Tarta rapida cu mere

tarta rapida cu mere

Cum era piesa aceea de la Genius? De prin ’98 asa? Oooooooo, e vara-vara, e soare-afara! Oooooooooo, e vara vara iara! Una din melodiile care mi-a marcat copilaria, pentru ca da, la 14 ani inca era un copil si ma bucuram din suflet de vara si de copilarie, nu m-am grabit sa cresc prea repede si liceul a fost cea mai frumoasa perioada din viata mea, ceea ce le-as dori si copiilor din ziua de azi…dar nu prea mai e cazul, din pacate. Da, stiu, am spus “copiii din ziua de azi”, exact ca o babutza care dojeneste “tineretul din ziua de azi” cand nu ii cedeaza locul in autobus, dar cert este ca lucrurile s-au schimbat foarte mult si generatiile care vin din urma nu se mai bucura de aceleasi lucruri de care ne bucuram noi si parca prea se grabesc sa creasca…

Eu nu m-am grabit, eu m-am bucurat de fiecare vara in parte si probabil cea mai mare bucurie a fiecarei veri era (si cred ca a ramas) inghetata. Imediat dupa Paste, cand incepea incet incet sa se incalzeasca, incepeam si noi sa o intrebam zi de zi pe mama “azi avem voie inghetata?” Si, de cele mai multe ori, raspunsul era nu. Apoi trecea cumva si luna mai si venea iunie si vremea era tot mai stabile si mai calda si incetul cu incetul, raspunsul la intrebarea “azi avem voie inghetata?” era DA! Inghetata noastra preferata era cea de vanilie, la vafa, aceea foarte cremoasa si galbuie, care arata exact ca un unt. Costa 25 de bani si mancam un ape zi, in drum de la scoala spre casa. Azi, in prima zi de vacanta, Luca a mancat si el o inghetata, de data aceasta o inghetata Gelatelli de la Lidl 🙂 Descoperiti AICI ofertele speciale pe care Lidl vi le-a pregatit la capitolul inghetata.

tarta rapida cu mere

Stiti de ce e important sa alegeti o inghetata buna azi? Pentru ca eu va aduc reteta perfecta care merge alaturi de un glob de inghetata – TARTA RAPIDA CU MERE! Este o tarta frantuzeasca, foarte simpla, cu ingrediente accesibile atat ca si pret cat si pentru ca toti le avem in camara sau in frigider tot timpul. Pregatim mai intai un aluat frantuzesc – pate brisee – care nu trebuie sa va sperie pentru ca se pregateste in mai putin de 5 minute cu robotul de bucatarie si apoi mai avem nevoie de doar 4 ingrediente: mere, zahar brun, unt si scortisoara. O tarta rapida cu mere, care se pregateste foarte usor, o tarta rapida cu mere pe care o puteti pregati si congela pana la momentul coacerii, o tarta rapida cu mere care e suficienta pentru 8-10 portii!

tarta rapida cu mere

Ingrediente pentru 8-10 portii
Timp de preparare 20 minute, timp de coacere 60 min
Dificultate redusa
– 230g unt Pilos 82% grasime, foarte rece, de la frigider
– 350g faina Castello
– o lingura zahar Castello
– o lingurita sare
– 60-100 ml apa rece (cu gheata)
Pentru umplutura:
– 7-8 mere mari
– 2 lingurite zeama de lamaie
– 100g unt Pilos
– o lingurita scortisoara Mikado
– 50g zahar brun Belbake 

tarta rapida cu mere

Pentru aluat  trebuie sa il lucram foarte repede, fiind un aluat pe baza de unt, cu cat intra mai mult in contact cu mainile noastre calde, cu atat untul se topeste mai mult, aluatul ia mai multa faina si implicit nu mai este la fel de usor si fraged. Punem untul taiat cubulete, faina, sarea si zaharul in robotul de bcuatarie si amesteca de cateva ori, pana compozitia are textura unui pesmet mare. Adaugam apa, lingura cu lingura. Apa trebuie sa fie foarte rece. Adaugam apa pana aluatul incepe sa se lege cand il strangem intre degete. Nu exagerati cu apa, aluatul nu trebuie sa fie umed. Amestecam tot cu blenderul pe functia pulse. Mutam aluatul obtinut pe o folie alimentara, formand un disc. Strangeti aluatul folosind folia, cu miscari rapide. O data infasurat in folie, il dam la rece 30 min.

