Trigon cu fasole batuta

trigon cu fasole

Toata copilaria mea am fost fascinata de “trigon”. Nici nu conta cu ce e umplut, atat timp cat era TRIGON. Sa va explic si de ce: imediat dupa ’89, s-a deschis in curtea scolii primul chiosc de unde ne puteam cumpara “de mancare” in pauze. Bineinteles ca atat mama Lucia, cat si Buni Sia erau total impotriva acestor “manifestari”! Considerau ca un “sandwich cinstit” pus de ele in pachetel nu poate fi egalat de nimic :). Asa ca era mare sarbatoare in zilele in care uitam sa cumparam paine sau insistentele noastre erau suficient de mari si mama ne dadea bani in loc de pachetel. Nimic nu se compara cu bucuria de a fugi in pauza la chiosc pentru un TRIGON. Cu orice, doar TRIGON sa fie! Din amintirile acestea vine si reteta de azi – TRIGON CU FASOLE BATUTA.

trigon cu fasole

Sunt zile in care vrei sa mananci mai light, pur si simplu nu ai chef de carne sau este o perioada de post. Pentru zile ca acestea, exista gustarile vegetale de la Scandia Sibiu. Fasolea batuta cu legume este un aperitiv care imi aminteste de copilarie, de “fasolea frecata”, asa cum se numeste ea in Ardeal, pe care o pregatea Buni cand eram mici. Este un produs fara E-uri si fara alti aditivi, conservat prin metoda clasica, la bain-marie.

trigon cu fasole

trigon cu fasole

Tot ce trebuie sa stiti despre reteta de Trigon cu fasole batuta

  • aluatul se pregateste foarte usor si il puteti folosi si pentru tarte de post sau chiar biscuiti. Pentru biscuiti de post, dupa ce intindeti aluatul intr-o foaie de ½ cm, il decupati cu forma preferata.
  • trigonul se poate coace sau praji in baie de ulei. Desi este mai gustos prajit, eu am ales varianta mai sanatoasa a trigonului copt. Alegerea este a voastra 🙂
  • puteti adauga in aluat si ierburi aromatice uscate, pentru un plus de aroma.
  • aluatul se poate transforma foarte usor in aluat dulce, daca adaugati 2-3 linguri de zahar.
  • pentru un plus de culoare, daca nu tineti post, puteti unge trigonul cu ou batut inainte de a-l coace.
  • reteta de trigon cu fasole batuta se pregateste foarte usor, ies 8-10 trigoane mari si pot fi servite alaturi de diverse sosuri: de rosii, de iaurt.
  • este combinatia perfecta intre aluatul crocant si umplutura cremoasa de fasole batuta.

trigon cu fasole

Ingrediente pentru 8-10 portii de Trigon cu fasole batuta:

  • 450-500g faina
  • o lingura de zahar
  • 2 lingurite de praf de copt
  • o lingurita de sare
  • 4 linguri de ulei de masline sau de floarea soarelui
  • 200-250ml de apa calduta
  • 2 conserve (2x 200g) de fasole batuta Scandia Sibiu 

trigon cu fasole

Pentru aluat, amestecam toate ingredientele, mai putin apa, intr-un robot de bucatarie sau mixer. Adaugam apa treptat, pana obtinem consistenta dorita: un aluat usor elastic, care nu se lipeste de peretii vasului. Intindem aluatul pe masa tapetata cu faina, intr-o foaie de ½ cm grosime. Taiem aluatul in patrate de 10x10cm (sau mai mici, daca doriti mini-trigoane).

trigon cu fasole

Punem umplutura de fasole batuta si inchidem foarte bine aluatul, cu ajutorul unei furculite. Asezam trigoanele in tava, pe hartie de copt si le coacem 20-25 minte in cuptorul incins la 180°C. Va repet, puteti sa prajiti trigonul in baie de ulei, pana e frumos rumenit si auriu pe ambele parti :).

trigon cu fasole

Asa arata o reteta de post, delicioasa, aromata si satioasa! Reteta de Trigon cu fasole batuta este perfecta pentru pranzul din caserola de la birou, pachetelul de la scoala (ca sa nu mai fim tentati de trigonul de la chiosc) si, bineinteles, numai bun de luat la drum in vacanta! 🙂

trigon cu fasole

Sa va fie de cel mai bine si alte retete cu produsele Scandia Sibiu gasiti AICI.

 

 

 

2 Comments

  1. Coltzunasi se numesc si trebue fierti Se pot umple cu ce vrei bineinteles Noi pe aici ii umplem cu branza de vaci cu ou si zahar sau branza iute sau sarataBranza ,,.iute”este branza care pusa felii in putina sau borcan de sticla cu sare sau framantata cu sare este lasata cateva luni in beci sa se maturezeEste deosebita pentru coltunasi ,turte prajite sau poalein brau la cuptor Apoi este buna pentru alivenci ,pasca cu branza etc etcEu sunt de prin partile Botosaniului

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.