Cremes cu cocos

cremes cu cocos

Anul acesta de Craciun, mi-am dorit foart mult sa incerc prajituri noi. Multe prajituri noi. Stiu, ca blogger culinar ar fi fost de asteptat sa deschis google si sa caut “retete de prajituri” sau “prajituri de casa” si sa aleg una din retetele care  imi fac cu ochiul. Dar nu am facut asta, pentru ca, in continuare iubesc retetele vechi, mostenite din familie in familie, de la o gospodina la o alta gospodina. Mi-am adus aminte de Gabi, vecina de deasupra si prima vecina pe care am cunoscut-o cand ne-am mutat “la tara” 🙂 Mi-am adus aminte ca avea Gabi un caiet  cu Metallinca, plin, dar plin cu retete numai una si una! Acolo am gasit reteta de “Cremes cu cocos” si nu se putea sa nu o incerc pentru Sarbatorile de Iarna!

cremes cu cocos

Am dat rapid o fuga la LIDL, am luat tot ce imi trebuia, mai ales muuuulta nuca de cocos si m-am apucat de treaba! Prajitura “Cremes cu cocos” se pregateste usor, trebuie numai sa retineti cativa pasi importanti:

  • foile pentru prajitura sunt foarte fragede si casante, da rasa trebuie sa fie pentru a semana la final cu foile de cremes ca si textura. Daca lucrati insa pe masa bine pudrata cu faina, veti reusi sa le intindeti cu sucitorul si, tot cu ajutorul lui, sa asezati foaia peste prajitura
  • bezeaua pentru stratul de crema de cocos trebuie batuta foarte bine, astfel incat sa fie foarte tare si lucioasa. Daca folositi un mixer de mana, trebuie sa bateti bezeaua cel putin 10-12 minute la viteza mare. Mai intai batem albusurile cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul si avem o spuma moale, apoi adaugam zaharul, cate 1-2 linguri o data, amestecand bine bine dupa fiecare lingura de zahar. La final, spuma NU trebuie sa cada cand intoarcem vasul
  • prajitura “Cremes cu cocos” este cu atat mai buna cu cat sta mai mult, deci lasati-o cel putin 12 ore (de preferinta 24) inainte de portionare
  • glazura de ciocolata de deasupra este optionala, insa eu consider ca da o aroma deosebita si in plus, ajuta si la aspectul final al prajiturii. Cum pregatim glazura rece de cacao? Amestecam intr-un bol 150g zahar pudra, 2 linguri de cacao, o lingura de ulei si 3 linguri de apa. Trebuie sa obtinem o glazura lucioasa, pe care o turnam repede peste prajitura si o nivelam cu spatula. Este important sa lucram repede cu aceasta glazura la rece, pentru ca se intareste foarte rapid.

cremes cu cocos

Hai sa vedem de ce ingrediente avem nevoie pentru prajitura Cremes cu cocos. Sunt ingrediente la indemana, pe care le gasiti tot timpul in gama de baza din magazinele Lidl.

Ingrediente pentru foile fragede:

  • 300g faina Castello
  • 50g zahar pudra Castello
  • 150g unt Pilos la temperatura camerei
  • ½ pliculet praf de copt Castello
  • o lingura cacao Castello
  • 1 galbenus
  • 1 lingura smantana Pilos

cremes cu cocos

Ingrediente pentru stratul de cocos:

  • 6 albusuri
  • 250g zahar tos Castello
  • 250g nuca de cocos Belbake

cremes cu cocos

Amestecam toate ingredientele si framantam pana avem un aluat omogen pe care il dam la rece 30 minute. Impartim aluatul in doua parti egale (ca s afim siguri ca avem 2 foi egale, cantarim aluatul si il impartim in doua). Intindem prima foaie in tava, apoi intindem deasupra stratul de cocos si il nivelam cu spatula. Pentru stratul de cocos, batem albusurile spuma tare cu 250g zahar si adaugam nuca de cocos. Amesteca bine cu spatula, cu miscari de sus in jos, pentru a nu se lasa spuma. Peste stratul de cocos asezam a doua foaie de aluat si dam totul la cuptorul incins la 160°C, timp de 30-35 minute.

cremes cu cocos

Ingrediente pentru crema de vanilie:

  • 6 galbenusuri
  • 3 linguri de faina Castello
  • 300ml lapte Pilos
  • 200g unt Pilos 82%grasime
  • 200g zahar pudra vanilat Castello
  • 50g nuca de cocos Belbake

cremes cu cocos

Frecam galbenusurile cu faina, apoi adaugam laptele si amestecam pana nu mai sunt cocoloase. Punem la fiert pana crema se leaga, ca o budinca, pe care o lasam sa se raceasca foarte bine. Frecam untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei, cu zaharul pudra, pana avem o spuma. Adaugam lingura cu lingura budinca racita si continuam sa amestecam, pana avem o crema omogena. Adaugam si nuca de cocos si amestecam.

cremes cu cocos

Punem crema peste prajitura, nivelam cu spatula. In mod normal, Cremes cu cocos este gata, dar, asa cum va spuneam, glazura de cacao este optionala, dar o puteti pregati foarte usor dupa indicatiile de mai sus. Apoi, puteti decora cu nuca de cocos.

cremes cu cocos

Cremes cu cocos a fost o prajitura foarte apreciata de toti cei care au gustat-o si sunt sigura ca, daca si voi iubiti nuca de cocos la fel de mult ca si mine, o veti aprecia la fel de mult! 🙂

cremes cu cocos

6 Comments

  1. Mădălina

    Se pot folosi foile pt cremsnit?

  2. Corina

    Buna Teo,

    Acum e in ‘productie’ cremesul. Abia astept sa vad ce va iesi. 🙂 Vroaim sa te intreb ce dimensiuni are tava in care l-ai pregatit?

    Multumesc.

  3. E f buna. 🙂

  4. Camelia

    Buna! Ce marime este tava? Imi plac enorm prajiturile tale, dar imi lipsesc marimile la tava de cele mai multe ori. Pt incepatori ca mine, este de mare mare ajutor sa stim in ce tava sa facem prajitura. Multumesc enorm pt toate prajiturele delicioase pe care le publici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.