tarta rapida cu mere

Dupa ce aluatul a stat 30 min la rece, il intindem pe planseta pudrata cu putina faina sau zahar pudra, astfel incat sa avem o foaie de cca ½ cm grosime. Asezam aluat in tava pentru tarte, cu diametrul de 22 cm. Curatame merele de coaja si le stropim cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida. Taiem merele in jumatati, apoi felii, avand grija ca feliile sa ramane impreuna. Asezam merele in tava, pe aluat, astfel incat sa nu ramana loc intre ele. Presaram zaharul brun, scortisoara si cubulete de unt.

tarta rapida cu mere

Asezam tarta in cuptorul incins la 180°C, pe gratarul din mijloc si coacem 60-70 minute sau pana merele sunt bine coapte si frumos rumenite, aurii.

tarta rapida cu mere

Este ideal sa lasam tarta sa se raceasca putin inainte de a o felia, dar totusi sa fi calduta in momentul servirii, pentru a se potrivi perfect langa un glob de inghetata! Inainte de a va lasa cu pozele de final, am si un GIVEAWAY pentru voi 🙂 Va asteapta un voucher de cumparaturi in valoare de 50 lei, valabil in oricare magazine LIDL! Tot  ce trebuie sa faceti este sa imi lasati un comentariu in care sa imi spuneti o amintire faina legata de inghetata! Comentariul cel mai inspirat va fi premiat cu voucherul! Castigatorul il aflam vineri, 1 iulie 🙂 SUCCES si astept cu drag comentariile voastre!!!

tarta rapida cu mere tarta rapida cu mere

 

26 Comments

  1. Lupu Oana Maria

    Cea mai faina amintire cu inghetata este din perioada sarcinii, cand am mancat inghetata cat nu am mancat toata viata pana atunci; nu prea ma omoram dupa inghetata, dar de cand am ramas insarcinata am descoperit aceasta bunatate, iar acum fie iarna fie vara nu refuz inghetata, mai ales daca este si de la lidl. si bineinteles ca ii place si Ilincai(bebe 1 an 2 luni)

  2. Cincu Madalina

    O amintire placuta este felul in care ti se topea in mana inghetata Polar de fiecare data cand o mancam…Jumatate se gasea topita pe maini,jumatate apucam sa o mancam:))))

  3. Andra Glomnicu

    Buna Teo,

    Iti urmaresc retetele cu mare drag si azi am hotarat sa particip si la concursul tau, chiar sper sa castig :))
    Cele mai faine amintiri despre inghetate la am din copilarie cand eram la tara si asteptam duminica sa vina doamna cu inghetata sa fugim la “deal” sa luam inghetata, nu era inghetata de oras, avea mai mult gust de apa, dar era minuntata pentru noi si mereu ne intreceam care ajungem primii sa cumparam, eu sau verii mei :)) si tin minte ca intr-o zi in toata alergatura noastra ne-am impiedicat unii de altii, noi stand cumva la “vale” ne-am rostogolit ca “bostanii” cum se zice prin Moldova, pana jos, si desii eram juliti si plini de praf ne-am ridicat din nou sa fugim spre doamna cu inghetata :))

  4. ah , parca si acum il văd in bucatarie pe taică-meu făcând cea mai buna , delicioasa , extraordinara înghețată de casa 🙂 Nu am mai mâncat de ani buni o înghețată de casa … Asta e cea mai faina amintire a mea 🙂

  5. Cea mai frumoasa amintire legata de inghetata este cand finuta a degustat pt prima data acest desert racoros si pe langa ca s-a manjit peste tot a mai si facut fete -fete . Memorabil

