Retete romanesti

retete romanesti

De fiecare data cand revine Saptamana Romaneasca la Lidl, revin o data cu ea si amintiri din copilaria mea draga, amintiri de la bunici, pentru ca Buni Sia a fost mereu gospodina de serviciu, dedicata si harnica, mereu pregatita sa raspunda “cum sa nu va faca Buni!”, la orice dorinta culinara a mea sau a lui Rares, fratele meu. Buni Sia nu mi-a cerut niciodata ajutorul, nu m-a pus sa curat cartofi si nici sa spal vreo farfurie, insa cred ca asta facea totul si mai interesant: pentru ca nu ma chema sa o ajut, mergeam de bunavoie. Si urmaream tot. As fi avut impresia atunci ca nu as putea niciodata reproduce o mancare de-a ei si mai apoi, cand m-am trezit “la casa mea”, mi-am dat seama ca stiu mult mai mult decat imi inchipui. Si totusi o sunam de fiecare data, la fiecare reteta, numai de dragul de a-i auzi explicatiile. Si mai mult, stiam cat de fericita este cand vede ca vreau sa invat, ca le gatesc alor mei cu drag, asa cum a facut si ea o viata intreaga. Majoritatea retetelor postate in primul an al existentei blogului Teo’s Kitchen sunt inspirate de ea si de mancarurile cu care am crescut. Buni Sia si mama Lucia sunt parti integrante al sufletului meu si au devenit co-autoare ale blogului pe care il cititi acum si, asa cum spune fratele mele, “sunteti ca 3 picaturi de apa”. Un compliment, desigur, pentru ca sa fie o bunica si o mama ca si ele…e foarte mare lucru!

Despre asta e Saptamana Romaneasca la Lidl: despre traditii si amintiri din familie, despre retete si preparate despre care poti spun linistit “wow, nu am mai mancat asta de cand eram mic!” Carnaciorii la garnita? Imi aduc aminte de friptura lui buni, din bucati de carne de porc si carnatii de casa, pe care o punea apoi in borcane mari, in untura. Nu stiai ce sa faci mai intai: sa scoti carnea sau sa iti ungi o felie de pita cu untura usor portocalie? Jumarelele? Nu mai au nevoie de nicio introducere pentru ardeleni! Cand Buni avea bucatarie plina de slanina de toate felurile, era clar ce urmeaza: jumari, untura proaspata, slanina fiarta cu usturoi si boia si, sandwich-ul copilariei mele: slana taiata foarte marunt si prajita, amestecata apoi cu ceapa rosie de apa, din aia dulce, care nu pisca, si musai picurate pe o felie de paine prajita. Si magiunul? Vacantele mele de vara la Aschileu si cazanul in care fierbea molcom magiunul, placintele si gogosile cu magiun care urmau a doua zi si mirosul de toamna si de tot ce-i mai bun intr-o casa, pe care nu ti-l puteai scoate din haine si din suflet. Alte vremuri, nenicule, alte vremuri…

retete romanesti retete romanesti

Azi vreau sa va arat 4 retete romanesti, 4 deserturi foarte dragi mie: gogosi umplute cu dulceata, prajitura cu gem si aluat razuit, faguri si cornulete fragede. Toti le stim de la mama sau bunica, dar poate sunt retete pe care nu le-ati incercat de ani de zile si sper sa le incercam acum impreuna 🙂

CORNULETE CU GEM – fragede, perfecte, care efectiv se topesc in gura! Ingredientele sunt foarte simple: unt (Buni folosea de obicei untura), smantana grasa, din aceea in care sta infipta lingura si e super cremoasa, faina si un strop de esenta de vanilie care sa faca si mai aromate cornuletele noastre 🙂 Pentru umplutura, putem folosi gem sau dulceata, rahat sau nuca amestecata cu gem. Sunt atat de bune si atat de fragede!

retete romanesti

retete romanesti

FAGURI CU DULCEATA –  inseamna pentru mine COPILARIE. Si sunt sigura ca inseamna acelasi lucru si pentru foarte multi dintre voi. Din caietul vechi de retete al mamei mele vine si reteta de azi, reteta de faguri cu dulceata, pentru care mama avea o forma speciala, lunga, cu manere, care se potrivea perfect pe ochiul de la aragaz si acolo se coceau fagurii.

retete romanesti

retete romanesti

GOGOSI – Gogosi umplute cu dulceata! Gogosile cred ca sunt prezente in casele romanilor din cele mai vechi timpuri si pana azi, fiind un desert foarte accesibil, cu ingredient la indemana, usor de pregatit chiar si la tara. De fapt, cele mai bune gogosi din viata mea cu siguranta le-am mancat la tara, la Aschileu, facute tot de Buni Sia, dar prajite in tuci. Un vis! Noi facem azi reteta ei de gogosi si le umplem cu dulceata de zmeura, apoi le pudram cu un pic de zahar si…ne prefacem ca avem din noi 7 ani.

retete romanesti

retete romanesti

PRAJITURA CU GEM SI ALUAT RAZUITPrajitura cu gem si aluat razuit este o “clasica”, o prajitura de casa care nu lipseste din caietele de retete ale mamelor noastre. Buni Sia de exemplu o stie atat de bine incat nu are nevoie de nicio reteta, fare totul “la ochi” si “dupa cum se simte aluatul la mana”, inlocuieste gemul cu mere de exemplu, dar aluatul ramane mereu acelasi, un aluat sfarmicios, care devine foaret crocant la copt si rezulta o prajitura delicioasa care se pastreaza foarte bine la frigider 3-4 zile. Este o prajitura care imi trezeste tot felul de amintiri despre vremurile in care poate nu aveam atat de mult pe cat ne-am fi dorit pe masa insa ne stiam bucura altfel de mancare, de vremurile in care singura mea grija era sa ma spal pe maini inainte de masa si sa mananc tot din farfurie 🙂

retete romanesti

retete romanesti

One Comment

  1. gusturi romanesti foarte bune

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.