Prajitura Foi cu bulion

prajitura foi cu bulion

Prajitura Foi cu bulion este una din prajiturile clasice, cu care am crescut eu si sunt sigura ca si foarte multi dintre voi. Nu este cea mai simpla prajitura de facut si, la fel ca si Prajitura Albinita sau Alba ca zapada, Prajitura Foi cu bulion este o prajitura cu foi care se coc pe fundul tavii. Daca vi se pare un proces complicat si va e teama/groaza sa va apucati, va spun cu toata sinceritatea ca NU E ATAT DE GREU PE CAT PARE!

prajitura foi cu bulion

[box type=”info” size=”large” style=”rounded” border=”full”]Cateva secrete pentru reusita retetei de Prajitura “Foi cu bulion”[/box]

  • folositi o tava de 25×35 cm pentru coacerea foilor, de preferinta o tava antiaderenta, ca foile sa nu se lipeasca
  • este ideal sa pregatiti foile cu o zi inainte de a pregati crema
  • dupa ce umpleti foile, prajitura trebuie sa stea minim 24 de ore pentru ca foile cu bulion sa se inmoaie
  • bulionul folosit la “Foi cu bulion” este suc de rosii, ca sa lamurim si asta. Stiu ca in unele parti ale tarii bulionul este foarte gros, ca o pasta. Insa la noi in Ardeal, bulionul este lichid, practic un suc de rosii putin mai gros
  • ca sa va asigurati ca foile sunt egale, este ideal sa cantariti aluatul la final, inainte de a-l imparti pentru foi. Aluatul meu a avut 1400, deci am avut 350g de aluat pentru fiecare foaie

prajitura foi cu bulion

Ingrediente pentru Prajitura Foi cu bulion

  • 15 linguri de zahar
  •  15 linguri de ulei
  •  15 linguri bulion
  •  un pliculet praf de copt
  •  cca 500g faina (mai mult daca este necesar)

Ingrediente pentru crema Prajitura Foi cu bulion

  • 1 litru lapte
  •  5-6 lnguri cu varf de zahar
  •  200g gris
  •  200g unt moale
  •  75g nuca de cocos
  •  coaja de la o lamaie
  •  2 pliculete zahar vanilat
  •  300g dulceata acrisoara (maciese, prune)

prajitura foi cu bulion

 

Cum pregatim Prajitura Foi cu bulion

  1. PENTRU FOI amestecam toate ingredientele lichide cu zaharul, apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt treptat pana obtinem o bila de aluat care se dezlipeste de peretii vasului. Puteti adauga si esenta de vanilie in foi daca doriti.
  2. Impartim aluatul in 4 bucati egale, din care intindem 4 foi pe care le coacem pe fundul tavii.
  3. Foile se coc 5-7 minute in cuptorul incins la 180°C. Lasam foile sa se raceasca 5-6 minute inainte de a le indeparta de pe tava.
  4. PENTRU CREMA fierbem laptele cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie. Cand laptele incepe sa fiarba, punem grisul in ploaie, amestecand foarte bine cu telul ca sa nu se formeze cocoloase.
  5. Lasam sa fiarba 5-6 mintute, amestecam in continuu pana avem un gris moale. Acoperim oala cu folie alimentara astfel incat sa atinga grisul, astfel nu va face crusta. Lasam sa se raceasca foarte foarte bine.
  6. Frecam untul, care trebuie sa fie de minim 80% grasime si la temperatura camerei, cu mixerul la viteza medie, pana avem o spuma. Peste unt, adaugam cate 1-2 linguri de gris si amestecam cu mixerul. La final adaugam nuca de cocos.
  7. Crema obtinuta se tine la rece pana in momentul folosirii.
  8. PENTRU ASAMBLARE, punem o foaie de prajitura, ½ din cantitatea de crema, a doua foaie, dulceata acrisoara, a-3-a foaie, restul de crema si la final ultima foaie.
  9. Punem un tocator sau o tava peste prajitura si o greutate (eu am pus borcane de gem) ca foile sa se aseze bine si prajitura sa fie compacta.  

prajitura foi cu bulion

prajitura foi cu bulion

Inainte de serivire, pudram Prajitura Foi cu bulion cu zahar sau pregatim o glazura la rece din 150g zahar pudra, 2 lingui de cacao, o lingura de ulei si 3 linguri de apa clocotita. Ingredientele pentru glazura se amesteca foarte bine cu o lingura sau cu telul pana avem o glazura lucioasa, uniforma, pe care o turnam rapid peste prajitura, pentru ca se intareste foarte repede. Nivelam glazura o o spatula sau un cutit si o lasam sa se aseze inainte de a taia Prajitura Foi cu bulion.

prajitura foi cu bulion

Sper din suflet ca va placut reteta de azi, ca Prajitura Foi cu bulion v-a adus aminte de copilarie si de mamele si bunicile noastre dragi, care coceau numai si numai bunatati 🙂

7 Comments

  1. Iubitul meu ma tot bate la cap cu aceasta prajitura, dar eu nu am mancat niciodata

  2. Din aceste cantități v-a ieșit 1400 grame? Ceva nu pușcă… 🙁

  3. Andra Mihai

    Pentru foi, eu nu am inteles cand adaug zaharul si cand praful de copt. N ati mentionat nimic despre ele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.