  6. Daniela Muntean

    Cu siguranta inghetata imi aminteste de copilarie. Iar prima imagine care imi vine in minte e inghetata la dozator, care pentru mine ramane cea mai gustoasa amintire :). Tin minte ca bunicul meu obisnuia sa ma duca la inghetata, inghetata care de multe ori ajungea sa fie impartita cu catelul pe care il aveam. Era cea mai mare fericire cand reuseam sa strecor cornetul catelului, fara sa ma vada cineva. Parte din farmecul inghetatei era ca o imparteam cu animalul pufos din dotare 😀

  7. dumitrescu raluca

    doamne,imi da si lacrimile cand ma gandesc la amintirile legate de inghetata ,ii duceam dorul ,eu fiind de la tara pe timpul lui Ceausescu erau tonetele de inghetata si din curtea mea se vedea toneta si masina cand venea sa aduca inghetata ,nu avea mama intotdeauana bani de poftele noastre care erau mari si dese referitoare la inghetata,asa ca acum fetita mea desi nu prea are voie cu inghetata din cauza gatului tanjeste dupa ea si ma doare sufletul stiind cata pofta si dorinta era in noi ca si copii sa mancam inghetata desi nu era ceva costisitor ,dar la un singur salariu in casa acum inteleg pe deplin pe parintii mei ,acum incercam sa facem poftele in limitele pe care le permite sanatatea fetitei care iubeste inghetatat ca mai toti copii

  8. Gabriela

    Imi amintesc de copilarie..Parintii mei erau saraci si nu isi permiteau sa ne ofere prea multe,ci cu strictete,nici dulciurile nu prea le vedeam,parca aud “Doar strictul necesar cumparam!”
    Dar intr-o vara,aveam cam 8 ani,matusa mea a hotarat sa ma ia cu ei in vacanta la mare.
    Cand am plecat,eram asa de bucuroasa,ca priveam pe geam si in stanga,si in dreapta tot drumul.
    Imediat ce am ajuns acolo,ne-am schimbat si am plecat la plimbare.
    Era totul nou pentru mine..pe marginea unei strazi era o rulota cu unghetata care oferea niste cupoane care se razuiau,dar ofereau foarte multe,iar pe toate scria ca am castigat o inghetata gratis..Le-am luat pe toate,cred ca erau cam 6 inghetate..pana la hotel le-am terminat,dar ce sa te faci ca a doua zi am facut febra si am racit.A trebuit sa ne intoarcem acasa,din pricina inghetatei :)) Asa ca vacanta mea a durat o zi,dar inghetata a fost delicioasa!:))

  9. ALINA MOGHEOR

    Faina…nefaina…atunci cand le scăpăm pe jos de pe băț pe asfalt…si razuiam restul inapoi in ambalaj …Tot cu batul…ca sa nu se piardă….
    Azi o întâmplare de gen nu mai are farmec…mergi si iti iei alta.
    Atunci pretuiam altfel lucrurile 🙂

  10. Alexandra

    O amintire tare faina legată de inghetata, e de pe cand eram copila, undeva la vreo 6-7 ani. Adoram duminicile deoarece mereu ma duceau parintii in centrul orasului sa mancam înghețata la dozator. Aveau cu vanilie si cacao si nu am sa uit niciodată cum eu voiam sa mananc doar cu vanilie iar ai mei luau doar cu cacao. Aveam impresia ca înghețata cu cacao este doar pentru oamenii mari, iar eu cumva nu aveam voie; chestia asta era doar in mintea mea. Acum când prind cate un dozator… imi place sa imi cumpăr tot înghețata cu vanilie in amintirea copilariei. De cate ori o mananc, parcă, parcă ma regasesc din nou la vârsta de atunci.

  11. cristina

    Imi amintesc cu drag verile copilariei cand mama nu ne lasa sa mancam inghetata de frica sa nu racim (ne spunea ca facem rosu in gat dar de fapt ea era principalul sensibil al familiei). Astfel nu ratam nici macar o invitatie din partea bunicilor paterni de a sta la ei in vacanta unde in fiecare zi dupa masa de pranz stiam ca primim mult asteptata vafa cu vanilie pt mine si cu cu cacao pt fratele meu. Bineinteles ca nu raceam iar parintii au aflat tarziu de escapadele noastre culinare pe baza de inghetata 🙂 Acum ma bucur ca “nu am ascultat” atunci pentru ca nu am devenit sensibila ca mama ci pot manca inghetata din belsug vara, fiind si desertul meu preferat 😀

