Salata de ardei copti

Azi gatim impreuna Salata de ardei copti! Mama si Buni au fost si sunt niste gospodine extraordinare, despre care v-am mai povestit in nenumarate randuri. Am invatat de la ele nu doar primele retete pe care vi le-am impartasit aici la inceputul blogului, ci si multe din retetele de acum. Pentru ca, mai ales mama, e mereu la curent cu tendintele culinare, isi noteaza retete de la televizor si din reviste de food. Apoi, a calatorit foarte mult si a locuit in diverse parti ale lumii, de unde ne-a adus retete si obiceiuri culinare noi.

salata de ardei copti

Si totusi, oricat de pasioante am fi de noile retete, le avem pe clasicele noastra, cele la care ne intoarcem mereu mereu. Sunt retete cu care am crescut, pe care le gatim periodic acasa si cu care sunt atat de obisnuita incat am impresia ca le-am postat deja pe blog. Apoi realizez ca nu e asa. Nu le-am postat pentru ca imi sunt atat de familiare incat nu imi vine sa cred ca NU ar fi postate deja. Ei bine, cred ca ar trebui sa ajunga si la voi. De ce? Fie va aduc aminte de copilarie si de mancarea mamei, asa ca le veti incerca cu drag, fie sunt total noi pentru voi si le veti incerca de curiozitate si pofta. Sau poate, in familia voastra se gateau intr-o alta varianta, deci e binevenit un aer proaspat. Asa ca azi avem o reteta cu traditie, nu doar in bucataria mea, ci in bucatarie romaneasca in general: Salata de ardei copti.

salata de ardei copti

Ce ar trebui sa stii despre reteta de Salata de ardei copti:

  • Poti folosi ardei grasi sau ardei kapia, in functie de preferinte. Vara si toamna, cand ardeii sunt in sezon, este minunat sa pregatesti reteta de Salata de ardei copti cu ardei proaspeti, pe care sa ii coci pe plita sau pe grill.
  • Cand ardeii nu sunt in sezon sau nu ai prea mult timp la dispozitie, poti opta linistita pentru ardeii copti la borcan. Eu prefer ardeiii copti Freshona, pe care ii gasesti in magazinele Lidl. Sunt deliciosi, au consistenta perfecta pentru salata si sunt atent selectionati. In plus, nu mai e bataia de cap a prajitului si curatatului ardeilor.
  • Daca alegeti sa folositi ardei proaspeti si sa ii coaceti, ii puteti coace pe plita, pe gratarul sau in tigaia grill, pana se inegresc pe toate partile. Pentru a curate ardeii mai usor, imediat ce ii luati de pe plita (deci sunt fierbinti) ii pudrati cu sare grunjoasa si ii acoperiti cu folie. Astfel se vor curata foarte usor.

salata de ardei copti

  • In salata de ardei copti puteti pune usturoi sau il puteti omite, in functie de preferinte voastre. Optional este si patrunjelul verde tocat marunt, dar mie imi place foarte mult si mi se pare ca da un plus de aroma salatei.
  • La capitolul ulei, puteti folosi ulei de floarea soarelui sau ulei de masline. Eu prefer uleiul de floarea soarelui pentru reteta de salata de ardei copti, pentru ca are o aroma mai delicata si nu domina gustul salatei la final. Alegerea este a voastra, desigur. Eu doar va prezint variantele.
  • La capitolul otet, puteti folosi otelul vostru preferat, fir otet din vin sau otet de fructe, chiar si otet balsamic. Eu aleg intotdeauna otet de mere cu miere. Poate si pentru ca toata copilaria mea, Buni a preparat otet de miere cu mere in casa, dupa reteta ei secreta si era super aromate si mega delicios!

Ingrediente pentru 4 portii de Salata de ardei copti:

  • 2 borcane ardei copti Freshona (400g fiecare)
  • 30-50ml otet de mere cu miere
  • 30-50ml ulei de floarea soarelui Vita D’Or
  • 150-200ml apa
  • 1-2 linguri zahar tos Castello
  • Sare Castello dupa gust
  • 2-3 catei de usturoi
  • ½ legatura patrunjel verde

salata de ardei copti

Scurgem foarte bine ardeii din borcan. Ii limpezim sub jet de apa rece, apoi ii taiem fidelute. Puteti lasa ardeii copti si intregi, asa cum sunt ei in borcan. Mama, de exemplu, nu taie niciodata ardeii, ii lasa cu tot cu cotor si codita in salata, astfel ca fiecare isi poate lua cate un ardei intreg in farfurie. Alegerea este a voastra. Eu prefer salata de ardei copti taiati in bucati mai mari.

salata de ardei copti

Punem ardeii intr-un vas incapator. Separat, intr-o cana, facem un amestec de apa, ulei, otet, zahar si sare. Desigur ca in reteta de mai sus v-am scris si cantitatile pentru fiecare, dar reteta de Salata de ardei copti chiar este o reteta care trebuie pregatita “la ochi” sau “dupa gust”. Cand am sunat-o pe mama sa imi spuna reteta si am intrebat-o de cantitatile exacte, mi-a spus exact asa “iei o cana din aia mai mare de cafea, pui apa un pic mai mult de jumate, pui otet, ulei, sare, zahar si amesteci pana nu se mai simte zaharul. Gusti tot timpul si mai pui din orice simti ca lipeste. Apoi gusti iar!” Asa va sfatuiesc sa faceti si voi. Turnam amestecul obtinut peste ardei, punem si usturoiul si patrunjelul tocat marunt. In ceea ce priveste usturoiul, il puteti trece prin presa sau il puteti toca foarte marunt din cutit.

salata de ardei copti

In locul zaharului, puteti folosi miere sau sirop de artar, dar si alti indulcitori care va plac. Salata de ardei copti merge perfect alaturi de ceva cremos: un piure de cartofi sau un piure de cartofi cu pastranac, alaturi de hummus sau alte astfel de salate tarinabile, alaturi sau in interiorul sandwich-urilor sau lipiilotr etc.

salata de ardei copti

Cand eram mici, mama ne servea Salata de ardei copti alaturi de piure de cartofi cu snitele sau chiftele, asa era traditia la noi acasa 🙂 Sunt sigura ca veti fi absolut incantati de reteta aceasta si ca va aduce aminte de gustul copilariei! Sa va fie de cel mai bine si nu uitati ca ingredientele va asteapta cu drag in magazinele Lidl Romania.

salata de ardei copti

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.