Cum a fost la Jazz In The Park 2018 | Adauga gust muzicii

Tocmai s-au incheiat 10 zile magice la Cluj, tocmai s-a incheiat editia de 2018 a festivalului Jazz In The Park. In ciuda faptului ca in 9 din cele 11 zile in care s-a tinut festivalul de jazz (intre 21 iunie – 1 iulie) a plouat torential, oamenii au dansat, au cantat si s-au simtit excelent. Si, printre cei peste 70.000 de participanti de anul acesta la Jazz In The Park, am fost si noi!

jazz in the park 2018

Pentru cei care nu sunteti familiari cu Jazz In The Park, este festivalul care a transformat in normalitate statul pe iarba pentru a asculta muzica buna. Prin ochii mei, aceasta a fost cea mai faina editie a festivalului, prima editie savurata alaturi de Sergiu. A plouat zi de zi. Si ce? Omuletii au dansat in ploaie! Nu s-a putut sta pe iarba? Si ce? Omuletii au stat in hamace, pe sezlonguri, pe bancile din parc. Au dansat in balti, s-au bucurat de fiecare minut. Ploua torential? In secunda in care ploaie se domolea, parcul era plin din nou! Organizatorii au fost foarte pe faza, au pus paleti pentru a evita noroiul, iarba nu s-a deteliorat, sufletele s-au plimbat in voie in toate zonele festivalului.

jazz in the park 2018

De ce iubesc Jazz In The Park?

Pentru ca e un festival boem, care iti da impresia ca esti liber si foarte bine-primit peste tot. Majoritatea concertelor au fost cu acces liber, la cele doua scene amplasate in Parcul Central din Cluj, cel pe care noi, clujenii, il stim ca “Parcul Mare”. Main Stage sau scena principala si Alternative Stage sau scena de jazz alternativ, ne-au tinut in priza timp de 10 zile. Nu iti placea jazz-ul domol de la scena principala? La alternative stage sigur se dansa in ploaie pe un jazz alternativ, foarte antrenant. Jazz In The Park, care s-a desfasurat anul acesta in parc, pe malul Somesului, la Pata Rat, in strada, la opera si la muzeu, a redefinit ideea de “spatiu public” si cum poate fi folosit acesta. Desigur, toate acestea vin cu o responsabilitate din partea publicului de a respecta spatiu public. Si asta s-a si intamplat!

jazz in the park 2018

Jazz In The Park 2018 – Un festival unic

Apropo de ce spuneam mai sus – responsabilitatea festivalierilor fata de spatiile publice – prietenii nostril de la Staropramen au venit cu o idee inedita si totodata geniala – paharele reutilizabile. In acest an, Jazz in the Park a fost primul festival din Romania in care s-au folosit doar aceste pahare, pe care le cumparai o data si apoi le foloseai pe toata durata festivalului.

jazz in the park 2018

La final, puteai returna paharele la punctele de retur si primeai inapoi cei 3 lei, puteai sa le lasi voluntarilor sau le puteai pastra ca amintire. Fiecare pahar avea inscriptia “if found, return to the park”. Foarte tare ideea si da, nu am vazut pahare aruncate pe jos, nici doze, nici sticle.

jazz in the park 2018

Ca de obicei, festivalul a avut si o componenta sociala foarte puternica, pentru ca aceasta a fost de la bun inceput ideea lui Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park: sa dea un  nou sens spatiilor publice, sa uneasca o intreaga comunitate in jurul unei idei. Astfel, pe 25 iunie, festivalul s-a mutat in Pata Rat, localitatea unde este groapa de gunoi a Clujului. Acolo a fost amplasata o scena, s-a cantat, s-a dansat, toate cu scopul de a atrage atentia asupra situatiei locuitorilor din zona. Din nou, admirabil!

jazz in the park 2018

Jazz In The Park 2018 – Adauga gust muzicii cu Staropramen

„Ne bucuram ca suntem parteneri principali ai Jazz in the Park pentru al patrulea an consecutiv. Credem ca viaaa are nevoie de momente cu gust si tocmai de aceea ne dorim sa intensificam experientele pe care iubitorii de muzica le traiesc la festival”,  a declarat Teodora Agafitei, Brand Manager Staropramen.

Si…asa a fost! Cu drag l-am revazut pe Alex Petricean aka Chef D’Artagnan aka Darty, care ne-a pregatit momente pline de gust si la Jazz In The Park. Ideea a fost foarte simpla: Darty ne-a servit 4 burgeri romanesti, fiecare asociat cu un tip de bere Staropramen. De ce burgeri romanesti? Pentru ca sunt niste burgeri speciali, inveliti in aluat de scoverga (adica aluat de placinta) si apoi prajiti in baie de ulei. DE-LI-CIOSI!

jazz in the park 2018

Dar mai deliciosi au fost oamenii care isi comanda combo burger-bere si dansau stand la coada. Atmosfera a fost absolut geniala in fiecare colt al parcului, Darty a gatit, oamenii au mancat, au dansat si…cred ca despre asta este „adauga gust muzicii”.

jazz in the park 2018

Cei 4 burgeri romanesti, in aluat de scoverga pe care i-ati putut servi la festival?

