Muffins crocante cu afine

muffins crocante cu afine

Ne pregatim incet-incet pentru inceputul scolii, azi cu o reteta de muffins crocante cu afine, ideala pentru pachetelul de la scoala a celor mici. Daca pachetelul de la scoala este suficient de apetisant si atragator pentru cei mici, cu atat mai mica va fi tentatia de a-si dori dulciuri si produse de patiserie de la magazinul de langa scoala sau automatul de cornuri.

In plus, afinele sunt in plin sezon, eu le-am cumparat la un pret foarte ok de la Lidl si am pus si la congelator pentru iarna, cand le folosesc pentru smoothie-uri, prajituri si, bineinteles, aceste muffis crocante cu afine. Daca nu aveti o tava speciala pentru muffins nu este nicio problema, puteti folosi cupe de unica folosinta individuale din carton sau aluminiu, in care muffins se coc perfect!

muffins crocante cu afine

Ingrediente pentru 12 bucati

Timp de preparare 45 minute, dificultate medie
Pentru muffins:

  • 300g faina Castello
  • 10g praf de copt Pakmaya
  • 5g bicarbonat de sodiu
  • un praf sare
  • 120g unt Pilos, topit si racit
  • 200g zahar Castello
  • 2 oua mari
  • 250ml lapte batut Pilos
  • 10ml esenta de vanilie Castello
  • 250g afine

Pentru toping crocant:

  • 50g zahar Castello
  • 15g faina Castello
  • 15g unt Pilos topit
  • un praf scortisoara Mikado

Incingem cuptorul la 220° si pregatim 12 forme pentru muffins. Intr-un bol amestecam faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea. In alt bol amestecam untul, zaharul si vanilia. Adaugam apoi ouale si laptele batut si amestecam pana sunt incorporate. Turnam amestecul lichid peste amestecul de faina si amestecam cu o spatula, doar pana avem o compozitie bine legata, fara a exagera cu amestecatul. Cu cat amestecam mai mult, activam mai mult glutenul din faina si compozitia devine din ce in ce mai densa. Implicit muffins nu vor mai fi la fel de pufoase. Adaugam si afinele si amestecam usor cu spatula.

muffins crocante cu afine muffins crocante cu afine

Pentru toping-ul crocant, amestecam toate ingredientele pana avem o compozitie asemanatoare ca si textura cu un pesmet mare. Umplem formele pentru muffins astfel incat sa fie ¾ pline, apoi presaram peste fiecare topingul crocant. Coacem 5 minute la 220°, apoi scadem temperatura la 180° si continuam sa coacem muffins crocante cu afine 30-35 minute sau pana trec testul scobitorii si toping-ul este frumos rumenit si crocant.

muffins crocante cu afine

La final vom aveam niste muffins delicioase, foarte pufoase si pline de afine la interior si cu o crusta crocanta si aromata, cu o aroma subtila de scortisoara. Sunt delicioase imediat ce sunt scoase de la cuptor, dar se pastreaza foarte bine cateva zile la frigider: lasam muffins sa se raceasca la temperatura camerei, apoi le punem intr-o caserola inchisa ermetic sau intr-o punga inchisa cu fermoar si le pastram la frigider. Aceste muffins se pot si congela, iar inainte de consum le dam la cuptorul cu microunde sau in cuptorul clasic pana sunt calde. Sa va fie de cel mai bine si sa incepem cu bine noul an scolar impreuna!

muffins crocante cu afine muffins crocante cu afine

muffins crocante cu afine

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (9 votes cast)

4 Comments

  1. Foooooarte bune au iesit! Mie mi-au iesit vreo 14 bucati, dar am folosit hartii de muffins mai mici. Si cu asa instructiuni de la Teo… nici nu ai cum sa gresesti.
    Abea astept sa le incerc si cu alte fructe. Pun pariu ca ies dementiale cu mere.

    Teo, meriti toate multumirile din lume! Orice reteta am incercat de aici, a iesit fara probleme. Apreciez enrom ca pot merge la sigur de fiecare data cu retetele tale.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Eu iti multumesc din suflet pentru toata increderea si toate cuvintele frumoase! Pupici multi!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Buna.Laptele ar merge inlocuit cu apa?Multumesc frumos!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Buna, nu merge inlocuit cu apa, dar poti folosi lapte de igdale, de soia etc

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.