  12. Tancau Alina

    Inghetata….. Am o amintire tare draguta alaturi de feciorul meu. C and iesim la plimbare pe langa casa, avem un magazin de unde ii promit ca ii cumpar inghetata de vanilie in cornet.Doar ca pentru aceasta inghetata mergem in total 4 km :))))…

  13. Buna Teo,

    Daca tot e vorba de inghetata, singura amintire amuzanta care-mi vine in minte este legata de o noapte linistita de vara, acasa la parinti, de pe vremea cand eu si surioara mea dormeam impreuna.
    Nu voi uita nicoadata felul “gingas” in care am fost trezita, cand am deschis ochii sora mea era peste mine, tragandu-ma de par si strigand: “da-mi inghetata inapoi! e inghetata mea! Da-mi inghetata inapoooi”. Bineinteles, ea a avut un vis in care eu ii luasem inghetata si toata actiunea a avut loc in somn, ea nefiind constienta de ceea ce facea.
    De atunci ne amuzam ori de cate ori mancam inghetata impreuna!

    Referitor la actuala reteta: yummmy-yummm, trebuie sa o incerc si eu.

    O zi minunata!

  14. hehe tin minte ca eram mica, in vacanta la Cluj la bunica intr-o vara, si asa ma apucase o pofta de inghetata intr-o zi, ca nici bine nu ma intorceam de la Napolact, care era peste drum, cu inghetata aproape terminata, ca iar ii ceream bani bunicii de o alta…cred ca am facut vreo 3-4 drumuri pe la Napolact in ziua aia:))

  15. Imi aduc aminte de inghetata din copilarie, care imi placea in orice forma: vafa, cornet, la pahar de plastic. Cea mai mare bucurie o aveam in zilele de duminica, atunci cand bunicul ma trimitea sa iau inghetata. El ii zicea „Polara”, mie imi placea ca era dulce, desi ma deranja putin ambalajul (semana cu un pachet de unt) pentru ca ma manjeam toata :))

  16. geanina otilia

    Excelenta reteta!Merita!

  17. Andreea L.

    Intr-o vara am fost in Italia impreuna cu copiii. Zilnic luam inghetata toti…2,3, 4, gusturi..depinde….in ultima zi de sedere acolo, am zis sa ne luam iar o ultima inghetata de ramas bun. Am inceput sa mancam din ea, dar parca nu prea mai puteam manca niciunul dintre noi. Parca ne facusem plinul de inghetata si efectiv nu mai intra. Nu stiam ce sa facem cu ele…nimeni nu mai vroia sa inghita nimic in plus…si cu MULTA parere de rau…jumatatile de inghetata ramase le-am aruncat la cos. A fost prima si ultima data cand am facut acest lucru. Am facut bine, am facut rau, cert este ca:
    Mai bine mancare aruncata, decat mate sparte.

  18. Ioana Tant

    Cea mai faina amintire legata de inghetata e si cea mai recenta.
    Acum in pragul disertatiei imi doream sa ma racoresc si am intrat in primul magazin Lidl. Aici am descoperit cea mai buna inghetata mancata pana acuma – inghetata pe bat cu ciocolata alba si capsuni Gelatelli -. Bineinteles ca nu m-am putut opri la una :)). Acum astept saptamana XXL sa-mi fac stocul cu inghetata preferata.
    Intotdeauna voi asocia terminarea masterului cu descoperirea delicioasei inghetate.