  • Burger de pui – pulpa de pui in marinada ca la Sulina, ardei copti, pasta de fasole, salata de ceapa si sos de gulas, asortat cu berea Staropramen Blonda.
  • Burger de carne de vita si porc – cascaval afumat, varza calita, ceapa verde, sos de mustar facut in casa, asortat cu Staropramen Nefiltrata.
  • Burger vegan – cas afumat de la sibieni, dovlecei grill, ou fiert, pasta de morcovi copti in jar si kale pe gratar, alaturi de berea Staropramen Granat.
  • Burger de vita – cu o delicioasa ceapa caramelizata, salata afumata, castraveti murati si maioneza cu verdeturi, servit alaturi de Staropramen Dark.

jazz in the park 2018

Unul din scopurile Jazz In The Park a fost de a face muzica disponibila tuturor, prin concertele cu intrare libera, in parcul public, cel mai mare parc din Cluj. Staropramen a inteles foarte bine acest scop al festivalului si, printre hamace si mese la care oamenii se bucurau de burgerii lui Darty, am gasit setul de tobe si scena Staropramen. Nu ai cantat niciodata la tobe dar te pasioneaza percutia? Ai avut sansa sa canti la setul de tobe instalat in parc, sa fii indrumat de un artist percutionist, sa inveti ritmuri, sa te bucuri cu adevarat de muzica si de atmosfera. As vrea sa va povestesc ca am incercat sa cant la tobe si a iesit ceva minunat…dar nu pot. Stiti ca sunt mereu sincera cu voi 🙂 La fel ca si in clasa a-3 a cand am parasit corul scolii, s-a demonstrat (re-demonstrat) ca muzica nu e punctul meu forte si ca, in familia noastra, Don Baxter canta si nu eu 🙂 Dar am vazut festivalieri care au atins pentru prima data tobele si au tinut ritmul fara probleme!

jazz in the park 2018

Tot la capitolul “hai sa ne imprietenim cu instrumentele”, in cladirea Casino a fost instalat Piano Barul Staropramen, cu un mecanism foarte simplu: tu interpretezi o piesa la pian (urmarind led-urile verzi de pe taste), berea curge in pahar. O ocazie faina de a canta la pian si a bea o bere rece!

jazz in the park 2018

Jazz In The Park – Concertul preferat

Am participat cu drag la concertele Jazz In The Park, chiar daca anul acesta nu am putut sta pe iarba. Nu-i nimic, m-am simtit chiar “obligata” sa dansez si…am dansat. Eu, noi si altii. Despre toate acestea va “povestim” in VLOG-ul de mai jos, pentru ca, asa cum v-am obisnuit, v-am luat cu noi in exprienta celei de-a 6 a editii de Jazz In The Park.

APASA PLAY MAI JOS PENTRU VLOG-UL DE LA JAZZ IN THE PARK

Asa cum poate ati observat si din vlog, concertul meu preferat a fost, de departe, Fanfara Ciocarlia. Am fost mereu fascinata de povestea lor: un ansamblu de muzicieni dintr-un sat cu nume ciudat “Zece Prajini”, a ajuns faimos in lumea intreaga, fiind cunoscut ca “cea mai rapida fanfara din lume”. Au la activ peste 2300 de concerte, au cantat in lumea intreaga si, pe data de 1 iulie, au incins cu adevarat publicul la Jazz In The Park. NIMENI nu a stat locului pe muzica lor – muzica traditionala rroma, romaneasca si reinterpretari ale unor piese faimoase. Au dansat de la mici la mari, de la presa la doamne ca mama Lucia! GE-NI-ALI! Si mai fain a fost ca a fost un concert cu acces liber. Eu am mai vazut Fanfara Ciocarlia la TIFF Mures, insa e prima data cand ii vad la Cluj si mai ales in aer liber. Toata lumea s-a miscat in voie, s-au facut hore, tot parcul a vibrat pe acordurile lor!

jazz in the park 2018

Desigur, desi accesul la concertele din spatiile publice au fost concerte gratuite, la care putea participa oricine, daca doreati, puteati cumpara un bilet neobligatoriu, care ajuta la sustinerea Fondului Jazz In The Park. Biletele neobligatorii sau contributiile de 10, 30 sau 100 lei au mers direct in acest fond, care este modul prin care comunitatea festivalului se implica si finanteaza proiecte artistice si creative. AICI poti citi mai multe despre proiectele Fondului Jazz in the Park 2018.

jazz in the park 2018

Mai multe despre vibe-ul festivalului Jazz In The Park, despre intreg conceptul “Adauga gust muzicii”, despre concertele noastre preferate si zilele petrecute in parc, vom scrie in curand pe platforma Oameni si gusturi.

Pentru a descoperi spațiile vii ale orașelor, Staropramen a creat www.oamenisigusturi.ro, o platforma culturala online in care curatori talentati si artisti deosebiti spun povestile noastre urbane, pe trei niveluri de experienta culturala: de vazut, de ascultat si de gustat.

One Comment

  1. Diana S.

    Ce experienta frumoasa si organizata cu cap! Mi-a placut mult ideea paharelor reutilizabile! Eu sunt nascuta in Sulina, tare as vrea sa aflu reteta marinadei ca la Sulina!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.