Arrosticini din carne tocata

Uneori (bine, de foarte multe ori) lucrurile cele mai simple sunt cele mai bune. Si exact asa este reteta de azi – Arrosticini din carne tocata – sau “mici pe bat” cum le spune Sergiu sau “chiftele pe bat”, cum le spune Luca. Am facut reteta asta alaturi de Sergiu si de voi intr-un LIVE pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen si ati fost foarte incantati de reteta, foarte multi ne-ati scris ca ati incercat-o si va place mult.

Arrosticini din carne tocata

In cazul in care nu ati apucat sa ne vedeti live, nu va faceti griji, va lasam video-ul mai jos ♥ Va invit cu drag sa apasati PLAY mai jos, pentru a ne vedea pregatind reteta ♥

 Ce sunt ARROSTICINI – Reteta originala de Arrosticini

  • Arrosticini sunt frigarui din carne de ovine (oaie, capra, ied, miel), tipice bucatariei italiene din Aburzzo, in special in comunele Civitella Casanova e Villa Celiera.
  • In mod traditional, arrosticini sunt compusi din bucati de carne taiate foarte mici, introduse pe frigarui si prajite pe plita.
  • Modul de prajire este foarte important: arrosticini nu se prajesc prea mult, pentru ca sunt foarte suculenti, iar daca ii prajim excesiv si la temperatura prea mare, devin prea uscati.
  • Se foloseste o carne sau un amestec de carne cu 25% grasime, tocmai pentru ca arrosticini sa fie suculenti si in urma prajirii.
  • Desi in ultimii ani arrosticini au luat un avant impresionant si sunt foarte “la moda”, aceste frigarui din carne sunt de fapt o mancare antica, specifica pastorilor aflati in transhumanta, care aveau foarte putine surse de hrana.
  • Arrosticini sunt foarte populari ca “street food”, asa cum probabil v-ati dat seama la diverse festivaluri la care ati fost. De ce? Pentru ca sunt deliciosi, pentru ca in mod traditional se mananca cu mana si se servesc proaspeti, imediat ce au fost luati de pe gratar si neaparat inveliti in cornet de aluminiu, pentru a se ramane calzi intre ei.
  • In mod traditional, arrosticini se servesc…de unii singuri, fara garnitura de legume sau piure. Garnitura clasica? Asa cum probabil mancar si pastorii arrosticinii acu 1000 de ani? Paine uscata si stropita cu ulei de masline. Bautura traditionala? Un amestesc special de vin rosu si apa minerala.

Arrosticini din carne tocata

Arrosticini din carne tocata – Varianta noastra de arrosticini

  • Eu va arat azi varianta de arrosticini din carne tocata, pe care i-am mancat la prietenii nostri din Elvetia. Ideea este simpla: in italiana, arrosto inseamna fript (ftiptura) sau prajit pe grill. Iar pentru ca sunt mici si pe bat, acestor mini-fripturi le spune tot Arrosticini.
  • Am folosit un amestec de carne tocata de manzat, foarte slaba si de porc. Uneori punem si carne de miel, mai ales daca este “in sezon”.
  • Compozitia e cu atat mai aromata cu cat sta la rece si aromele (pentru ca folosim multe condimente) au timp sa se intrepatrunda. De aceea, va recomand sa pregatiti compozitia de seara si sa prajiti arrosticni a doua zi.
  • Pentru a-I modela cat mai usor, va puteti unge mainile cu putina apa sau ulei.
  • Noi ne luam condimentele BIO de la Mediteranea Gourmet, le puteti vedea AICI.

Arrosticini din carne tocata

Ingrediente pentru 10-12 arrosticini din carne tocata:

  • 250g carne tocată de vită
  • 250g carne tocată de porc
  • 1 ou
  • 100g pesmet
  • 100g parmezan dat pe razatoare
  • 3 linguri mix condimente pentru porc
  • 3 linguri ierburi aromatice (cimbru, busuioc, patrunjel, oregano)
  • Sare si piper dupa gust
  • Fulgi de ardei iute (optional)
  • ulei de masline pentru a unge gratarul

Mod de preparare Arrosticini din carne tocata

  1. Amestecam foarte bine toate ingredientele. Este ideal sa framantam carnea cu mana, pentru a distribui uniform toate aromele.
  2. Acoperim vasul cu folie alimentara si il dam la rece pana la folosire. Incingem gratarul, il ungem cu putin ulei de masline.
  3. Modelam arrosticini ca pe mititei apoi ii punem pe  frigaruie si strangem bine carnea in jurul ei.
  4. Prajim arrosticini pe gratar, intorcandu-I des pentru a se rumeni uniform si avand grija sa nu ii prajim prea mult, pentru ca devin uscati.

Pentru sosul de usturoi, pur si simplu am amestecam iaurt grecesc cu muuuuulti usturoi trecut prin presa (cantitatea de usturoi folosita difera in functie de gusturile fiecaruia, desigur). Am condimentat cu sare, piper, zeama de lamaie si multe ierburi aromatice proaspete, taiate marunt. A fost delicios, mai ales daca iaurtul e rece si se potriveste perfect cu acesti “mici pe batz” super condimentati si aromati.

Sa va fie de cel mai bine ♥

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.