  19. Butnaru Daniela

    Bună,
    Copilăria mea vine dintr-o altă epocă, când îngheţata era unul din puţinele dulciuri care se găseau în cofetării, pe lângă câteva feluri de prăjituri. Nu ştiu dacă astăzi mi-ar mai plăcea îngheţata aceea, dar atunci era atât de bună, chiar dacă era puţină, iar cornetele erau atât de fragile sau chiar sparte din start!
    Cum însă vacanţele de vară, care coincideau cu sezonul îngheţatei, le petreceam într-un sat uitat de lume, la bunici, nu aveam parte de foarte multă, pentru că la magazinaşul de acolo nu exista aşa ceva. Dar câtă bucurie pe capul nostru când auzeam, în vreo duminică, că „A venit îngheţata”! Erau un nene şi o tanti cu un fel de căruţă plină cu gheaţă, în mijlocul căreia erau ascunse două vase – din aluminiu, cred -, din care scoteau, cu o lingură mai mare, o îngheţată galbenă, pe care o îngrămădeau în cornete. Copii şi adulţi ne adunam repede să cumpărăm deliciul care se topea atât de repede! Erau nişte temperaturi de iad, iar zilnic, la amiază, trebuia să punem pe foc, pentru pregătirea mesei, nişte strujeni uscaţi, care se mistuiau una-două… aşa că imaginaţi-vă ce încântare era acea rară îngheţată!
    Alături de alte câteva amintiri superbe din vacanţele copilăriei, cum ar fi cea a mirosului pâinii abia scoase din cuptorul brutăriei comunei, şi cea a îngheţatei mă face să zâmbesc melancolic de fiecare dată. Vă mulţumesc că, provocându-ne la concurs, mi-aţi dat ocazia să îmi reamintesc acele momente!
    P.S.: Voi încerca reţeta tartei cu mere când se va răcori un pic vremea. Acum ceva timp am combinat cu îngheţată o american pie cu mere 🙂
    Succes in continuare!

  20. Alexandrescu Corina

    Inghetata , inghetata deliciul copilariei, fructul oprit din cauza racelilor repetate… Atunci, de necaz, eu si o vecina, hai sa facem inghetata repejor. Gasim o carte de bucate, noroc chior! aveam in frigider si prin casa toate ingredientele. Spor la treaba! Pana nu vine mama de la servici. Agitate pregateam, amestecam, adaugam, numai ca in loc de zahar am adaugat sare de lamaie( borcanelele erau identice)… Am bagat in recipiente la congelator. Cand sa gustam… stupoare!!! Am mers si am cumparat repede de la magazin una buna si apetisanta( fara sa mai stie mama, desigur!)

  21. Haha nu e o amintire,e mai mult o realitate.
    Ma chinui cu o burtica și cateva kilograme pe care le-am luat dupa ce mi-am dat corpul peste cap cu o tragedie in viata.
    Iubitul meu are grija ce mănânc și cum mănânc ,abonamente la sala și multe motivatie

  22. Haha nu e o amintire,e mai mult o realitate.
    Ma chinui cu o burtica și cateva kilograme pe care le-am luat dupa ce mi-am dat corpul peste cap cu o tragedie in viata.
    Iubitul meu are grija ce mănânc și cum mănânc ,abonamente la sala și multa sustinere.
    Apai ce sa faci cu o pofticioasa.
    Nu am mai facut inghetata pana saptamana trecuta.
    Si uite asa mi-am ascuns in frigider o caserola de care numai eu stiu si pe care o devorez din cand in cand pe ascuns 🙂

    PS.Nu stiu ce tot am facut,dar am trimis din greseala mesajul incomplet. Degetele sunt vinovate 🙂

  23. inghetata?!!!!!!m-a salvat de la mutenia pe viata dupa operatia de amigdalite.ce sa mai zic ca a ramas si ramine desrtul preferat indiferent de anotimp.

  24. Gina Chiru

    Fetita mea Ana Maria fiind bolnava si cu febra si amigdalele inflamate a reusit sa iasa la copiii afara iar eu dupa aprox un sfert de ora ingrijorata am mers sa vad cum se prezinta iar pe ea o servise o vecina cu inghetata.Iar dupa aceea nu a mai avut febra totusi eu continuindu-i tratamentul. Vara in zile toride ea mananca chiar si 4 inghetate pe zi si de fiecare data trebuie sa ii curga inghetata printre degete sau sa se pateze.Pe mine ma amuza ca pentru ea inghetata este desrtul principal vara, dar nu doar vara.

  25. Alexandra

    Teo,la aceasta tarta se poate folosi in loc de blender,mixerul la pregatirea aluatului?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.