Astazi am ales:

Cuib de viespe crocant


Pentru mine, cuibul de viespe inseamna gustul copilariei. Inseamna momentele cand eram toti impreuna si #HaiSaMancamImpreuna duminica insemna si o tava mare de cuib de viespe. Buni este foarte mare fan aluat dospit, ii face o placere deosebita sa framante aluat si sincer, uneori, uitandu-ma la mainile ei, ma gandesc ca au fost facute pentru a framanta cu atata dragoste aluatul. Buni nu ne-a spus niciodata NU, nu ne-a spus niciodata “mi-e groaza sa fac aluat dospit” sau “nu am chef”. Indiferent ca era vorba de gogosi, placinte de orice fel, cozonac, cuib de viespe, ajungea sa spunem o data “mi-e asa dor de…” sau “mi-e pofta de…” si in secunda doi scotea “vailnigul” cum ii spune ea, adica un vas foarte mare, in care framanta aluatul. De aceea, cand am vazut pe Facebook poza Cristinei cu 3 bucati apetisante de Cuib de Viespe facut in casa, automat m-am gandit sa o sun pe Buni si sa o rog sa ii facem impreuna. Apoi ne-am strans toti in jurul mesei si am simtit din tot sufletul tot ce inseamna #HaiSaMancamImpreuna :)

Eu nu am deprins de la ea aceasta pasiune pentru aluatul dospit. Trebuie sa recunosc, mi-e groaza de framantat, tocmai de aia ma bucur ca s-au inventat masinile de paine cu functie de framantare si dospire si robotul de bucatarie :) Asa ca, la reteta de cuib de viespe, pentru ca peste Buni au trecut 79 de ani de viata si oricat ar dori sufletul ei sa framante, mainile nu o mai asculta la fel ca inainte, am facut aluatul in masina de paine. Dar la fel de bine si mai ales daca inca le aveti alaturi pe mamele si bunicile voastre, puteti sa faceti reteta impreuna cu ele, sa framantati aluatul de mana si sa va bucurati apoi de o masa frumoasa in familie. Eu v-am mai spus si o sa o mai spun de mii de ori: bucurati-va de familia vostra, incercati sa petreceti cat mai mult timp impreuna, sa creati nu doar mancaruri bune dar si amintiri care vor ramane pentru totdeauna in sufletele voastre. Stiu ca suntem toti obositi si ocupati. Stiu. Avem copii si joburi, avem responsabilitati si stress, lucram pana seara tarziu. Dar timpul acesta nu se mai intoarce inapoi si va veni un moment cand ne-am dori sa ii avem alaturi pe toti cei dragi, mai ales parinti si bunici, dar sa nu mai fie posibil. Asa ca, bucurati-va de familia voastra, inspirati-va din retetele pe care vi le ofer aici si pregatiti o masa mare in familie, in care sa depanati amintiri si sa va bucurati unul de altul. Vreti sa incercam? :)

INGREDIENTE

In masina de paine punem faina, amestecata cu drojdia si sarea. Intr-un alt bol, amestecam zaharul, ouale si galbenusurile, laptele, untul topit, mixerul de la batonul de vanilie. Turnam amestecul peste faina si setam masina de paine pentru programul de framantat aluat. Daca framantati de mana, procedati la fel: intr-un bol mare punem amestecul de faina, facem o gropita in mijloc si acolo turnam amestecul de oua si lapte, apoi framantam pana avem un aluat omogen, elastic, care nu se mai lipeste de peretii vasului. Mutam aluatul intr-un bol curat, uns cu putin ulei, il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa dospeasca o ora si jumatate sau pana isi dubleaza volumul, intr-un loc caldut (pont: eu il tin la dospit in cuptor, doar cu lumina de la cuptor aprinsa)

Dupa ce aluatul a dospit, il mai framantam 2-3 minute, apoi il impartim in 2 parti egale si intindem 2 foi de aluat, pe plaseta tapetata cu faina. In functie de cat de mare vrem sa fie cuibul de viespe la final, intindem foaia mai subtire sau mai groasa, de dimensiuni mai mari sau mai mici. Orientativ, sa stiti ca eu amintins 2 foi e cca 3mm grosime si 25x35 cm. 

 

Ingrediente pentru umplutura:

180g unt moale

100g zahar pudra vanilat

150g nuca macinata mare sau toccata din cutit

 ½ lingurita scortisoara

Intr-un bol, cu mixerul, amestecam untul moale, la temperatura camerei, zaharul pudra si scortisoara, apoi impartim umplutura in mod egal intre cele doua foi, o nivelam folosind spatula si nu uitam sa lasam o jumatate de cm de aluat liber in partea superioara a foii. Incepem sa rulam de jos in sus, strans, apoi la final strangem bine rulada avand grija sa inchidem cat de bine putem particica de aluat ramasa libera.

Taiem in rondele de 2cm grosime si le asezam in tava, pe hartie de copt, lasam min 4 cm intre ele, pentru ca fiind aluat dospit, vor creste foarte mult la copt. Asta facem daca dorim sa coacem cuiburi de viespe individuale, dar, putem merge si pe varinata lui Buni Sia, maestra lor, care le aseaza in tava rotunda, lasand mai putin spatiu intre ele, astfel incat ele se unesc la copt. Indiferent de varianta aleasa, in tava normal sau rotunda, lasam cuibul de viespe sa mai dospeasca in tava 30 de minute, ungem fiecare bucata cu galbenus de ou folosind o pensula de patisserie, apoi il coacem 20-22 min sau pana e frumos rumenit, in cuptorul incins la 160°C.

Daca mergeti pe varianta lui Buni, dupa ce sunt gata coapte, cat sunt inca fierbinti, turnam deasupra lor 150ml lapte si ii lasam sa absoarba tot laptele. Vor fi si mai moi si mai suculenti :)

Nu uitati sa postati folografii cu mancare pe Facebook si Instagram folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna! Eu va spun ce e in poza si gatesc retetele pe sectiunea Din poza in farfurie :)




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


irina soficu
( 2015-05-21 13:26:52 )
Buna ziua! Eu, in masina de paine stiu ca trebuie puse intai ingredientele lichide si, apoi, deasupra, cele solide. La umplutura cand amestecam nuca, ca nu se precizeaza nimic?

Mihai Mihaela Carmen
( 2015-05-20 14:12:38 )
o sa fac si eu promit, te urmaresc, imi place ce faci, sa ne tii la curent cu retetele tale O zi buna!

Regulament