Prajitura de Vis

Pentru ca sarbatorim Saptamana Romaneasca in magazinele LIDL, m-am gandit sa va prezint o reteta de prajitura din caietul mamei, mama Lucia pe nume de cod si Prajitura de vis pe numele retetei. Pentru ca retetele din caietele mamelor noastre, caietul ala atat de trudit, plin cu faina si ulei la retetele cele mai utilizate, este comoara fiecaruia dintre noi. Si nu stiu altii cum sunt, dar stiu ca noi,  romanii, avem o mare pasiune pentru prajiturile de casa. Si daca au si 2-3 blaturi, crema si glazura? Clar este o prajitura din faimosul caiet!

Prajitura de vis este o prajitura complicata, nu zic nu, dar e genul de prajitura de casa (click pentru a accesa colectia mea de retete de prajituri) care face o impresie exceptionala musafirilor. Si la noi, in Ardeal, prajitura de duminica e sfanta! La fel si platourile de prajituri de la Craciun, Paste si orice masa festiva in familie: daca nu sunt minim 4-5 feluri de prajituri pe platou, nu prea esti gospodina si toata lumea o stie, chiar daca putini ardeleni o sa iti spuna asta in fata! 🙂

Dar se stie: un platou “cinstit si corect” de prajituri trebe musai sa contina 4-5-6 feluri de prajitura: cu crema de vanilie, cu crema de cacao, cu blat pufos, cu foi, prajituri cu aluat fraged – gen cornulete sau haiose si, desigur, fursecuri sau prajituri la bucata – gen Tobite sau Saraberne, Raffaello de casa, salam de biscuiti etc. Si, desigur, reteta noastra de azi – Prajitura de vis! Acum nu cred ca mai are rost sa va spun cam CAT e de buna, ca altfel nu se numea Prajitura de vis. Asa ma distreaza numele retetelor de prajituri din caietele mamelor nostre! Prajitura de vis, Prajitura Rodica (asa o chema pe colega care i-a dat-o) sau Prajitura Durere, o prajitura pe care am vazut-o la Bucataria Urecheata si pe care o incerc cat de curand, ca TRE’ sa stiu cat ii de buna de i se spune DURERE 🙂

Prajitura de vis – tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Puteti coace un singur blat cu nuca de cocos, pe care sa il taiati apoi in doua sau, asa cum va sugerez eu sa faceti: coaceti 2 foi individuale de aluat, ies mai pufoase si mai groase.
  • Pentru crema e foarte important sa folositi un unt de calitate, de minim 80% grasime. Untul de 65% grasime…nu prea este unt, are foarte multa apa si riscati sa taiati crema.
  • Pentru glazura si stratul de ciocolata din mijloc, eu am folosit ciocolata amaruie, pentru ca ii place foarte mult lui Sergiu. Dar puteti sa folositi ciocolata cu lapte sau, de ce nu, ciocolata de menaj.
  • Pentru stratul de biscuiti puteti folosi cappuccino, asa cum am folsit eu dar si cafea putin indulcita si amestecata cu esenta de rom, ca la tiramisu. Sau puteti face un siop de zahar ars, daca nu va place gustul de cafea. Sau puteti folosi cacao cu lapte. Aveti de unde alege 🙂
  • Prajitura de vis trebuie neaparat sa stea la rece peste noapte.
  • Cand taiem prajitura, e bine sa folosim un cutit trecut prin apa fierbinte.

Ingrediente pentru foi Prajitura de vis:

  • 10 albusuri
  • un praf de sare Castello
  • 150g zahar Castello
  • 100g nuca de cocos Belbake
  • 100g faina Castello
  • miezul de la o pastaie de vanilie Belbake

Ingrediente pentru crema Prajitura de vis:

  • 10 galbenusuri
  • 150g zahar Castello
  • 100ml lapte Pilos
  • 400g unt Pilos (moale, la temperature camerei)
  • miezul de la o pastaie de vanilie Belbake

Ingrediente pentru glazura Prajitura de vis:

  • 200g ciocolta amaruie J.D. Gross
  • 50ml ulei Vita D’Or
  • 200ml cappuccino
  • 25-30 biscuiti simpli Tastino

