml cafea + ness

tort tiramisu

Topim ciocolata fie pe baie de abur fie in cuptorul cu microunde (unde o tinem 2-3 secunde, o scoatem si amestecam, o mai bagam 2 secunde, o scoatem din nou pana e topita complet), o punem in vasul de la mixer, punem si utul, o cana de zahar (cele 230g), 4 oua si amestecam bine bine pana cand compozitia este omogena, dupa care adaugam nuca macinata si faina si amestecam cu o spatula pana cand se incorporeaza bine bine de tot. Turnam amestecul in tava pe care o ungem cu unt si o tapetam cu faina, dar pastram 3 linguri bune din compozitie. Peste stratul de negresa punem un strat de piscoturi, pe care le ungem bine bine cu cafea, cu o pensula de patisserie, pana toti cei 250ml de cafea sunt absorbiti de piscoturi.

tort tiramisu

Intr-un alt bol, amestecam mascarpone, crema de branza, 60g zahar, 4 albusuri si miezul de la pastaia de vanilie. Punem compozitia peste piscoturi si o intindem uniform cu o spatula. Deasupra punem din copozitia de negresa pusa deoparte, cu lingurita, din loc in loc, apoi o marmoram folosind o scobitoare sau o frigaruie si dam tava la cuptor timp de 45-50 de minute la 160°C.

tort tiramisu

Tortul tiramisu trebuie sa se raceasca de tot inainte de a-l taia, de preferinta lasat sa se raceasca la temperature camerei si apoi dat la frigider peste noapte, ca sa se aseze bine straturile si sa se intrepatrunda bine aromele. A fost delicios, foarte de vara, tocmai pentru ca nu este exagerat de dulce si cu siguranta il vom repeat cu diverse ocazii 🙂 Sa va fie de cel mai bine!

tort tiramisu

tort tiramisu

tort tiramisu

tort tiramisu

tort tiramisu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (23 votes cast)

9 Comments

  1. Foarte apetisanta reteta. De abia astept sa o incerc. Suntem fan tiramisu :)…dar am o curiozitate: folosesti branza mascarpone sau crema propriu-zisa?
    Nu se branzeste daca se da la cuptor?? Eu folosesc doar Exquisa, dar ultima data mi s-a taiat crema de mascarpone cand am amestecat-o cu ouale, desi erau proaspete/ in termen amandoua. Ceva sugestii pt asta? 🙂
    Multumesc..si spor la gatit. Imi palc retetele! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Diana draga, nu se branzeste, iese minunat, promit 🙂 Iti sugerez mascarpone de la Lidl, e mult mai ieftin decat Exquisa si este mult mai ok 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +2 (from 2 votes)
  2. Alexandra

    Buna! Tortul mi se pare foarte interesant dar am o intrebare..cand faci „crema”(mascarpone,crema de branza,zahar,albus,pastaie de vanilie) albusurile sunt batute spuma asa-i?(sunt incepatoare nu de alta)..si..de mascarpone am inteles ca il iei de la Lidl..dar crema de branza de care folosesti?Astept raspuns, multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Buna Alexandra, crema de branza pe care o folosesc este tot e la Lidl, crema de branza natur, in ambalaj albastru inchis. Albusurile nu trebuie batute spuma inainte 🙂 Spor mult iti doresc! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Vai, dar cat de bine arata … Abia astept sa incerc si eu reteta, chiar astazi am sa il fac.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Corina

    Si suta de grame de faina unde intra in joc?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • o data cu nuca adaugam si faina, asa cum e in poza. pun s in text acu 🙂 scuze!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Alexandra

    Buna Teo, am facut tortul aseara! E o surpriza pt prietenul meu, care e innebunit dupa Tiramisu 😀 Abia astept sa il incercam deseara, multumesc mult de tot pt reteta! Stiu ca e mai veche, dar vroiam sa iti multumesc :). Te pup, sper sa ai o saptamana frumoasa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Buna, Alexandra! Iti multumesc pentru mesaj si tare ma bucur ca tortul a fost pe placul vostru! Un weekend minunat iti doresc!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.