Placinte ca in Maramures | Reteta de placinte pas cu pas

Azi va aduc o reteta pe care, in prima faza, trebuie sa recunosc ca eu doar am documentat-o – PLACINTE CA IN MARAMURES! ♥

placinte ca in maramures

De ce spun ca eu doar am documentat? Pentru ca Emilia, cumnata mea, a pus stapanire pe Teo’s Kitchen! Glumesc! Ne-am decis sa facem impreuna placinte, iar eu am facut poze si am filmat tot, astfel incat sa va oferim, pe langa reteta si un VLOG fain, in care sa ne vedeti in viata noastra de zi cu zi. Cum e familia Teo’s Kitchen cand toata lumea se strange la masa si gatim la comun? Mama Lucia si Buni Sia au facut o coporoductie fabuloasa: o oala imensa de saramale! Eu am facut ciorba de perisoare si Emi a facut placinte ca in Maramures, umplute cu branza dulce si stafide dar si cu silvoit.

placinte ca in maramures

 

Puteti urmari VLOG-ul apasand PLAY in fereastra de mai jos!

Cum?!?! Nu stiti ce e acela SILVOIT? Pai DEX-ul zice asa: Silvoíță, (silvoiz), s.f. – (reg.; gastr.) Gem de prune; magiun. – Cf. silvoiz (< magh. szilvaíz) (MDA).[1]. Desigur ca este un regionalism/ardelenism, desigur ca vine din limba maghiara si…desigur ca este delicios! La Aschileu, magiunul de prune se face in cazan, pe foc de lemne, in cantitati industrial (si chiar nu exagerez cand spun cantitati industriale). Prunele foarte copate se fierb, FARA ADAOS DE ZAHAR, pana se obtine aceasta pasta foarte foarte groasa. Uneori, se pun si nuci in compozitie. Este rasfatul SUPREM pentru zilele de toamna/iarna si merge perfect in placinte, gogosi, clatite etc.

placinte ca in maramures

De ce Reteta de Placinte ca in Maramures?

Pentru ca Emi este din Satulung, de langa Baia-Mare, Maramures. Si aceasta este reteta pe care a invatat-o de la mama ei, care la randul ei a invatat-o de la bunica Susana. Si asa, a ajuns si la voi, azi. Ies niste placinte superbe, prajite in baie de ulei si servite calde, chiar fierbinti, cu smantana deasupra. Pentru o varianta mai light, puteti, desigur, sa le prajiti pe lespede sau pe plita, cu mai putin ulei. Dar, cum imi inchipui ca NU faceti placinte zi de zi, cred ca toti meritam un rasfat din cand in cand. Asa ca va sugerez sa faceti reteta ca la carte si nu veti regreta!

placinte ca in maramures

Placinte ca in Maramures - Ingrediente pentru aluat

  • 1.5 kg faina
  • 3 pliculete drojdie uscata
  • 1 ou
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 400-500ml apa
  • o lingura sare

Punem faina intr-un vas incapator, mare. Ceea ce noi, in Ardeal, numim “vailing”. Facem o gorpita in  in mijlocul fainii si punem toate ingredientele in afara de apa si sare. Amestecam bine cu mana in mijlocul fainii.  Lasam 20 min sa se faca maiaua.

placinte ca in maramures

Adaugam sare si apa calduta. Framantam, adaugand apa si incorporand bine toata faina, pana avem un aluat care se desprinde de pe mana si peretii vasului. Aluatul trebuie sa faca bule cand il framantam. Lasam 1-2 ore la dospit sau pana isi dubleaza volumul.  Framantam din nou aluatul pe masa cu putina faina. Il impartim im mingiute de dimensiunea unei mingi de ping-pong. Intidem fiecare bila de aluat intr-un cerc, de 3mm grosime. Punem umplutura la alegere (cam 2 linguri).

placinte ca in maramures

placinte ca in maramures

Apoi inchidem placinta in jurul umpluturii. Intindem placinta cu grija, nu prea subtire, ca sa nu iasa umplutura. Prajim placintele in baie de ulei, pana sunt rumenite pe ambele parti. Cum stim ca uleiul e bine incins? Bagam o scbitoare in ulei si, daca se fac bule in jurul ei, inseamna ca uleiul este incins perfect si putem pune placintele. Placintele ca in Maramures se prajesc la foc moderat, ca sa nu se arda pe exterior si sa ramane necoapte la interior.

Placinte ca in Maramures – ingrediente pentru umplutura

Asa cum va spuneam, aceste placinte se pot umple la alegere, cu ceva dulce sau ceva sarat. Noi le-am umplut cu branza dulce (va las mai jos ingredientele) si magiun de prune. Alte alternative? Nutella, gem de caise, varza calita, telemea sarata, branza de burduf, branza si ierburi aromatice, urda dulce sau urda cu marar etc.

Cum pregatim umplutura de branza dulce pentru placinte?

  • 1 kg branza de vaci
  • 1 ou
  • 2 pliculete zahar vanilar (sau 2 pastai de vanilie)
  • 6-7 linguri gris
  • zahar tos dupa gust
  • stafide rehidratate in apa calduta cu rom

Este foarte important sa scurgeti foarte bine branza de vaci. La fel de important este sa rehidratati stafidele cel putin 30 min in apa calduta cu esenta de rom. Apoi le scurgeti foarte foarte bine. Compozitia trebuie sa nu fie lichida, altfel va curge din placinta. In lopcul branzei de baci, puteti folosi urda, desigur! 🙂

Sper din suflet ca v-a “uns pe suflet” reteta de Placinte ca in Maramures! Sa va fie de cel mai bine si, daca va plac VLOG-urile noastre si retetele video, va puteti abona la canlul nostrum de YouTube ♥

 

APASA ABONARE / SUBSCRIBE AICI: http://bit.ly/2kN0JaT

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.