Pentru blat: batem albusurile cu sarea si miezul de la pastaia de vanilie, pana avem o spuma legata. Adaugam zaharul treptat, lingura cu lingura. Batem pana avem o bezea lucioasa, bine legata. Adaugam nuca de cocos  si faina, le incorporam cu spatula, cu miscari de sus in jos, ca sa nu scoatem aerul din compozitie. Incingem cuptorul la 180°C, tapetam o tava de 25*35 cm cu hartie de copt. Coacem 2 foi (cel mai bine cantarim aluatul pt ca foile sa iasa egale). Coacem fiecare foaie 15-18 minute sau pana e frumos aurita si trece testul scobitorii.

Pentru crema: Batem galbenusurile cu zaharul si vanilia pana avem o crema ca o alifie. Punem vasul pe foc, peste un alt vas cu apa, astfel incat sa fierbem crema pe abur. Adaugam laptele in fir subtire, amestecand non stop cu telul. Fierbem la foc mic, pana avem o crema groasa, ca o budinca. O lasam sa se raceasca foarte bine, punand o folie alimentara deasupra, astfel incat sa atinga crema si aceasta sa nu faca o crusta. Separat, frecam untul spuma. Punem lingura cu lingura crema rece si amestecam. Dam crema rezultata la rece cel putin o ora inainte de folosire.

Pentru a asambla Prajitura de vis, folosim aceeasi tava in care am copt blatul. Spalam tava foarte bine si o tapetam cu folie alimentara, apoi punem primul blat cu cocos. Urmeaza un strat de crema de vanilie, jumatate din cantitatea de crema pregatita. Peste crema punem un strat de biscuiti inmuiati in cappuccino. Peste biscuiti punem stratul de ciocolata: topim 200g ciocolata si uleiul, pana ciocolata e topita si avem o glazura lucioasa. O turnam peste stratul de biscuiti si dam prajitura la rece, pentru a se intari complet. Peste stratul de ciocolata urmeaza restul de crema de vanilie si apoi al doilea blat cu nuca de cocos.

Prajitura de vis trebuie acum sa stea in frigider cel putin 3-4 ore, de preferinta peste noapte. Puteti sa o pudrati cu zahar sau puteti sa faceti o glazura dde ciocolata ca si cea din interior pe care sa o intindeti peste prajitura, cum am facut eu. Alegerea este a voastra. 🙂 Pentru un gust contrastant, ati putea chiar sa topiti ciocolata alba pentru glazura.

Sa va fie de cel mai bine reteta de Prajitura de vis si, daca o incercati, nu uitati sa va inscrieti in Grupul Gospo-Divelor de pe Facebook, unde puteti posta fotografii cu retetele incercate de pe Teo’s Kitchen dar si retetele voastre, pentru a ne inspira unele de la altele, ca niste gospo-dive prietenoase ce suntem!

5 Comments

  1. Anamaria

    Teo, Prăjitură Durere o are și mami in caietul de rețete, e delicioasa, am făcut-o de Paste. Mama zice că se numește Durere pentru că foile au compoziția asemănătoare cu cea de la saraberne și se coceau pe fundul tăvii unse cu o halca de ceara, și se cam rupeau/lipeau/ ceva nu ieșea bine ..Așa că în bucătăriile gospodinelor era durere :))))Aștept rețeta, sunt curioasa daca e la fel că a noastră

  2. Ar trebui sa rectifici , ingrediente foi pentru foi apar de doua ori desi sunt pentru crema
    Sper sa nu fie cu suparare, se mai intampla !

  3. Denisa

    Bună Teo! Am făcut prăjitura de vis dar la blat observ ca al tău arata mai mult ca un pandișpan decât ca unul cu bezea și nucă de cocos iar crema ta înainte de a fi pusa pe foc pare mult mai multa decât am avut eu. Da știu contează mărimea ouălelor dar totuși, ai făcut-o cumva la dublu? Sau poate mai mult lapte? Fac și eu prăjituri de foarte mulți ani nu sunt începătoare și mi se pare ca e ceva în neregula. Exista vreun secret ceva?

    • Salut, Denisa, nu am facut nimic la dublu, ci dupa cantitatile oferite. Nu exista niciun secret, imi pare rau.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.